USD: EUR:
... в Запорожье
Змінюють проектний стан ядерних установок та звонять незаконні споруди: на Запорізькій АЕС росіяни втручаються у роботу систем станції

Змінюють проектний стан ядерних установок та звонять незаконні споруди: на Запорізькій АЕС росіяни втручаються у роботу систем станції

На Запорізькій атомній електростанції окупанти намагаються змінити проектний стан ядерних установок, зводячи незаконні споруди та втручаючись у роботу систем теплопостачання та електропостачання.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ розповів в.о голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков, пише Укрінформ.

«На ЗАЕС відбувається несанкціонована зміна проєктного стану ядерних установок. Окупанти незаконно втручаються в роботу систем теплопостачання та електропостачання і будують невідомі споруди біля резервної електростанції блока № 6», – сказав Коріков.

В.о голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков

За його словами, внутрішній кризовий центр на майданчику АЕС розкомплектований, і там постійно перебувають російські військові, через що він не може виконувати свої функції. Зовнішній кризовий центр, який знаходиться в Запоріжжі, не має фактично зв’язку. Тобто туди не приходить інформація про стан безпеки ЗАЕС, оскільки окупанти вивели цю комунікацію з ладу.

«Обсяг завданої шкоди окупацією оцінити поки що нереально, це покаже післядеокупаційна експертиза. Однак зараз про ризик виведення з експлуатації через нанесену окупантами шкоду поки не йдеться. Ми не втратили надію на повернення станції до безпечної експлуатації після деокупації», – додав голова Держатомрегулювання.

Нагадаємо, 9 березня, о 03:53 ночі внаслідок російських ракетних обстрілів була відключена остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Того ж дня близько 16:00 Україна відновила лінію зв’язку окупованої росіянами Запорізької АЕС із вітчизняною енергосистемою.

Як вже писав «Перший Запорізький», через брак персоналу окупанти не можуть запустити хоча б один енергоблок ЗАЕС, і обладнання станції через порушення режимів експлуатації, недотримання температурного режиму та зупин енергоблоків продовжує деградувати.

В МАГАТЕ заявили про активізацію бойових дій поблизу Запорізької атомної електростанції


Читайте також:

На Запорізькій АЕС росіяни готують план демонтажу обладнання з унікального навчального центру, – ФОТО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0