USD: EUR:
... в Запорожье
Через масований ракетний удар повністю знеструмлено Запорізьку АЕС: станція працює на дизельних генераторах

Через масований ракетний удар повністю знеструмлено Запорізьку АЕС: станція працює на дизельних генераторах

Сьогодні, 9 березня, о 03:53 ночі внаслідок російських ракетних обстрілів була відключена остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою.

Про це повідомляє ДП «НАЕК «Енергоатом».

Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації. Енергоблоки №5 та №6 переводяться в холодний стан. Увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС.

«Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. У разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу», – повідомили в «Енергоатомі».

Через окупацію станції та втручання представників «Росатома» в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені.

«Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об‘єкта», – підкреслюють в «Енергоатомі».

Як вже писав «Перший Запорізький», через брак персоналу окупанти не можуть запустити хоча б один енергоблок ЗАЕС, і обладнання станції через порушення режимів експлуатації, недотримання температурного режиму та зупин енергоблоків продовжує деградувати.

В МАГАТЕ заявили про активізацію бойових дій поблизу Запорізької атомної електростанції


Читайте також:

Російські окупанти через дефіцит кадрів працевлаштовують на захоплену Запорізьку АЕС людей без освіти та стажу

На Запорізькій АЕС росіяни готують план демонтажу обладнання з унікального навчального центру, – ФОТО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0