Втратити бізнес через окупацію та почати все з нуля: як Олександр Бурмака відкрив у Запоріжжі ферму, де вирощує африканських сомів

Втратити бізнес через окупацію та почати все з нуля: як Олександр Бурмака відкрив у Запоріжжі ферму, де вирощує африканських сомів

Житель Запорізької області Олександр Бурмака був співвласником сільськогосподарської компанії «Аква Терра» у селі Верхня Криниця, що біля Василівки. Після початку повномасштабного вторгнення населений пункт потрапив під окупацію, а підприємець повністю втратив свій бізнес.

У Запоріжжі він вирішив почати все з нуля і, отримавши грантову допомогу від держави, відкрив рибну ферму з вирощування африканських сомів.

«Перший Запорізький» поспілкувався з підприємцем і розповідає його історію.

Втратив в окупації новозбудований виробничий комплекс

Олександр Бурмака народився у Кривому Розі, згодом переїхав до Запоріжжя. Навчався в авіаційному центрі у Широкому, потім вступив до Оренбурзького льотного училища. Там служив льотчиком-інструктором, а у 90-х роках поїхав на захід України. Встиг попрацювати в Арабських Еміратах, а у 2011 році повернувся до Запоріжжя.

У село Верхня Криниця, що розташоване на березі Каховського водосховища неподалік Василівки, Олександр приїхав у 2013 році, адже захотів бути ближче до природи та землі. Жив на два населених пункти –  їздив до Верхньої Криниці з обласного центру, тож широкомасштабну війну зустрів у Запоріжжі.

Втративши бізнес в окупації, Олександр Бурмака з нуля створив нову справу у Запоріжжі

У Верхній Криниці він був співзасновником компанії «Аква Терра». Це сільськогосподарський проєкт, масштабні плани на розвиток якого зруйнував прихід окупантів.

«Василівська громада нам виділила чотири гектари землі – почалося будівництво. Пробурили свердловини для води, завезли обладнання, встановили вітрогенератори, сонячні батареї, трансформатори. Тобто повністю підготували майданчик для ведення справи, – розповідає підприємець. – Ми планували побудувати не тільки рибну ферму, а й розводити овець і телят, вирощувати овочі за голландською та ізраїльською технологіями, розводити бджіл».

Усі гроші, які вклав у розвиток бізнесу, Олександр повністю втратив. Коли почалася війна, бодай якесь обладнання з вже окупованої території вивезти не вдалося. Бізнес-партнер, який був за це відповідальним, нічого не зробив.

«Куди ділося все обладнання і де тепер знаходиться мій компаньйон – ніхто не знає. Та я, мабуть, вже і не хочу знати, – констатує бізнесмен. – Так сталося, що все потрапило під окупацію. Як мені повідомили, на території нашого підприємства більше нічого немає: частину обладнання розікрали, а те, що залишилося, тепер заміноване».

Нова справа з підтримкою держави і міжнародного фонду: розведення африканських сомів

Олександр Бурмака вирішив відновити бізнес у Запоріжжі, але у менших масштабах, ніж планувалося у Верхній Криниці, адже там була потужна структура, в яку вклали чимало коштів. Щоб отримати інвестиції для старту, підприємець подав свою заявку на участь у державній програмі підтримки бізнесу «Власна справа». З третьої спроби йому вдалося здобути кошти на створення своєї справи.

«Отримати грант було досить важко, але врешті все вийшло. У цьому мені дуже допомогли співробітники нашого центру зайнятості, – зазначає чоловік. – Хто хоче отримати грант, той завжди цього доб’ється».

У лютому 2024 року Олександр отримав 247 тисяч гривень, на які придбав обладнання для створення рибної ферми у приміщенні: басейни, компресор, механічний та біологічний фільтри, аератори, різноманітні труби тощо.

Загалом на старт власної справи підприємець витратив близько 700 тисяч гривень

Окрім державного гранту, підприємець залучив власні кошти, а також отримав грошову допомогу від одного з міжнародних фондів.

«Поки що землі, як у Верхній Криниці, у нас немає, тож почали з рибної ферми. Вирощуємо африканських сомів. Виробництво вже запущене. Туди завезений мальок, який був закуплений у компанії з Кременчука Кіровоградської області. Її директор Олександр Новохатько мені дуже допомагає і з кормами, і з мальками, і з консультаціями», – розповідає підприємець.

Мальок перетвориться на великих сомів наприкінці листопада – на початку грудня

За його підрахунками, вже під Новий Рік одна риба буде важити від 800 грамів до 1,2 кілограма. Тоді її можна буде виставити на продаж для запорізьких ринків та магазинів.

«За тиждень вже почнемо розсаджувати мальків, бо вони швидко ростуть: раніше важили по одному граму, а зараз вже по дванадцять. Це, зокрема, і через дуже добре підібраний корм. До речі, наш український корм набагато кращий за якістю, ніж європейський», – вважає бізнесмен.

Вирощування невибагливих африканських сомів чудово підходить під наші природні умови

Він зауважує, що обрав розведення африканських сомів не випадково, адже ця риба ідеально підходить для нашої місцевості.

«Африканські соми дуже поживні та невибагливі при вирощуванні. Ця риба чудово підходить під наші природні умови. Спочатку я хотів розводити форель, але вона у цьому плані більш вибаглива. Можливо, згодом ще повернуся до цієї ідеї, коли буде більше коштів, – ділиться підприємець. – До речі, в мене на виробництві вся вода сертифікована, бо отримав підтвердження від лабораторії академії наук України. Коли робив там аналіз, мені повідомили, що у нашому місті з-під крана тече чи не найчистіша вода в України через гарні очисні споруди».

Після вдалого старту підприємець вже будує плани на розширення бізнесу

Зараз на його рибній фермі працюють п’ятеро співробітників: бухгалтер, менеджер з реклами, економіст, головний інженер і механік.

«Заробітну плату працівникам виплачуємо офіційно, а не з конверта. У нас жодних порушень законодавства немає», – каже Олександр Бурмака і додає, що поки великих прибутків на початку роботи нового бізнесу не очікує. Наразі коштів вистачає на податки, оренду, комунальні платежі та зарплатню.

У майбутньому підприємець планує добудувати ще одну виробничу лінію,  закупити нові басейни для риби та встановити сонячні батареї. Зараз шукає для цього додаткові кошти

Також Олександр Бурмака розглядає можливість взяти участь у тендерних процедурах, аби постачати своїх африканських сомів для харчування у державних закладах.

«М’ясо сома користується високим попитом в Європі, адже по складу жирних кислот Омега-3 в ньому не менше, аніж у морській рибі. Також є багато мікроелементів. Така їжа підійшла б для дорослих та дитячих лікарень. Тож у майбутньому я хотів би взяти участь в тендерних закупівлях. Планую запропонувати досить конкурентну ціну, – ділиться планами власник рибної ферми. – Я б хотів, щоб у нашому рідному місті і області продукти харчування були здоровими. До речі, не знаю, куди дивляться рибоохоронний патруль та наші силові структури. Як в забруднених річках може бути здорова риба? Її їсти неможливо, я вже не кажу про те, щоб годувати нею людей в лікарнях».

Олександр Бурмака впевнений в успіху своєї справи і радить підприємцям-початківцям ніколи не опускати руки

Підприємець зізнається, що починати все з нуля непросто. Ба більше, у прифронтовому Запоріжжі, яке нерідко потрапляє під російські обстріли.

«Не страшно тільки дурням. Але, якщо всього боятися, то треба весь час сидіти вдома. Я трошки хвилювався, але був впевнений, що все погане пройде повз нас, тому що ми робимо добру справу для людей. Дід мене завжди вчив: все найкраще віддавай людям і це тобі повернеться, – підсумовує Олександр Бурмака. – Ніхто не хотів вірити, що в мене все вийде, але я це зробив. Хочу звернутись до людей, які опускають руки: ви все зможете, якщо захочете!».

Текст Юлія Глушко, фото з архіву Олександра Бурмаки


Читайте також:

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0