USD: EUR:
... в Запорожье
Як у Запоріжжі відновлюють зруйновані російськими ракетами будинки і що заважає зробити це швидше, – ФОТО

Як у Запоріжжі відновлюють зруйновані російськими ракетами будинки і що заважає зробити це швидше, – ФОТО

У Запоріжжі тільки-но починають реконструкцію пошкодженого внаслідок російських ракетних ударів житла. «Перший Запорізький» з’ясував, скільки коштуватиме відновлення будинків і що заважає відбудувати зруйноване швидше.

Про це йдеться у статті «Як Київщину активно відновлюють після окупації та бойових дій: корисний досвід для Запоріжжя».

З початку повномасштабного російського вторгнення у Запоріжжі ворожі ракетні удари зруйнували  11 багатоквартирних та 14 приватних будинків. Повністю були знищені 184 квартири, ще 262 квартири були пошкоджені та визнані непридатними для проживання. Без житла лишилося 459 людей. Ще 533 багатоповерхівок та 575 приватних будинків отримали пошкодження.

Соборний, 151
Проспект Соборний, 151. Вночі 6 жовтня 2022 року російська ракета зруйнувала два під’їзди – 24 квартири. Загинули 15 людей.

Наприкінці минулого року міська рада прийняла програму відбудови зруйнованого житлового фонду та виділила гроші на проєктні роботи по всім згаданим вище 11 багатоповерхівкам.

«Завданням програми є проведення комплексного відновлення об’єктів житлового фонду, пошкодженого та зруйнованого внаслідок російської агресії, з застосуванням сучасних підходів та практик розвитку міста відповідно до принципів сталого розвитку, зокрема, раціональне просторове планування, стала міська мобільність, інклюзивність, енергоефективність, екологічність», – зафіксовано у програмі відбудови.

У рамках реалізації програми планується виконати роботи з реставрації та капітального ремонту 11 об’єктів 2023-2024 років та нового будівництва одного об’єкту, завершення зведення якого планують на 2025 рік. Згідно програми,  орієнтовні обсяги фінансування – майже 988,7 мільйонів гривень (349,7 млн. – у 2023-му, 488,6 млн. – у 2024-му та 150,4 млн. – у 2025-му).

20 квітня Запорізька міська рада виділила майже 98 мільйонів гривень на початок відновлювальних робіт у перших чотирьох частково зруйнованих будинках: вул. Кияшко, 22 – 20 млн, вул. Сталеварів, 16 – 27,8 млн, вул. Зестафонська, 10 – 25 млн, пр. Соборний, 151 – 25 млн.

Сталеварів, 16 Запоріжжя
Вулиця Сталеварів, 16. Після демонтажу залишків зруйнованого під’їзду підрядник перейде до його відбудови.

У міській раді не приховують, що головною проблемою на шляху до відбудови є обмеженість фінансових ресурсів місцевого бюджету. Тому важливим є розподіл робіт на етапи, визначення черговості відновлення об’єктів, а також залучення коштів на це з усіх можливих джерел.

«У нас 11 зруйнованих багатоквартирних будинків. За кошти міського бюджету по кожному з них була підготовлена проєктно-кошторисна документація. Чотири будинки ми взяли на софінансування і розпочали відбудову за кошти міського бюджету. Президент під час візиту до Запоріжжя сказав, що потрібно почати відновлення зруйнованих будинків, щоб на нас звернули увагу донори. Тож зараз ми відпрацьовуємо усі можливості щодо пошуку додаткового фінансування, – розповів секретар міської ради, в.о. мера Анатолій Куртєв. – На сьогодні відгукнувся тільки комбінат «Запоріжсталь» (один з частково зруйнованих будинків по проспекту Соборному у 50-х роках був побудований саме за замовленням «Запоріжсталі». Підприємство виділило 50 млн грн на початок робіт, – прим. ред.). На жаль, міжнародні організації, до яких ми неодноразово зверталися, кажуть, що не можуть нам допомогти, поки Запоріжжя знаходиться у зоні можливих активних бойових дій. Не дивлячись на це, ми, приміром, зараз співпрацюємо з американською організацію, яка першою прийшла до Запоріжжя і зараз допомагає замінювати розбиті вікна у постраждалих будинках».

Ще сім напівзруйнованих багатоповерхівок (Зестафонська, 8, Незалежної України, 67, Незалежної України, 80/Якова Новицького, 3, Кам’яногірська, 6, Миру, 14, Запорізька, 2а та 2б) будуть відновлені Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури.

Вулиця Зестафонська, 8 Запоріжжя
Вулиця  Зестафонська, 8. Внаслідок ракетного удару у ніч на 9 жовтня 2022 року загинули 12 людей.

«Відновлення зруйнованих будинків – це не нове будівництво, коли все підрахували, узгодили і почали будувати. Тут інші підходи. Як кажуть фахівці, під час робіт з відновлення можуть виявитися дефекти, які раніше не були враховані, а мають бути вирішені, – розповів в.о. мера Запоріжжя. – Проєктно-кошторисна документація виконана згідно всіх стандартів енергозбереження. Тож усі будинки після завершення робіт стануть оновленими та сучасними».

Все вищезгадане стосується саме відбудови будівель багатоповерхової забудови. Для відновлення приватного сектору у Києві розробляють законодавчу базу. Найбільш очікувано, що власники зруйнованих будинків отримають житлові сертифікати для придбання нового житла або будівництва.

Як фронтова громада на кордоні з Росією відбудовується після окупації та обстрілів. Досвід, який зможе використати Запорізька область


Читайте також:

Післявоєнна «зелена» відбудова Запоріжжя: яким має бути відновлення зруйнованих будинків

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0