USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі продовжується масштабна «Велика реставрація» на Хортиці: що вже зробили, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі продовжується масштабна «Велика реставрація» на Хортиці: що вже зробили, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі триває перший етап масштабного відродження острову Хортиця, яке реалізують в рамках державно-приватного партнерствата президентської програми «Велика реставрація».

Нагадаємо, до кінця цього року заплановано оновлення трьох важливих інфраструктурних об’єктів заповідника: пагорба Єдності, даху та оглядового майданчика музею історії запорозького козацтва та громадського простору «Козацьке коло».

Першими з урахуванням усіх норм доступності завершили основні роботи з реконструкції Козацького кола. 14 серпня тут вже провели фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021. Для остаточного завершення реконструкції планується зробити підсвічування скульптурних композицій, а також встановити додаткові лави та урни.

Поряд на паркувальному майданчику та оновленій дорозі встановлять обмежувачі швидкості («лежачі поліцейські»), дорожні знаки та окреслять розмітку.

Як розповів представник проектного офісу Валерій Шевченко, нова асфальтована дорога що з’єднує паркінги біля музею та головної магістралі Хортиці, буде використовуватися, як пішохідна та велосипедна доріжка. Рух автотранспорту будуть попереджати обмежувачі. Для проїзду спецтранспорту вони будуть використовуватися у випадку надзвичайних ситуацій.

Завершальні роботи тривають і на оновленому пагорбі Єдності, де 23 серпня замайорів Державний прапор України. Зараз тут встановлюють систему водовідведення та завершують вкладання пішохідної плитки. До Дня міста на стежках пагорбу також з’являться відбійники для зручності людей на кріслах колісних та батьків з візочками, а також трирівневі поручні для зручності різних категорій населення: дітей, людей похилого віку та людей з інвалідністю.

На доріжках пагорбу з’являться зони для відпочинку відвідувачів. Як і планувалося за проектом реставрації, там будуть встановлені лавки та урни, а також дерева у великих горщиках, щоб людям не було спекотно під сонцем.

Родзинками пагорбу Єдності стануть два символічні кільця з кортенівської сталі з підсвічуванням. Одне з них – діаметром 7 метрів – буде встановлено на оглядовому майданчику. Друге – діаметром 4 метри – з’явиться на музейній площі біля побудованого амфітеатру. До речі, амфітеатр, як і частина оглядового майданчику музею, буде оздоблений природними матеріалами – палубною дошкою. Поряд стоятимуть зелені насадження у великих вазонах.

Як вже писав «Перший Запорізький», підрядники засіяли схили оновленого пагорбу газоном з допомогою технології гідропосіву. Згодом тут планується ще додатково зробити озеленення, зокрема, висадити польові квіти.

Вже зараз можна побачити, наскільки змінилася будівля музею історії запорозького козацтва. Нагадаємо, шість років тому музей закрили для відвідувачів саме через постійне протікання даху і, як результат, аварійний стан будівлі. Під час реконструкції будівельники зробили двошарове бетонування, гідроізоляцію та систему водовідведення, яка не дозволить волозі потрапляти всередину будівлі. Зараз триває монтаж фінального настилу, який дозволить повноцінно використовувати дах музею, як оглядовий майданчик. Окрім того, добігає кінця облаштування фасаду будівлі.

Вже зараз помітно, наскільки збільшиться площа музею. Як розповідають у заповіднику, ще до закриття музею, 10 років тому, через велику кількість туристів тодішньої площі фойє та вбиралень не вистачало для зручного обслуговування гостей. Саме тому важливим пунктом оновлення будівлі музею стало її збільшення.

Музей історії запорозького козацтва стане більшим на майже 600 квадратних метрів. Тут з’являться нові туалетні кімнаті, зокрема, для зручності людей з інвалідністю, гардероб, каси, господарські приміщення та фойє. До жовтня у новобудові змонтують усі необхідні інженерні мережі, а також виконають чорнові роботи з облаштування стін та підлоги.

Відбудуться зміни і всередині музею. Хоча основні роботи у цьому напрямку розпочнуться вже у 2022-му році, вже сьогодні можна сказати, що внутрішній дворик з Чорним каменем стане частиною внутрішньої експозиції.

«Якщо раніше це був майданчик під відкритим небом, то після завершення робіт він перетвориться у повноцінний виставковий простір, центром якого стане Чорний камінь. Для цього зроблять необхідні інженерні роботи (опалення, вентиляція, комунікації тощо) та оздоблювальні роботи», – розповів представник проектного офісу Валерій Шевченко.

В якості покрівлі змонтують металеві конструкції з залізобетонним перекриттям. Тут використали цікаве архітектурне рішення: простір був вкритий спеціальним броньованим склом площею 100 метрів (10 на 10 метрів). По цьому квадратному майданчику зможуть гуляти відвідувачі оглядового майданчику та згори через скло споглядати експозицію музею, яка розташована внизу.

Усі заплановані інфраструктурні роботи будуть виконані вже у жовтні – до Дня міста. Учасники процесу реставрації музейної інфраструктури на Хортиці впевнені, що після аавершення масштабного оновлення музей історії козацтва стане музеєм 21 століття.

Ба більше, до Дня міста на Хортиці почне працювати перше в Україні інтерактивне унікальне лазерно-проекційне шоу, тестовий запуск якого зробили 23 серпня.

Нагадаємо, реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.


Читайте також:

У Запоріжжі за підтримки великого бізнесу активно продовжується відродження Хортиці

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0