USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці Козацьке коло відкрили після реставрації першим масовим фестивалем, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці Козацьке коло відкрили після реставрації першим масовим фестивалем, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Сьогодні, 14 серпня, у Запоріжжі на Хортиці на оновленому Козацькому колі відбувся фестиваль родинних цінностей та традицій.

Про це повідомляє «Перший Запорізький».

Нагадаємо, у рамках президентської програми «Велика реставрація» на Хортиці з урахуванням усіх норм доступності завершили реконструкцію громадського простору «Козацьке коло», де тепер з усіми зручностями для відвідувачів будуть проводити тематичні фестивалі, концерти й форуми.

Оновлений суспільний простів після реконструкції символічно відкрив фестиваль родинних цінностей та традицій, до участі у якому запросили дітей соціальних категорій (вихованців дитячих будинків, дітей з інвалідністю, дітей учасників АТО тощо).

У програмі фестивалю для дітей працювали різноманітні локації.  Зокрема, малечу навчали робити і розмальовувати глиняні та гіпсові вироби, вироби з солоного тіста, ляльки-мотанки та побутові прикраси з вовни й інших матеріалів. Діти могли спробувати свої сили у ковальстві та володінні козацькому шаблею, вивчити правила безпечного руху та побачити речі, які брали з собою у походи козаки.

«Сьогодні – день відкриття Козацького кола. В оновленому вигляді воно отримало друге життя, стало більш комфортним та зручним місцем, де можна проводити масові заходи і влітку, і взимку. Це перша локація, яку вдалося відкрити на Хортиці завдяки співпраці влади та місцевого бізнесу. На цьому прикладі ми бачимо: якщо є бажання та політична воля, все можна швидко зробити, – розповів голова Запорізької області Олександр Старух. – Зробили Козацьке коло, відремонтували дороги, розширили паркінг, заклали гроші на системи відеоспостереження. Завершуємо роботи на пагорбі Єдності, де 23 серпня буде піднято державний прапор. У жовтні очікуємо завершення першої черги реконструкції музею історії запорозького козацтва. А на наступний рік плануємо розпочати внутрішні роботи для створення сучасної експозиції. Далі у нас великі плани».

Нагадаємо, цього тижня на Хортиці з допомогою величезного крану встановили найвищий флагшток для державного прапору на пагорбі Єдності.

«Козацьке коло вже багато десятиліть приймало різноманітні масові заходи. Але це місце не було зручним, безпечним і обладнаним усім необхідним для людей. Сьогодні цим фестивалем ми відкриваємо роботу оновленого Козацького кола. У майбутньому ми будемо регулярно проводити тут масові заходи. Найближчим часом тут відбудеться фестиваль сучасної музики ZOUND, потім – традиційна Покрова на Хортиці. Ми хочемо, щоб це місце зажило своїм життям, і мріємо зробити цю локацію актуальною не лишу у теплу пору року, а й взимку, – зазначив генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. – Уся розбудова Хортиці пов’язана з подією річної давнини. Рік тому перед Днем незалежності острів відвідав Президент України Володимир Зеленський і оголосив тут про старт програми «Велика реставрація», в рамках якої звернули увагу і на оновлення туристичної інфраструктури Хортиці. Тепер все робиться для того, щоб кожна туристична локація притягувала людей, була безпечною, безбар’єрною і в той же час зберігала історичні і природні пам’ятки».

Нагадаємо, в рамках державно-приватного партнерства острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні. Партнером національного проекту відродження Хортиці виступає Група Метінвест. Метінвест залучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво.

Гості фестивалю відзначають позитивні зміни на Козацькому колі і чекають на оновлення усіх туристичних локацій Хортиці.

«Ми сьогодні приїхали з нашими вихованцями та їхніми батьками на фестиваль. Дуже задоволені – тут цікаво та гарно. Звісно, ми пам’ятаємо, як було до реставрації. Різниця колосальна. Встановили гарні символічні скульптури. Раніше було просто дика галявина, а тепер – родинне, зручне та затишне місце. Дуже добре все зробили. Тепер ще більше людей сюди будуть приходити», – розповіла керівник підрозділу ДЮСШ СПАС «Спас-Хорти» Ірина Калиновська.

«Виїхали з родиною погуляти в місто, сьогодні ж свято, нічого робити не можна. Подивилися, як будуються мости і на зворотному шляху заїхали сюди. Пам’ятаю, як Козацьке коло виглядало раніше. Приїхали – а тут все зовсім по-іншому. Є доріжки, є зелень. Ці зміни, звичайно, в кращу сторону», – зазначив житель Запоріжжі Сергій Галушкін, який приїхав на Хортицю з дружиною та онуками.

«Ми часто гуляємо Хортицею і приємно здивовані і змінами на Козацькому колі, і цим фестивалем. Раніше була просто галявина, а зараз, звісно, стало краще, більш цивілізовано. Раніше ці скульптури були на бульварі Шевченка, а тепер встановлені тут. Звичайно, все подобається. Крім того, здалека ми бачили, які гарні зміни відбувається на пагорбі», – розповіли Олег та Ольга Солнцеви.

Яким був фестиваль родинних цінностей та традицій, можна побачити у нашому великому фоторепортажі:

До речі, повний перелік заходів, які заплановані в Запорізькій області до 30-річчя Незалежності України, можна побачити за посиланням.

Першій леді Олені Зеленській у Запоріжжі презентували нову айдентику Хортиці, – ФОТО, ВІДЕО


Читайте також:

Відчуй місце сили: відбулася всеукраїнська презентація брендингу запорізької Хортиці

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

3

Ляля2021-08-15 22:35:02
Я малесенький шампунь пунь пунь пунь
Читатель2021-08-14 23:59:36
Ковида уже нет?
КОЗАК ЗАПОРИЗЬКИЙ2021-08-14 14:26:41
Ни. Такэ для адэкватных украинцив- недоступно. Хай пересични бавяться. Бр-р.