USD: EUR:
... в Запорожье
Іноземні бойовики, колоніальні наміри Польщі та Румунії, провокації України щодо ЗАЕС: які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області

Іноземні бойовики, колоніальні наміри Польщі та Румунії, провокації України щодо ЗАЕС: які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області

Проти України воюють не лише збройні сили РФ, але і величезне інформаційне військо країни-окупанта. Ворог використовує не тільки бойове озброєння, а також і всі потужності своєї пропагандистської машини.

«Запоріжжя переповнене іноземними найманцями», «Українська влада готує нову провокацію щодо Запорізької АЕС», «Польща та Румунія претендують на території України», «Британські інструктори навчали ЗСУ застосуванню боєприпасів зі збідненим ураном», «Західні партнери постачають Україні  техніку та боєприпаси поганої якості», «У польських готелях під час бронювання з’явився пункт «Без українців». Подібні неправдиві антиукраїнські меседжі російська пропаганда з допомогою мережі пропагандистських ресурсів системно тиражує у Запорізькій області.

Які ще меседжі поширює серед місцевих жителів російський агітпроп, аналізуємо у матеріалі на основі результатів моніторингу telegram-каналів, які цілеспрямовано поширювали антиукраїнські фейки у період з 1 березня до початку квітня 2023 року.

Фейк: Запоріжжя переповнене великою кількістю іноземних бойовиків

«Сегодня город Запорожье буквально кишит украинскими боевиками и иностранными наемниками. Режим Зеленского превратил Запорожье в один из самых милитаризированных городов на оккупированной украинскими боевиками территории. Несколько десятков объектов гражданской инфраструктуры используется в качестве военных объектов», – сообщил РИА Новости председатель движения «Мы вместе с Россией», член главного совета администрации региона Владимир Рогов. По его словам, украинские военные используют для размещения заводы, административные здания, пансионаты, школы и больницы города» (Джерело: Владимир Рогов, 19.03.23).

Уродженець Запоріжжя, «член Головної ради Запорізької адміністрації» Володимир Рогов є автором telegram-каналу з аудиторію понад 115 тисяч підписників і головним спікером російських державних ЗМІ щодо усіх питань, що стосуються Запорізької області. Його регулярно цитують найпопулярніші медіа-ресурси пропагандистських інформагенцій «РІА Новости» та «ТАСС».

У Запорізькій області ворог з допомогою мережі пропагандистських ресурсів вже понад рік систематично просуває наратив про участь у війні на боці Збройних сил України так званих «іноземних найманців». Щоб виправдати невдачі на полі бою, російська пропаганда регулярно згадує про міфічних «бойовиків», які нібито «безпосередньо координують дії різних підрозділів українських військ», применшуючи професіоналізм українських військ, які «мають беззаперечно підкорятися наказам іноземних військових» (Джерело: Владимир Рогов, Васильевка Онлайн, 06.04.23).

Дійсно, у складі Збройних сил України є військова частина, у якій служать військові добровольці-громадяни інших країн – Інтернаціональний легіон територіальної оборони. Якою є кількість його учасників – не повідомляється.

Таким чином російський агітпроп хоче применшити важливість української армії, протиставляючи її так званим «найманцям», яких нібито на полі бою більше. «Російська пропаганда хоче створити видимість, що насправді воює не з Україною, а з так званим «колективним Заходом», – повідомляють аналітики проєкту Disinfo Chronicle. – Водночас Москва прирівнює «найманців» до злочинців у контексті України. Проте справді найманці воюють з боку Росії, наприклад, вагнерівці».

Ворожий агітпроп регулярно постійно підкреслює, що у «переповненому бойовиками» Запоріжжі великі промислові підприємства та соціальні об’єкти нібито перетворили у бази ЗСУ. Втім жодних фото- або відеодоказів цих тверджень не надають.

Обережно, російська пропаганда!

«На сегодняшний день, как минимум, на 18 крупных предприятиях находится большое количество боевиков, техники, склады с оружием, боеприпасами. Порядка 90 объектов социальной сферы – школы, вузы, даже детские садики, больницы и масса всего остального – тоже превращены в укрепрайоны и места скопления боевиков», – ці слова представника окупаційної адміністрації Запорізької області (Джерело: Владимир Рогов, 29.10.22) російські ЗМІ тиражували у жовтні 2022 року.

Подібні фейки стають підґрунтям та виправданням після ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Запорізької області. Приміром, вночі 17 березня російські окупаційні війська завдали удар ракетами ЗРК С-300 по території одного з житлових комплексів і влучили по будівлі ресторану «Моніка Беллуччі».

Обережно, російська пропаганда!

За версією російської пропаганди відносно невелика будівля закладу громадського харчування «була однією з основних баз для еліти з «Іноземного легіону» – найманців та інструкторів» (Джерело: Владимир Рогов, 17.03.23). Фото- та відеоматеріали з місця ракетного удару, на яких не видно жодного доказу базування військових у приміщенні ресторану, підтверджують, що ця інформація є фейком.

Минулого року, приміром, Міноборони РФ повідомляло, що у Запоріжжі ЗСУ розмістили бронетехніку та вогневі позиції артилерії біля міської клінічної лікарні (Джерело: Херсон и Запорожье 24, 27.04.22).

Цю російську заяву спростували у Запорізькій області військовій адміністрації. Насправді мова йшла про виставковий майданчик військової техніки-зразків артилерійської зброї Другої світової війни у парку Перемоги біля медичного закладу. Після цього міська влада на випадок російських провокацій демонтувала музейну техніку з цієї та інших відкритих міських локацій.

Запорізький парк Перемоги, в якому росіяни розгледіли «вогневі позиції артилерії»

Пропагандисти, працівники державних ЗМІ та проросійські блогери систематично вигадують і про присутність «іноземців» на лінії фронту: «Вот этот укреп ВСУ, тут все были, и наёмники и грузины и поляки, весь сброд был», – говорит  боец «Вагнера» (Джерело: Таврический козачок ЗОВ, 31.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

Фактів на підтвердження цих заяв немає. Єдиним «підтвердженням» великої кількості іноземців на полі бою ворожий агітпроп називає роботу у Запорізькій області російських «мобільних комплексів для агітації ЗСУ». Відповідно до дезінформаційного повідомлення, яке поширили, зокрема, державні ЗМІ РФ, аудіозвернення до військових транслюється не лише українською, а й польською, французькою та англійською мовами: «На берегу Каховского водохранилища ВС РФ впервые при помощи звуковой аппаратуры обратились к украинским войскам с призывом сложить оружие» (Джерело: Главное в Энергодаре, Главное в Мелитополе, 20.03.23). Але аудіозвернення різними мовами самі по собі не доводять факту того, що іноземці, які цими мовами можуть говорити, справді сконцентровані біля Каховського водосховища

Обережно, російська пропаганда!

«Один из британских наёмников, которые были взяты в плен нашими бойцами, а затем переданы в ходе обмена, снова вернулся на Украину. Аслин и его земляк Пиннер были взяты в плен в Мариуполе вместе с украинскими боевиками-нацистами. Потом состоялся суд, который приговорил британцев к высшей мере. Затем иностранных наёмников вместе с лидерами укронацистов обменяли на Медведчука. Эйден Аслин снова вступил в ряды Иностранного легиона ВСУ и принимает участие в боях» (Джерело: Владимир Рогов, 12.03.23).

Ейден Аслін

Спростування: Громадянин Британії Ейден Аслін не був найманцем, з 2018 року дійсно служив у складі Збройних сил України. Під час боїв за Маріуполь у квітні 2022 року російські війська взяли його у полон. 9 червня «суд» так званої «ДНР» засудив 28-річного військовослужбовця та ще одного британця – Шона Піннера – до страти. 21 вересня їх обох звільнили під час масового обміну полоненими. Після цього Аслін справді заявив, що планує повернутися в Україну, але вже як блогер, щоб розповідати про війну.

Додамо, що протягом березня, квітня та попередніх місяців російські пропагандисти регулярно повідомляли про підготовку ЗСУ до контрнаступу задля нагнітання страху для прихильних до РФ мешканців окупованих територій та аудиторії серед жителів самої Росії, а також виправдання посилення оборони, «антидиверсійної діяльності» та обмежень серед населення.

Традиційно повідомлення про підготовку до наступу ЗСУ кремлівські медійники поширюють паралельно з набором меседжів про готовність угруповань російських військ стримати наступ противника. Використовуючи такі технології, приміром, наприкінці березня російська пропаганда повідомила, що українські війська нібито готують наступ в районі Оріхова, а за декілька днів – про те, що армія РФ нібито «успішно зірвала цей наступ». У Генеральному штабі ЗСУ та Запорізькій обласній військовій адміністрації у цей період інформації щодо активізації дій на фронті й тим паче «зриву наступу» не повідомляли. Навпаки, командувач Об’єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Сергій Наєв в інтерв’ю РБК-Україна розповів, що росіяни намагаються створити видимість підготовки наступальних дій на Запорізькому напрямку для відволікання уваги нашого військового командування від Луганської та Донецької областей.

Фейк: РФ законно контролює Запорізьку атомну електростанцію. Україна блокує мирні перемовини щодо створення демілітаризованої зони, щоб захопити ядерний об’єкт і використати його, як плацдарм для наступу

«В МАГАТЭ сознательно забывают, что атомная станция находится на территории Запорожской области – полноправного субъекта Российской Федерации. С таким же успехом можно потребовать от режима Зеленского отказаться от Ровенской или Хмельницкой АЭС, от американцев – от своих атомных станций, от японцев – от Фукусимы и так далее», – у цій цитаті можна почути офіційний меседж, озвучений пропагандистом Володимиром Роговим, який систематично тиражують російські медіа (Джерело: Владимир Рогов, 18.11.22).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: 17 листопада 2022 року Рада керуючих МАГАТЕ ухвалила резолюцію щодо наслідків ситуації в Україні для ядерної безпеки, фізичного захисту та гарантій, в якій не визнала спроби РФ оголосити Запорізьку АЕС своєю власністю і закликала країну-агресора припинити всі дії на станції та залишити її територію.

«Рада керуючих засуджує та не визнає спроби Російської Федерації оголосити Запорізьку АЕС України своєю власністю та її спробу незаконної анексії української території, на якій розташована станція, і закликає Російську Федерацію негайно відмовитися від своїх безпідставних претензій на право власності на станцію», – йдеться в тексті документа, опублікованого ДП «НАЕК «Енергоатом».

Українська державна компанія також не визнає права РФ на Запорізьку АЕС. «Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угруповань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського «Енергоатома» – та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об’єкта», – йдеться у повідомленні.

Узгоджений країною-агресором наратив щодо присутності на Запорізькій АЕС можна сформулювати так: «РФ абсолютно законно контролює атомну станцію, зберігаючи ядерну безпеку світу, а українські «бойовики» усіма силами намагаються її повернути терористичними методами». Усіх, хто суперечить цій ідеології,  у російських ЗМІ піддають нещадній критиці і звинуваченням.

Приміром, у риториці російської пропаганди щодо присутності співробітників місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на окупованій Запорізькій АЕС різні дезінформаційні меседжі змінюють один одного з залежності від поточної ситуації та намірів Російської Федерації.

На початку роботи експертів МАГАТЕ на ЗАЕС кремлівський агітпроп словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова висловлював сподівання, що «місія МАГАТЕ зробить оцінку стану Запорізької АЕС і порушить питання, пов’язані з ядерною безпекою». (Джерело: Владимир Рогов, 02.09.22).

А вже через тиждень пропагандистські ЗМІ цитували російського президента, який, коментуючи перші звіти МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС, сказав, що експерти «перебувають під тиском США та Європи і не можуть прямо сказати, що обстріл відбувається з боку України» (Джерело: Владимир Рогов, 07.09.22).

Згадану вище резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ щодо Запорізької АЕС ворожий агітпроп назвав «ангажованою», «політично мотивованою» та «ганебною». Об’єктивні факти, викладені у документі, росіяни назвали «дикими формулюваннями» (Джерело: Владимир Рогов, 18.11.22).

Заяву генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про готовність організації стати посередником з метою повної демілітаризації зони та повернення станції до нормальної діяльності російські пропагандисти назвали «лукавством». Оскільки це рішення передбачає відхід російської армії, що, цитуючи агітпроп, «відкриває для українських бойовиків можливість захоплення ядерного об’єкту»: «Сегодня ООН стала организацией определенных наций, отражающих интересы исключительно США и Великобритании. Такое посредничество вызывает очень большое сомнение», – цитували державні російські ЗМІ пропагандиста Рогова (Джерело: Владимир Рогов, 10.03.23).

Водночас меседжі дезінформаційних повідомлень змінюються, коли  представники міжнародних організацій говорять те, що теоретично може задовольнити наміри Російської Федерації.

Наприкінці березня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що вже не розглядає можливості створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС. Цією заявою він фактично визнав невдалою попередню дипломатичну політику врегулювання ситуації та анонсував пошук нових рішень для того, щоб зупинити бойові дії біля ЗАЕС. Втім російські пропагандисти розтлумачили це повідомлення з вигідного для себе боку:

«Это первый проблеск здравого смысла у МАГАТЭ, которые уже не просто вторят, что твердят им англосаксы и режим Зеленского, а начинают хоть понемногу здраво оценить сложившуюся ситуацию. Любое, хоть даже незначительное ослабление российских военных и подразделений Росгвардии, которые обеспечивают безопасность АЭС, киевский режим использовал бы для форсирования Днепра и захвата атомной станции и её города-спутника Энергодара» (Джерело: Владимир Рогов, 26.03.23).

Несистемність російської пропаганди та залежність їх від наявних обставин підтверджують повідомлення про ворожий «колективний Захід», що мілітаризує Україну. Ці меседжі російська пропаганда поширила лише через три доби після попередньої заяви Рогова щодо підтримки дій МАГАТЕ.

  • «Словакия передала режиму Зеленского истребители МИГ-29. И это серьёзный прецедент. Ведь это наши самолёты, а экспортные контракты запрещают передачу вооружения третьим странам. Тем более, тем, с которыми экспортёр ведёт боевые действия.
  • Франция планирует выкупить у ОАЭ 40 истребителей Mirage 2000-9 и передать их боевикам ВСУ.
  • Премьер Японии Кисиду по первой команде из Вашингтона приезжает к Зеленскому, чтобы выделить ЗеРейху полмиллиарда долларов.
  • Власть в Словакии, Франции и Японии в руках враждебных нам и ненавидящих Россию режимов, вводящих против нас всевозможные санкции и вооружающих украинских нацистов.

Тем временем в ближайшие два месяца на ЗАЭС будут работать три инспектора МАГАТЭ из Словакии, Франции и Японии. У меня всего один вопрос: представители МАГАТЭ из этих стран будут показывать объективную картину происходящего на Запорожской АЭС или же вести разведку в интересах вражеских спецслужб?» (Джерело: Владимир Рогов, 29.03.23).

«Суб’єктивність» Міжнародного агентства з атомної енергії спростовує те, що серед керівників організації є і представник Російської Федерації. Заступником Генерального директора МАГАТЕ та керівником Департаменту ядерної енергії з лютого 2015 року є Михайло Чудаков. До початку роботи в агентстві він  був директором Московського центру Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС, а перед цим займав  низку керівних постів у російському державному концерні «Росенергоатом».

Протягом березня РФ звинувачували Україну у чергових можливих «провокаціях» щодо Запорізької АЕС. Вкотре російська пропаганда демонізує українську владу, які нібито своїми діями планує створити ядерну небезпеку для мирного населення.

Обережно, російська пропаганда!

«По имеющейся у нас информации, украинские власти готовят новую провокацию в отношении Запорожской АЭС. Для этого под видом якобы ремонтных работ планируется отключить последнюю резервную линию электропередач мощностью 750 кВ, которая питает атомную станцию и поддерживает ее энергоблоки» (Джерело: Владимир Рогов, 23.03.23). Пропаганда РФ тиражує меседж про те, що такі «провокації» може зупинити лише підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми. Втім, відповіді на логічне питання, чому це задля безпеки мирних жителів Запорізької області досі не зробили за понад рік окупації, російська сторона відповіді не дає.

Спростування: Державний оператор усіх українських АЕС – ДП «НАЕК Енергоатом» – неодноразово повідомляв, що причиною відключення останньої лінії зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою є виключно російські обстріли.

«Поновлення безпеки Запорізької АЕС і повернення її до нормального стану можливе тільки після повного звільнення самої станції та прилеглої території від російських загарбників та передачі контролю над ЗАЕС її легітимному оператору – НАЕК «Енергоатом», – повідомляли у компанії.

Також Росія розповсюджує фейк про те, що Україна нібито відмовилася від ідеї створення захисної зони навколо ЗАЕС та «відмовляється давати будь-які гарантії щодо недопущення обстрілу станції та її міста-супутника Енергодара» (Джерело: Владимир Рогов, 12.03.23).

Спростування: «Насправді якраз Україна підтримує всі зусилля міжнародної спільноти щодо демілітаризації захопленої Запорізької АЕС, а рф не припиняє систематично обстрілювати ядерний об’єкт, – підкреслюють у державному Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. – У серпні 2022-го на засіданні Радбезу ООН закликали негайно припинити всі військові дії поблизу станції, надати місії МАГАТЕ доступ до об’єкта та створити демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС. Після візиту місії Україна підтримала пропозицію щодо демілітаризації захопленого ядерного об’єкта. Однак РФ продовжила ігнорувати міжнародні зусилля щодо захисту ядерної безпеки і навіть зробила спроби легалізувати захоплення української ЗАЕС».

Найбільша в Європі Запорізька атомна електростанція – наразі окупована російськими військами

2 березня 2023 року Європейський Союз у своїй заяві спростував меседжі російської пропаганди і зазначив, що вирішити ситуацію на Запорізькій АЕС може лише повне виведення російських військ і техніки.

«Ми знову наголошуємо, що безвідповідальна ядерна риторика Росії є абсолютно неприйнятною. Ми підтримуємо зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії щодо зміцнення ядерної безпеки та захисту в Україні, зокрема й завдяки постійній присутності експертів МАГАТЕ на ЗАЕС і припиненню всіх бойових дій на станції й навколо неї», – європосадовці зауважили, що росія продовжує незаконно окупувати і контролювати ядерний об’єкт іншої держави.

Європейський парламент напередодні роковин повномасштабного вторгнення РФ в Україну ухвалив резолюцію, в якій закликав держави – члени ЄС заборонити російській корпорацій «Росатом», яка називає себе оператором Запорізької АЕС і призначила нових проросійських керівників станції, здійснювати поточні інвестиції в критичну інфраструктуру в ЄС і взагалі всю його діяльність.

Меседж: країни НАТО постачають Збройним силам України снаряди з зі збідненим ураном, що становлять небезпеку для людей. Танки Leopard від західних країн озброєні брудними ядерними бомбами

«Британские инструкторы обучали ВСУ применению боеприпасов с обеднённым ураном, пишет Declassified UK. Издание ссылается на YouTube-ролик Минобороны королевства, где инструкторы «начинают знакомить наводчиков, заряжающих и командующих с типами боеприпасов для танков Challenger 2». На лекции присутствовал в том числе американский военный инструктор. Это может ещё больше обострить напряжённость после утверждений Белого дома, что США не поставляют Киеву снаряды с обеднённым ураном, отмечается в материале. Украинских танкистов, которые закончили обучение на Challenger 2 в Британии, хотят задействовать в предполагаемом контрнаступлении» (Джерело: RT на русском, 27.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

«Высокопоставленный чиновник министерства обороны Соединенного Королевства заявила о намерении передать Украине боеприпасов с обедненным ураном. По сути применение данных боеприпасов является использованием ядерного оружия. Если англичане сделают этот первый и безответственный шаг к развязыванию ядерного конфликта, то Российская Федерация будет вынуждена адекватно на это ответить.

Еще очень свежи в памяти результаты применения снарядов с обедненным ураном во время агрессии НАТО против Югославии. За первые десять лет на территории бывшей Югославии в несколько раз возросло количество онкологических заболеваний и составило более 60 тысяч человек, из них более половины (38 тыс.) умерли. Большое количество (более трех тысяч) пострадавших и среди натовских военнослужащих» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 22.03.23).

«Владимир Путин про НАТОвские снаряды с обеднённым ураном: «У России есть чем ответить на боеприпасы с обеднённым ураном, у РФ очень много такого оружия, но она его пока не применяла» (Джерело: Владимир Рогов, 25.03.23).

«На сайте Зеленского появилась петиция с требованием запретить использование снарядов с обеднённым ураном, которые Лондон планирует передать Киеву. «Применение таких боеприпасов является преступлением против человечества и планеты, и оно недопустимо и аморально», – говорится в тексте обращения» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 28.03.23).

У березні в мережі проросійських ресурсів з аудиторією у Запорізькій області пропагандисти та блогери поширювали тезу про використання Україною снарядів зі збідненим ураном. Мовляв, у випадку вибуху такого снаряду збіднений уран переходить у стан високотоксичного аерозолю, який, потрапляючи в організм людини, призводить до мутації клітин і розвитку злоякісних новоутворень та генетичних порушень. Ворожа пропаганда поширює дезінформаційний меседж, що нібито в Югославії внаслідок використання таких боєприпасів кількість жертв онкологічних захворювань сягнула 38 тисяч цивільних людей та понад три тисячі серед серед натівських військовослужбовців.

Спростування: «Рівень поширення злоякісних пухлин серед дітей у Сербії приблизно такий самий, як у сусідній Хорватії, де боєприпаси зі збідненим ураном ніхто не застосовував. Про це йдеться в оприлюдненій в 2022 році доповіді Європейського регіонального бюро ВООЗ. Жодне серйозне розслідування досі не навело доказів, що саме на бомбардованих територіях Сербії вища захворюваність на рак», – у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки цифрами і фактами спростовують фейкову інформацію росіян.

На думку аналітиків проєкту EU vs Disinformation, у цьому випадку кремлівська пропаганда  намагається зобразити західну військову підтримку, як шкідливу для України та її громадян, а також намагається викликати у читача негативну психологічну реакцію, посилаючись на табу, пов’язане із застосуванням радіації. Таким чином РФ в черговий раз перекладає на Україну відповідальність за розгортання воєнних дій і вважає її разом з західними партнерами винною у ймовірній радіаційній загрозі для населення та навколишнього середовища.

Аналітики проєкту Disinfo Chronicle ГО «Детектор медіа» спростували меседж про те, що снаряди зі збідненого урану вважаються так званою брудною ядерною зброєю. Такі танкові снаряди використовують виключно через їхню властивість набирати більше обертів і ефективніше пробивати броню.

«Збіднений уран практично повністю складається з ізотопу U-238 із вкрай низькою радіоактивністю. Ба більше, росіяни й самі виробляють боєприпаси із сердечником зі збідненого урану – бронебійні снаряди «Свинець» та «Свинець-2», – повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Меседж: західні партнери постачають Україні техніку та боєприпаси поганої якості для їх утилізації

«НАТО отправляет Украине старое оружие, чтобы не тратить миллиарды на его утилизацию, пишет американская пресса. Издание American Thinker уточняет, что это был стратегический ход США, когда имелись огромные запасы боеприпасов с истекающим сроком годности. Да только сейчас и они закончились, так что отправлять Украине просто нечего» (Джерело: Запорожский Вестник, 15.03.23).

«Поставляемые ВСУ немецкие танки Leopard подаются как «чудо-оружие», однако это определенно не соответствует действительности. Речь идет о старых версиях 1980-х годов. Об этом заявил бывший начальник Генштаба армии Чехии генерал Йиржи Шедивы в интервью журналу Czdefence» (Джерело: Васильевка Онлайн, 31.03.23).

«Видео первых французских тяжёлых бронеавтомобилей – колёсных танков AMX-10RC, поставленных режимом Макрона режиму Зеленского. Всего ожидается поставка 40 штук данных машин, которые для их экипажей превратятся в гробы на колёсах» (Джерело: Владимир Рогов, 31.03.23).

«Двойная утилизация по-польски. Польские поставки металлолома уже на передовой. Боевик ВСУ совсем не удивляется «бескорыстной» помощи польских панов. Не секрет, что такие «подарки» – уже обыденность. Два в одном – решаются задачи утилизации устаревших боеприпасов и жителей постукраинского пространства» (Джерело: Владимир Рогов, 05.04.23).

«В преддверии существующего только в сине-желтом мозгу наступления, укровояки 128 бригады на запорожском направлении приоткрыли завесу тайны, чего ж оно все не начнется. А все просто, вместо боеприпасов Польша систематически присылает куски железа» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 08.04.23).

Вищезазначені меседжі – чергове підтвердження того, як російська пропаганда інколи поєднує протилежні за змістом наративи. З одного боку, прокремлівські ЗМІ та блогери пишуть, що «колективний Захід» безперервно постачає до України зброю та боєприпаси. В контексті Запорізької області повідомляє, що на лінію бойового зіткнення стягують велику кількість західної бронетехніки та озброєння, щоб якнайшвидше розпочати наступ. З іншого боку, ті самі пропагандистські ресурси повідомляють, що нерідко військова допомога із Заходу зі старих військових складів нібито перебуває у поганому технічному стані.

Спростування: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростовує заяви російських пропагандистів і наводить приклад, коли «джерелом» подібних дезінформаційних повідомлень для російських ЗМІ  про «брухт і мотлох» від міжнародних партнерів став нібито польський сайт Niezależny Dziennik Polityczny. Як з’ясували аналітики, більшість публікацій були скопійовані з інших сайтів, щоб створити подобу реального ЗМІ. Натомість, оригінальні публікації містили фейкову інформацію з метою розповсюдження російської пропаганди і були написані з помилками польською.

Фейк: Польща має наміри колонізувати західні області України

«В Польше уже делят Украину. Пока, правда, на телевидении. На карте показано, что весь юг и восток постукраинского пространства будет включён в состав России. Западная часть присоединится к Польше. Небольшие куски территорий перейдут Румынии и Венгрии» (Джерело: Владимир Рогов, Вежливые и Заботливые, Таврический казачок ZOV, 30.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

«Польша будет претендовать на территории Украины в случае её падения. В турецкой газете Star gazete вышел материал, в котором говорится, что Польша рассчитывает присвоить себе часть украинских территорий после того, как киевские власти утратят контроль над страной. В Польше также назревает бунт, поскольку Варшава недовольна, что Москва все «никак не ослабнет» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 27.03.23).

«План по включению Украины в состав Польши набирает обороты. На встрече с президентом Польши Дудой Зеленский заявил: «В будущем между нашими народами не будет существовать никаких границ: политических, экономических и – что очень важно – исторических. Но для этого еще нужно победить. Для этого нужно еще немного пройти бок о бок». Неудивительно, что Дуда встретил Зеленского с распростертыми объятиями, ведь в зону боевых действий везут все новые и новые подразделения ВСУ на убой не только для защиты европейских ценностей, но и для включения Украины в Польшу» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 06.04.23).

«Увеличение военного бюджета Польши и планы ее довооружения означают только одно – поляки рассчитывают с нами воевать. Польша вступит в войну либо тогда, когда мы оттесним ВСУ на Правый берег Днепра. Либо если украинцам каким-то чудом удастся оттеснить нас. Тогда Польша захочет принять участие в дележке пирога» (Джерело: Друзья майора Селиванова, 13.03.23).

Російська пропаганда систематично розповсюджує наратив про колоніальні амбіції Польщі. Протягом березня у мережі дезінформаційних telegram-каналів, що працює на запорізьку аудиторію, декілька разів поширювали фейки на цю тему.

Зокрема, про те, що Польська суспільна телекомпанія нібито показала в своєму ефірі схематичну карту майбутнього розділення України між Польщею, Росією, Румунією та Угорщиною.

В одному випадку росіяни дістали з архівів уривок сюжету на тему листа Володимира Жириновського МЗС Польщі, який дійсно виходив в ефірі Суспільного мовника Польщі, але ще 24 березня 2014 року. Тоді російський політик пропонував Польщі брати участь у розділенні України. Як з’ясували аналітики проєкту «Детектор міфів», карта використовувалася для візуалізації.

Обережно, російська пропаганда!

В іншому випадку пропагандисти РФ тиражували нібито скриншот з випуску прогнозу погоди Суспільного мовника, на якому західні області України включили на карту, як частину Польщі. Фактчекери підтвердили, що цей скриншот є фотоколажем. Ведуча, зображена на кадрі, насправді виявилася журналісткою іншого медіа, її зображення додали з допомогою комп’ютерної програми.  Справжній графічний дизайн програми відрізнявся від наведеного у кадрі. А польські назви міст та країн були написані на карті з помилками.

Обережно, російська пропаганда!

Аналітики EU vs Disinformation підтвердили, що це повідомлення є незграбною фальсифікацією задля маніпулювання, нібито Польща має намір провести експансію на Сході». Польська суспільна телерадіокомпанія насправді не поширювала карту країни, яка включала частину Західної України.

«Підробка документів, зокрема фотографій і відео, є добре відомою і давньою тактикою Кремля із маніпулювання інформацією. За допомогою таких дезінформаційних матеріалів кремлівська пропагандистська машина прагне розколоти коаліцію, яка підтримує самооборону України, намагаючись вселити плутанину й недовіру». У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки також не вперше з початку повномасштабного вторгнення фіксували у ворожій пропаганді фейковий наратив про колонізацію Польщею частини України.

Фейк: Румунія претендує на частину території України

«Румынский сенатор Диана Шошоаке зарегистрировала законопроект, предусматривающий отказ от добрососедских отношений с Украиной и возвращению  исторических земель, которые сейчас находятся под контролем Киева. Речь идет о Северной Буковине, городах Герца, Болграде и Измаиле, острове Змеином и других территориях» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 25.03.23).

«Румынский сенатор – Диана Шошоакэ назвала Украину террористическим государством, а Зеленского – новым Гитлером» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 02.04.23).

Обережно, російська пропаганда!

Наприкінці березня російські пропагандистські медіа поширили інформацію про те, що нібито ще одна європейська країна розглядає можливість «повернення історичних територій», які наразі є частиною території України. Цього разу мова йшла про Румунію.

Проросійські ресурси поширили новину про те, що  сенаторка румунського парламенту Діана Шошоаке зареєструвала законопроєкт про розірвання договору про дружбу з Україною та повернення Північної Буковини, частини Одеської області та острова Зміїний до складу Румунії.

Російська пропаганда систематично використовує тактику апелювання до авторитету і з метою просування антиукраїнських наративів вдається до цитування авторитетних у певній галузі людей. «Агітпроп видає проросійську позицію окремої особи за узагальнену громадську думку в тій чи іншій країні», – пояснює російську технологію проєкт Disinfo Chronicle ГО «Детектор медіа». Тобто прокремлівські технологи намагаються переконати аудиторію в тому, що законопроєкт окремої депутатки румунського парламенту відображає офіційну позицію Румунії.

Спростування: Аналітики проєкту DisinfoChronicle з’ясували, що Діана Шошоаке обралася до Сенату у грудні 2020 року за списком ультраправої партії «Альянс за об’єднання румунів» (AUR). Політикиня відома, як євроскептик, прихильниця конспірологічних теорій та противниця  вакцинації. Шансів у цього законопроєкту бути схваленим майже немає.

Насправді Румунія, як країна, що входить до ЄС та НАТО, з початку повномасштабного вторгнення демонструє проукраїнську позицію та системно підтримує нашу країну.

Згідно з результатами опитування, 52% жителів Румунії позитивно ставиться до України. 40% вважає, що Центральна Європа та держави Балтії повинні надавати Україні ще більшу військову допомогу.

Станом на початок квітня 2023 року, як повідомляє Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, українсько-румунський кордон перетнули понад 2 мільйони осіб. Із них понад 125 тисяч біженців з України отримали у Румунії статус тимчасового захисту.

7 березня 2023 року парламент Румунії на спільному засіданні обох палат схвалив декларацію до річниці повномасштабного вторгнення Росії, яка засуджує загарбницьку війну РФ та закликає негайно вивести російські війська. Як пише «Європейська правда», посилаючись на румунську агенцію Agerpres, тамтешні законодавці наголосили, що всі спроби змінити кордони України силою, починаючи з 2014 року, є кричущим порушенням Статуту ООН, міжнародного права, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Крім того, на території Румунії, як повідомляє німецький телеканал N-TV, збройна компанія Rheinmetall неподалік нашого кордону будує центр обслуговування та матеріально-технічного забезпечення західної військової техніки, яка використовується в Україні.

Міністерство закордонних справ України на своєму сайті документує усі свідчення тісної співпраці з румунськими колегами, які солідарні щодо агресивних дій РФ.

Ще один приклад тактики апелювання до авторитета – це проросійська заява міського голови одного з міст Латвії: «Мэр второго по величине латвийского города Даугавпилса Андрейс Элксниньш красноречиво высказался об идее властей запретить субтитры на русском к фильмам» (Джерело: Владимир Рогов, 22.03.23).

У листопаді минулого року Андрейс Елксніньшстав відомим жителям України після того, як відмовився висловити сподівання на перемогу України та називати Росію агресором. Ба більше, політик не визнав російську анексію Криму.

Фейк: німецький ресторан запустив рекламу проти підтримки України

«В Германии на ютубе показывают таргетированную рекламу с Зеленским в главных ролях: «Мы устали кормить эту свинью – пора готовить рульку!» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 04.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

Деякі російські ЗМІ, пропагандистські telegram-канали та користувачі соціальних мереж поширили відеоролик, на якому нібито зафільмована реклама на YouTube одного з ресторанів Берліна. На кадрах «реклами» – свиня-скарбничка з обличчям президента України Володимир Зеленського та напис «Ми втомилися годувати цю свиню – настав час готувати рульку!».

Спростування: проєкт StopFake підтвердив, що ця інформація є фейком. Представник ресторану Gasthaus Krombach у Берліні, від імені якого начебто опублікували рекламу, запевнив аналітиків, що вони не запускали подібних рекламних кампаній у YouTube. Крім того, така «реклама» взагалі малоймовірно могла пройти модерацію в Google Ads, оскільки вона суперечить рекламній політиці компанії. А запис екрана з «рекламою», який поширили соціальними мережами, скоріш за все, було змонтовано.

Фейк: У польських готелях під час бронювання з’явився пункт «Без українців»

«В польских гостиницах при бронировании появился пункт «Без украинцев». Украинцы надоели даже своим любимым соседям» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 09.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

Російські засоби масової інформації, проросійські блогери та пропагандисти почали поширювати повідомлення про те, що нібито у Польщі почали пропонувати нову послугу під час бронювання готельних номерів – «без українців».

Спростування: Аналітики проєкту StopFake визначили, що скріншот із сайту nocleg24h.pl, який поширюють кремлівські ресурси, є підробкою. На сайтах з аналогічними послугами бронювання житла також не виявили фейкової опції.

Фейк: французькі мультиплікатори випустили мультсеріал «Ukraine Inc.» про Володимира Зеленського, який «влаштував м’ясорубку»

«Французские мультипликаторы выпустили оскорбительный мультсериал о наркомане Зеленском под названием «Корпорация Украина». Шедевр будет состоять из 20 серий» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 12.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

Проросійські медіа поширюють повідомлення про те, що французькі мультиплікатори створили анімаційний мультсеріал «Корпорація Україна» («Ukraine Inc.»). Наразі з анонсованих 20 серій на окремому сайті опубліковано лише дві.

У двох серіях образливого мультсеріалу йде мова про те, що президент України Володимир Зеленський нібито розпочав «військову м’ясорубку» за вказівкою «колективного Заходу» заради підвищення власного рейтингу та заробітку.

Спростування: цей фейк уважно дослідили експерти «Вокс Україна». Вони з’ясували, що про прем’єру мультфільму писали лише російські медіа. Неможливо перевірити, яка французька студія чи конкретні аніматори створили цей мультфільм, оскільки у жодній публікації не згадується авторство. Немає жодної згадки про студію-розробника чи аніматорів і на сайті, де публікують серії.

«Самі епізоди «Ukraine Inc.» насичені найяскравішими штампами російської пропаганди. Володимира Зеленського зображають наркозалежним та повністю підконтрольним «західним кураторам», які скеровують його жертвувати українцями заради війни з росією. У мультику намагаються перекласти відповідальність за численні жертви серед цивільних з росії на Україну та Захід, як це роблять кремлівські спікери», – підсумовують експерти «Вокс Україна».

Фейк: українські біженці в Європі нікому не потрібні

«Остановите украинизацию Польши» и «Это не наша война»: Болельщики польского футбольного клуба «Шленск» вывесили антиукраинские баннеры на матче чемпионата страны» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 02.03.23).

«Дети-подростки, сбежавших в Польшу украинских беженцев, пропагандируют постулаты фашизма и национализма среди польских сверстников. Никто не говорит, что дети в чем-то виноваты… Во всем вина заигравшихся взрослых» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 27.03.23).

«Вот такие карикатуры сейчас популярны в Польше: «Когда пану туристу уже будет достаточно и он вернётся домой?» (Джерело: Васильевка Онлайн, 31.03.23).

«Европа прижимает хвосты украинцам. Президент Чехии Пётр Павел подписал указ, согласно которому пособия украинским беженцам сокращаются, а в случае, если они не находят работу в течение пяти месяцев, то выплаты прекращаются совсем. Во Франции картина похожая. В общем, никто бесплатно толпу граждан Украины больше содержать не будет. Всех, кто захочет интегрироваться, особенно детей и молодых женщин, с удовольствием выкачают. Остальных – на выход. Назад» (Джерело: Алексей Селиванов, 26.03.23).

«У гражданок Украины европейские власти (социальные службы) в разных странах изымают детей. Не в этом ли был смысл всей возни Запада с Украиной – украсть большое количество здоровых белых детей? В то время, как их отцов хватают и отправляют на убой…» (Джерело: Алексей Селиванов, 23.03.23).

«В Софии проходит митинг против участия Болгарии в украинском конфликте. В центре Софии началась антиправительственная демонстрация против вовлечения Болгарии в украинский конфликт, сообщило Болгарское национальное радио (БНР)» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 15.03.23).

«Жителям Чехии не понравился украинский митинг, организованный в Праге, цель которого было требование увеличить финансирование киевского режима. В ответ чехи организовали свой митинг, где недвусмысленно высказались о том, куда Украине надо идти» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 12.03.23).

«Депутаты из правой Австрийской партии свободы (FPO) покинули зал парламента во время видеотрансляции выступления президента Украины Зеленского. Законодатели, вышедшие из зала, оставили на своих столах небольшие плакаты с логотипом партии и табличками «место для нейтралитета» и «место для мира». Из пяти партий в парламенте FPO занимает третье место по количеству мест в нижней палате» (Джерело: Васильевка Онлайн, 30.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

Російська пропаганда систематично поширює дезінформаційні повідомлення щодо «невдячних біженців з України», які нібито стали причиною зростання рівня злочинності та загрозою для безпеки місцевих жителів. Ворожий агітпроп тиражує повідомлення про «підлітків, які пропагують нацизм серед однолітків», випадки крадіжок та погромів, популяризацію ідей нацизму тощо. Також російські пропагандистські медіа, чіпляючись за окремі інформаційні приводи, створює наратив про «втому» жителів європейських країн від війни в Україні та українських біженців, зокрема.

Спростування: цілеспрямовану діяльність РФ у цьому напрямку підтвердило, зокрема, велике дослідження ГО «Детектор медіа». Аналітики проаналізувала понад 35 тисяч дописів, щоб визначити, як російська пропаганда маніпулює темами українських біженців і переселенців, які вимушено покинули свої міста через загрозу Росії.

«Використовуючи дезінформацію, Росія налаштовує європейське суспільство проти українців, створює видимість того, що українці та європейці – різні, тож біженцям з України допомагати не потрібно. А також розпалює ворожнечу між біженцями різних країн, посилюючи соціальну напругу в Європі, – йдеться у дослідженні. – Пропаганда розглядає міграцію, як загрозу для європейців – загрозу здоров’ю людей, економіці тощо. А самих біженців змальовують як загарбницьку силу, яка, своєю чергою, також загрожує Європі: біженці в дезінформаційних наративах постають як люди іншої культури, які не готові приймати соціальні та правові норми європейського суспільства».

Текст – Андрій Вавілов

Ворог «націоналізував» черговий заклад у Запорізькій області та оголосив про його відкриття


Читайте також:

Вивезли медичне обладнання та захопили приміщення: у Запорізькій області російські окупанти «націоналізували» медцентр.

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0