Одним із найпоширеніших видів термічної обробки продуктів є варіння. Але, якщо в побутових умовах для цього достатньо мати плиту та каструлю, то на підприємствах харчової промисловості та громадського харчування такий спосіб не годиться. Справа в тому, що при роботі з великою кількістю води та приготування м’яса, риби, овочів тощо у значних обсягах цей процес займає набагато більше часу, порівняно зі звичним варіантом. В цих умовах потрібні варильні котли, купити які можна в компанії Розфуд.
Типи варильних котлів
Залежно від конструкції та виду енергоносія, промислові варильні котли бувають:
- Електричні з ТЕНами.
- Електричні індукційні. Піднімають температуру теплоносія за рахунок нагрівання сердечника зі сталі після проходження по ньому вихрових струмів, які спричинені електромагнітним полем. Поки що мало поширені.
- Газові.
- Парові. Отримують пару, як правило, із котелень.
- Твердопаливні. Застарілі моделі, на сучасних підприємствах не використовуються.
Важливим показником є вид нагріву, який може бути прямим чи непрямим. У першому випадку нагрівальний елемент діє на стінки бака безпосередньо, через що нагрівання виходить нерівномірним. В даному випадку потрібно ретельно контролювати температуру рідини та постійно помішувати вміст бака. При непрямому нагріванні у варильного бака подвійні стінки, між якими циркулює теплоносій. Як останній використовується пароводяна суміш або мінеральне масло. Продукти не підгоряють, нагрівання виходить рівномірнішим.
За іншими особливостями варильні котли бувають: з електронним або механічним управлінням, з кришкою, що щільно або нещільно закривається. Якщо бак герметичний, його вміст вариться при тиску вище атмосферного, процес йде швидше, як у скороварці. За типом ємності є три основні різновиди. Котел може бути стаціонарний або такий, що перекидається, обладнаний поворотним редуктором. Також поширені моделі з вивантаженими кошиками чи знімними баками.
Пристрій варильного котла
Пристої різних котлів дещо відрізняються через застосування різних теплоносіїв. Тим не менш, всі вони мають такі основні вузли та деталі:
- Корпус із кришкою.
- Варильна ємність, одна або декілька. Можливо з вивантажним ковшем, механічним або з пневмоциліндрами.
- Нагрівальний елемент: парогенератор, ТЕНи, котушка індуктивності.
- Сорочка нагріву (при непрямому способі).
- Міксер (не обов’язково).
- Пульт керування.
- Вимірювальні прилади та арматура.
Деталі, які контактують з продуктами або водою, роблять із харчової кислотостійкої нержавіючої сталі.
Матеріал опубліковано на правах реклами