Варильний електричний котел: типи, як працює

Варильний електричний котел: типи, як працює

Одним із найпоширеніших видів термічної обробки продуктів є варіння. Але, якщо в побутових умовах для цього достатньо мати плиту та каструлю, то на підприємствах харчової промисловості та громадського харчування такий спосіб не годиться. Справа в тому, що при роботі з великою кількістю води та приготування м’яса, риби, овочів тощо у значних обсягах цей процес займає набагато більше часу, порівняно зі звичним варіантом. В цих умовах потрібні варильні котли, купити які можна в компанії Розфуд.

Типи варильних котлів

Залежно від конструкції та виду енергоносія, промислові варильні котли бувають:

  1. Електричні з ТЕНами.
  2. Електричні індукційні. Піднімають температуру теплоносія за рахунок нагрівання сердечника зі сталі після проходження по ньому вихрових струмів, які спричинені електромагнітним полем. Поки що мало поширені.
  3. Газові.
  4. Парові. Отримують пару, як правило, із котелень.
  5. Твердопаливні. Застарілі моделі, на сучасних підприємствах не використовуються.

Важливим показником є вид нагріву, який може бути прямим чи непрямим. У першому випадку нагрівальний елемент діє на стінки бака безпосередньо, через що нагрівання виходить нерівномірним. В даному випадку потрібно ретельно контролювати температуру рідини та постійно помішувати вміст бака. При непрямому нагріванні у варильного бака подвійні стінки, між якими циркулює теплоносій. Як останній використовується пароводяна суміш або мінеральне масло. Продукти не підгоряють, нагрівання виходить рівномірнішим.

За іншими особливостями варильні котли бувають: з електронним або механічним управлінням, з кришкою, що щільно або нещільно закривається. Якщо бак герметичний, його вміст вариться при тиску вище атмосферного, процес йде швидше, як у скороварці. За типом ємності є три основні різновиди. Котел може бути стаціонарний або такий, що перекидається, обладнаний поворотним редуктором. Також поширені моделі з вивантаженими кошиками чи знімними баками.

Пристрій варильного котла

Пристої різних котлів дещо відрізняються через застосування різних теплоносіїв. Тим не менш, всі вони мають такі основні вузли та деталі:

  • Корпус із кришкою.
  • Варильна ємність, одна або декілька. Можливо з вивантажним ковшем, механічним або з пневмоциліндрами.
  • Нагрівальний елемент: парогенератор, ТЕНи, котушка індуктивності.
  • Сорочка нагріву (при непрямому способі).
  • Міксер (не обов’язково).
  • Пульт керування.
  • Вимірювальні прилади та арматура.

Деталі, які контактують з продуктами або водою, роблять із харчової кислотостійкої нержавіючої сталі.

Матеріал опубліковано на правах реклами 

0