Переїхала до Запоріжжя та перетворює хобі на бізнес: як Наталя Єфимчук з Бердянського району розвиває домашню крафтову хлібопекарню
Жителька окупованої Бердянської громади Наталя Єфимчук після вимушеного переїзду до Запоріжжя разом з чоловіком відновила понівечений війною родинний бізнес і паралельно перетворює власне захоплення – випікання натурального хліба за авторськими рецептурами – на прибуткову справу.
Сподівалися повернутися додому за декілька тижнів
Жителька села Азовське Бердянської територіальної громади Наталя Єфимчук разом з чоловіком та двома синами-старшокласниками виїхала з окупації до Запоріжжя у квітні 2022 року. Як і багато інших жителів захопленої РФ території області, сподівалася якнайшвидше повернутися.
«Думали, що приїхали сюди днів на десять. Щойно війна закінчиться – спокійно поїдемо додому. Але ці десять днів вже затягнулися на два роки», – зітхає Наталія.
Із Запоріжжям її родину нічого не пов’язувало. До окупації Бердянського району за все життя в обласному центрі жінка бувала всього лише декілька разів – проїздом по роботі або навчанню. Тож Запоріжжя на початках було зовсім незнайомим. «Було», – уточнює жінка.
Житло на новому місті допомогла знайти сестра колеги. Після приватного будинку з власним городом та господарством оселитися в орендованій квартирі багатоповерхівки було незвично. Спочатку родина шукала інші варіанти, бажано, в окремому будинку, але потроху облаштувалася, роззнайомилась з сусідами і вирішила поки нічого не змінювати.
Робочий ноутбук вдалося сховати від окупантів у машині
Наталія, економістка за фахом, разом з чоловіком займається продажем насосного обладнання для свердловин. Попри те, що працювали лише вдвох, за роки роботи зібрали велику базу клієнтів і постачальників, поступово розширили асортимент. Початок вторгнення повністю паралізував їхній бізнес. Родина розуміла: очікуючи перемоги в окупації, не зможуть продовжувати працювати.
«Нам пощастило вивезти свій робочий ноутбук з базою клієнтів та постачальників. На диво, бо росіяни обшукували машину на блокпостах. Хвилювалися, щоб не забрали, тому дуже добре сховали його в авто, – згадує Наталя. У перші тижні після виїзду, каже, була у гнітючому стані, – Немов повітряна кулька, що бовтається по вітру. Нічого не було бажання робити».
Після переїзду до Запоріжжя справу вдалося продовжити. Це і допомогло відволіктися від поганих думок і поступово адаптуватися. Хоча і складнощів було чимало.
«Склад наших партнерів з обладнанням в окупованому Херсоні – розграбували. У Харкові люди виїхали. Довелося шукати нових постачальників. Потихеньку все починали спочатку. Важко, але працюємо», – говорить жінка.
Встати на ноги допомогло спілкування та підтримка однодумців
Наталя Єфимчук зауважує, що після виїзду з окупації кожному вимушеному переселенцю дуже непросто знову піднятися на ноги.
«Серед ВПО є ті, хто не може нічого зробити, у кого опустилися руки. Хочу сказати, що ми всі були такими. Але попри ситуацію в країні, потрібно взяти себе в руки і ставати до роботи. Поступово очі відкриваються і бачать ті шляхи, якими можна стабільно йти», – ділиться вона.
Підтримкою на цьому шляху стала діяльність безпечного простору для жінок громадської організації «УкрПростір», яку з травня 2022 року реалізували за підтримки ООН Жінки в Україні. У липні 2023 простори перетворили у центри розвитку. Про цю грантову програму «Перший Запорізький» вже детально розповідав у матеріалі за посиланням. Такі центри працюють у Запоріжжі і селі Лукашеве Широківської громади. Тут проводять психологічні консультації та різноманітні тренінги для підтримки жінок під час війни.
«Там я знайшла не просто спілкування, а й підтримку. Тебе вислухають, допоможуть обрати новий потрібний напрямок руху», – ділиться Наталя.
За подіями та анонсами проєкту «Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області» можна слідкувати в Facebook, Instagram і Telegram.
Перспективна бізнес-ідея – авторський бездріжджовий хліб
Саме завдяки простору, вона знайшла ідею для власного бізнесу. Ще під час навчання в інституті Наталя захопилася пекарською справою. Весь цей час, якщо щось і випікала, то виключно для родини – хліб, булочки, млинці і т.п. Продовжуючи попередні справи, Наталія за підтримки менторів проєкту ризикнула перетворити своє хобі у невеликий новий бізнес і податися на участь у грантовій програмі.
Перший тур подання заявок на участь у програмі підтримки розвитку власної справи Наталія пропустила. Каже, що побоялась. А коли оголосили другу хвилю, вже знала, з якою ідеєю буде звертатися за фінансуванням.
«Коли сіла готувати бізнес-план, вирішила, що буде цікаво випікати саме корисний хліб на заквасці – без додавання дріжджів, цукру і зайвої «хімії», – розповіла Наталя.
«Тісто для хліба, який я готую, не можна так просто вимісити руками. Ця машина дуже спростила мені процеси приготування. Працюю з нею кожного дня. А подрібнювач допомагає перемолоти інгредієнти для випічки у потрібну структуру», – каже Наталя.
Перед початком роботи учасниці проєкту пройшли навчання щодо підготовки до запуску та ведення бізнесу.
«Під час безлічі тренінгів та лекцій нам роз’ясняли всі етапи успішного працевлаштування та ведення бізнесу. Як писати заявки на гранти. Як готувати резюме. Як відкрити ФОП, обрати КВЕДи і сплачувати податки. Як просувати свій товар в інтернеті і на різноманітних торговельних онлайн-майданчиках, – розповідає Наталя. Вона не приховує: хоч і має досвід у бізнесі, не подавалася на першу хвилю програми саме через страх починати нову справу. – Коли побачила, як працюють дівчата-учасниці, які вони щасливі, подумала, може, і в мене вийде. На щастя, так і вийшло. Моє маленьке хобі перетворилось у справу до душі, яка приносить мені, перш за все, задоволення, а також ще і деякі гроші».
Вдалий старт: є постійні замовники, а кількість нових поступово збільшується
Основа її асортименту – це натуральний «живий» хліб на заквасці без використання дріжджів за авторськими рецептами з додаванням різноманітних цікавих інгредієнтів.
«З нещодавнього, наприклад, приготувала на пробу хліб з лавандою та сиром. Неймовірно ароматний і красивий. Дала спробувати сусідці. Та каже, мовляв, щось таке незвичайне, але спечи мені ще, хочу пригостити декого», – ділиться Наталя і розповідає про найпопулярніші позиції її замовлень.
Найчастіше замовляють хліб на житній основі «Три зернятка» – з зернами соняшника, льону та гарбуза. Другий за популярністю – чорний житній хліб на кшталт «Бородинського» – з додаванням родзинок, тмину і обсмаженого кунжуту. Також користуються попитом пампушки з часником і білий хліб з додаванням вершкового масла.
«У тісто можна додавати різні інгредієнти: червоний солодкий перець, розмарин, сири, сухофрукти, в’ялені томати, злаки, часник, оливки, цибулю, а також, навіть, смажене сало та бекон», – розповідає Наталя і каже, що постійно експериментує. Щоб розширити смакову палітру свого хліба, зараз проходить додаткове навчання на тему виведення хмелевої закваски.
Активна діяльність у хлібопекарській справі триває лише менше двох місяців, але Наталя вже бачить перспективу та потенціал своєї ідеї. Тим паче, за цей короткий час роботи у неї вже з’явилися постійні клієнти і коло замовників поступово розширюється.
«На тиждень я вже стабільно маю три-чотири замовлення», – каже Наталя.
Паралельно підприємниця продовжує працювати над родинним бізнесом, виховує двох синів і веде активний спосіб життя. Щотижня відвідує додаткові тренінги у центрі підтримки і у вільний час спілкується з іншими жінками-переселенками, з якими там познайомилася.
За роботою Наталі Єфимчук можна слідкувати на сторінці у Facebook, також тут можна зробити замовлення.
Текст – Андрій Вавілов, фото –з особистого архіву Наталі Єфимчук
Читайте також:
- Отримати грант і відкрити власний бізнес у Запоріжжі: історії трьох жінок, які стали підприємницями у воєнний час
- Як у Запоріжжі вимушені переселенки відкривають власну справу: три історії підприємниць-ВПО, які зуміли розпочати нове життя після переїзду
- Почати бізнес з нуля: як переселенки відкривають власну справу в Запоріжжі та хто їм в цьому допомагає
Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp
Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!
0