Матча: що це за чай, як його готувати та пити

Матча: що це за чай, як його готувати та пити

Матча – відомий японський чай, дивний та цікавий, як і сама Країна сонця, що сходить. На перший погляд, матча зовсім не схожий на чаї у звичному розумінні: це яскраво-зелений порошок, який більш подібний до васабі – японський хрін, з яким їдять суші.

Як виготовляють чай матча

Багатьох вигляд матча вводить в оману: не віриться, що з цього порошку можна приготувати чай. Між тим, чай матча має в основі чайне листя. Він так сильно відрізняється від звичного для нас традиційного чаю завдяки особливій технології виготовлення.

Підготовка чайного листя починається за кілька тижнів до збору врожаю: кущі закривають тентами, щоб рослини перебували в тіні. Це робиться для того, щоб посилити утворення амінокислот листях, завдяки чому готовий чай стає більш солодким.

Після збору врожаю сировина проходить кілька стадій обробки:

  1. Листя сушать.
  2. Видаляють прожилки та стебла – цей вид чайних заготовок називається тентя, тільки з нього виготовляється матча.
  3. Висушену сировину розтирають в дуже дрібний порошок. Власне, матча в перекладі з японської мови означає «розтертий в порошок».

Звідки взявся найвідоміший чай Японії

Впевнені, ви будете здивовані, коли дізнаєтесь, що традиційний японська матча – чай, який родом з іншої країни. Цей напій, як інші листові чаї, походить з Китаю. В Піднебесній чай з розтертого в порошок листя готували за часів династії Тан, ще понад тисячу років тому. Лише в кінці XIII століття буддійські монахи привезли цей напій до Японії.

В Китаї популярність порошкового чаю поступово зійшла нанівець, а японці, навпаки, полюбили матча настільки, що зробили його головною діючою особою традиційної чайної церемонії. Сьогодні не треба летіти до Японії, щоб скуштувати справжню матчу: купити смарагдовий порошковий чай можна в Україні на сайті https://newtea.ua/uk/chay/yaponskiy-chay/vid-matcha.

Секрети заварювання чаю матча

В Японії матчу заварюють двома способами, щоб отримати більш або менш міцний настій. Койтя – міцний напій, готують наступним чином:

  • беруть 4 г порошку (чайна ложка з гіркою) та перетирають через дрібне сито спеціальною дерев’яною лопаткою;
  • додають 50 мл води, нагрітої до 800С;
  • рідину ретельно та повільно перемішують спеціальним бамбуковим вінчиком «тясен», щоб не утворювалась пінка.

Приготування менш міцного чаю усутя відрізняється дозуванням: на порцію беруть 2 г порошку та заливають 70 мл гарячої води. Усутя за бажанням збивають до однорідної маси або до утворення піні.

Парадоксально, але міцний чай койтя на смак більш солодкий та м’який за слабший усутя, його виготовляють з листя старих чайних дерев, тому ця матча дорожчий. До більш гіркого усутя не додають цукор або молоко, натомість напій добре смакує з традиційними японськими солодощами вагасі.

Креатив по-японськи: способи використання матча

Традиційною чайною церемонією використання чаю матча не обмежується. Зелений порошок має оригінальний вигляд та смак, тому цей продукт кулінари та кондитери із задоволенням додають до інших страв. З матча роблять десерти: тістечка, цукерки, пудинги, муси.

Цікаві купажі виходять у поєднанні матча з іншими чайними сортами. Яскравий порошок додають у лате і рафи, алкогольні напої та лікери, фруктові та молочні коктейлі. А яке чудове морозиво виходить з матча – просто смакота!

Ексклюзивний напій, доступний кожному

Купити оригінальні чаї з Китаю, Японії та інших «чайних» країн можна в інтернет-магазині New Tea на сайті https://newtea.ua/uk/chay. Авжеж, ціна справжнього японської матчі вища за пакетовані чаї з супермаркету, але це не робить напій недосяжно дорогим. Всього 40 г порошку вистачить на 20 чашечок усутя або 10 чашечок койтя. В New Tea можна замовити чай вагою від 25 г. Насолода чайного гурмана ближче та доступніше, ніж здається.

0