Гарбузова каша: корисні властивості та протипоказання

Гарбузова каша: корисні властивості та протипоказання

Люди поділяються на два типи: тих, хто любить гарбузову кашу, і тих, хто її ненавидить. Проте, якщо знати про її корисні властивості, зумовлені значним набором вітамінів, мінералів та мікроелементів, що містяться у м’якоті гарбуза, більшість хейтерів цієї каші, можливо, захочуть дати їй другий шанс. За кількістю цінних і поживних речовин звичайний гарбуз дає фору навіть найсучаснішим вітамінним комплексам! 

Знайти цікаві рецепти страв ви можете на сторінках блогу METRO за посиланням https://www.metro.ua/Blogs/, а корисні властивості гарбуза пропонуємо розглянути далі у статті.

Які цінні речовини містить гарбуз?

Гарбузовий м’якуш в сирому і вареному вигляді містить багато фтору, заліза, цинку, а також марганцю, калію, кобальту. Ці елементи важливі для серцево-судинної системи, кісток, крові, м’язової тканини. Речовини, які містяться в гарбузі, сприяють покращенню метаболізму, понижують рівень шкідливого холестерину. 

  1. Вітамін Т допомагає травленню та засвоєнню їжі, покращує згортання крові, створює профілактику анемії.
  2. Вітамін К бере участь у процесах синтезу білка крові та кісткової тканини. 
  3. Пектини та каротин виконують роль антиоксидантів та нормалізують обмін речовин. 
  4. Вітаміни груп А, В, D, Е, F та РР запобігають авітамінозу, зміцнюють імунітет, сприяють нормальному перебігу біохімічних процесів в організмі. 

Користь гарбузової каші

Оскільки цінні поживні речовини зберігаються у гарбузі навіть після термічної обробки, гарбузова каша також має певні корисні властивості. Для найкращого результату гарбуз краще запікати в духовці або відварювати. Такі способи приготування посилюють “цілющий” ефект та зменшують навантаження на серцево-судинну і травну системи. Звісно, свою долю вітамінів та мінералів додає крупа — рисова, кукурудзяна, перлова чи інша, яку використовують для приготування каші. 

  1. Гарбузову кашу можна зварити з мінімальною кількістю жирів, але вона все одно буде ситна — ви не зможете її переїсти.
  2. Страва має властивість розширювати судини, нормалізувати високий артеріальний тиск.
  3. Регулярно вживаючи кашу з гарбузом, можна покращити обмін речовин, нормалізувати травлення, посприяти виведенню з організму токсинів, позбутися набряків та зайвої ваги.
  4. Страви з гарбузовою м’якоттю лікарі радять вживати при атеросклерозі, інфекційних хворобах, подагрі, нервовому перенапруженні та стресах. 
  5. Крім того, каша з гарбузом турбується і про вашу красу — покращує структуру та зовнішній вигляд шкіри, зміцнює нігті, сприяє кращому росту волосся. 

Чи існують протипоказання

Вживання гарбузової каші не має жодних протипоказань, але зловживати сирим гарбузом при цукровому діабеті, виразці шлунку або гастриті не варто. Коли готуєте кашу, не перебільшуйте з додатковими інгредієнтами — цукром, маслом, сіллю, та не кладіть до страви манну крупу.

Якщо дотримуватися цих правил, гарбузова каша стане повноцінним дієтичним продуктом з низькою калорійністю (у 100 грамах — всього 23–25 ккал). Всім, хто хоче схуднути або позбутися целюліту — однозначно рекомендуємо! 

0