USD: EUR:
... в Запорожье
Стало відомо, навіщо мери міст вирішили поборотися на виборах за мандати до Верховної Ради

Стало відомо, навіщо мери міст вирішили поборотися на виборах за мандати до Верховної Ради

Представники списку «Опозиційного блоку» в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV розповіли, чому вирішили йти на вибори з цілою плеядою мерів і які основні цілі переслідує немаленька політична сила

У десятку виборчого списку крім лідера партії «Наші» нардепа Євгена Мураєва увійшли народний депутат Вадим Новинський, народний депутат Олександр Вілкул, міський голова Харкова Геннадій Кернес, мер Одеси Геннадій Труханов, міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко, екс-нардеп Володимир Пилипенко, міський голова Ужгорода Богдан Андрєєв

Голова Запорізької обласної організації «Опозиційний блок» Ростислав Шурма підкреслив, що керівники органів місцевого самоврядування дійсно обізнані про проблеми на своїх територіях, оскільки щодня вирішують основні соціально-економічні питання на місцях. Мери міст можуть набагато ефективніше відстоювати інтереси своїх жителів, тому що за час роботи знають всі нюанси, потреби і специфічні особливості своїх населених пунктів.

– Звичайні городяни щодня виходять зі свого під’їзду, користуються послугами громадського транспорту, водять дітей в школи і дитячі садочки, прогулюються по тротуарах і іноді потрапляють до лікарні. А хто відповідає взагалі за це все? Це зона відповідальності мера і міської влади. У 90% випадках в тій чи іншій мірі житель будь-якого міста знаходиться в тісній взаємодії з місцевим самоврядуванням, – підкреслив Ростислав Шурма.

Також політик і гендиректор «Запоріжсталі» звернув увагу телеглядачів на те, що якість життя населення залежить від відповідальності місцевої влади. Проблема полягає в тому, що на місцях немає достатньої кількості ресурсів, щоб дійсно в повній мірі забезпечити необхідну якість життя людей.

– Ми дуже багато говорили про децентралізацію за ці п’ять років, але насправді вона не відбулася. Щоб в цьому переконається варто подивитися на структуру доходів місцевого бюджету. Існує три види податків:  податок на прибуток, плата за землю та податок з фізичних осіб-підприємців. Ця структура залишилося незмінною. Додали лише 5% акцизу, який, наприклад, в місті Запоріжжя дорівнює 3% від доходів бюджету. Місцеві бюджети росли тільки за рахунок того, що піднімали плату за землю для балансування бюджету та за рахунок того, що заробітні плати «наздоганяли» девальвацію 2014 року. Всі ресурси знаходяться в Києві і абсолютно логічно, що будь-який мер, який переживає за своє місто, хоче делегувати команду, здатну допомогти йому забезпечити кращу якість життя для жителів конкретного міста, – пояснив Ростислав Шурма.

Представники «Опозиційного блоку» акцентували увагу на тому, що для них дуже важливо представити ефективну команду, яка б дійсно відстоювала інтереси людей і робила все можливе для стабільного розвитку територій. Показником може служити рівень довіри населення до роботи своїх градоначальників.

До слова, в Запоріжжі за останні п’ять років з подачі нардепів попередніх скликань не проводилися ніякі масштабні реконструкції, не залучалися інвестори і була забута ініціатива щодо надходження державних коштів на завершення будівництва мостів. Навіть міжнародний термінал в запорізькому аеропорту місто будує за рахунок кредитних і місцевих бюджетних грошей, оскільки Запоріжжю так і не «перепало» від держпрограми розвитку регіональних аеропортів.

2

Анатолій2019-06-12 01:22:42
У нашому Нікополі крадій - мер ,тотожної з новим президентом нації , розкладає свої бачення влада по різним кошикам. Він і Купнеса підтримує, і Зеленського, підтримає навіть чорта лисого, ....але щоб не заважали красти.
Алекс2019-06-11 22:25:59
А як же тоді ходити на засідання Ради, проблеми міст зачекають? Навіщо було тоді пертись у мери,... дурня якась