USD: EUR:
... в Запорожье
Мітинги проти Зеленського, втрати ЗСУ та червоний прапор над Бундестагом: які фейки та маніпуляції російська пропаганда просуває у Запорізькій області

Мітинги проти Зеленського, втрати ЗСУ та червоний прапор над Бундестагом: які фейки та маніпуляції російська пропаганда просуває у Запорізькій області

Проти України воюють не лише збройні сили РФ, але і величезне інформаційне військо країни-окупанта. Ворог використовує не тільки бойове озброєння, а також і всі потужності своєї пропагандистської машини.

«Зеленський, який уявив себе великим генералом і пожертвував армією своїх солдатів-пішаків», «У Берліні над будівлею Бундестагу встановили червоний прапор Перемоги», «Біженці переконали поляків у необхідності очистити Україну від впливу нацистської ідеології», «В Амстердамі місцеві жителі несли квіти до підбитого в Україні російського танка», «Росіяни трощитимуть німецькі танки Leopard». Подібні неправдиві або маніпулятивні антиукраїнські меседжі системно тиражує російська пропаганда з допомогою мережі пропагандистських ресурсів.

Які ще меседжі поширює серед місцевих жителів російський агітпроп, аналізуємо у матеріалі на основі результатів моніторингу telegram-каналів, які цілеспрямовано поширювали антиукраїнські фейки у період з 1 травня до 30 червня 2023 року.

Фейк: «Бахмут – кривавий сон Зеленського»: французькі мультиплікатори випустили нову серію мультсеріалу «Ukraine Inc.» про президента України, який «пожертвував армією своїх солдатів-пішаків»

«Бахмут – очередной кровавый сон Зеленского. Французские мультипликаторы выпустили короткометражный фильм о битве за Бахмут и роли Зеленского в нем.
 Кто виноват в огромных потерях ВСУ под Бахмутом? Зеленский, который возомнил себя великим генералом, играющим в волшебные шахматы. Он пожертвовал целой армией своих солдат-пешек. Но кому выгодны все эти жертвы? Кто в зрительном зале спектакля? Эти имена всем знакомы – Джо, Риши и…Предыдущие серии доступны на сайте: https://ukraine-inc.info» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 22.06.23).

Обережно, російська пропаганда!

«Французы нарисовали короткий мультфильм о Зеленском. Это – уже вторая серия. Здесь Зеленский постоянно меняет маски с единственной целью: получить максимальные донаты» (Джерело: Васильевка Online, 09.05.23).

Telegram-канали, які транслюють антиукраїнські наративи серед аудиторії на окупованій території Запорізької області, поширюють повідомлення про те, що французькі мультиплікатори опублікували чергову серію анімаційного мультсеріалу «Корпорація Україна» («Ukraine Inc.»). Четверта серія поширює антиукраїнські наративи про битву за Бахмут та роль Зеленского в ньому.

Як раніше вже розповідав «Перший Запорізький», у перших двох серіях (з двадцяти анонсованих) образливого мультсеріалу йде мова про те, що президент України Володимир Зеленський нібито розпочав «військову м’ясорубку» за вказівкою «колективного Заходу» заради підвищення власного рейтингу та заробітку. У третій серії йде мова про те, що український президент збирає у західних партнерів гроші, а потім намагається з цими грішми втекти.

Цього разу анонімні автори мультфільму поширюють дезінформацію про те, що Зеленський «пожертвував цілою армією своїх солдатів-пішаків» нібито задля вигоди лідерів західних країн, зокрема президента США та прем’єр-міністра Великобританії.

Спростування: як повідомляють у Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України, в інтернет-мережі неможливо знайти згадку про згадану «французьку студію», а новини про серіал поширюють лише прокремлівські медіа. З цього фахівці роблять висновок, що створення та поширення цієї мультиплікації вигідне лише російській пропаганді.

Як зазначають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України, нову серію антиукраїнського мультфільму поширюють через сітку російських telegram-каналів, які мімікрують під українські.

Цей пропагандистський продукт – частина масштабної кампанії РФ з метою дискредитації українського військово-політичного керівництва, підриву довіру до влади, знецінення успіхів ЗСУ та послаблення підтримки міжнародних партнерів. За словами фахівців, посилання на французьких авторів потрібне для більшої авторитетності та правдоподібності.

Фейк: у Берліні над будівлею Бундестагу встановили «червоний прапор Перемоги» із серпом і молотом

«Над Рейхстагом вновь реет Знамя Победы! Советский флаг, как и 78 лет назад, гордо реет на крыше исторического здания в Берлине. Зрелищем активно делятся в соцсетях местные жители» (Джерело: Владимир Рогов, Вежливые и Заботливые, Васильевка Online, Запорожский Вестник, Запорожский фронт, Бердянск ЗаVтра, Администрация города Мелитополя, Запорожский Телеграф, Радио «Свободный Бердянск», Бердянск Актуально, 08.05.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: інформація про те, що 8 травня 2023 року на будівлі німецького парламенту нібито встановили радянський прапор із серпом та молотом – через 78 років після капітуляції нацистської Німеччини – виявилася фейком.

Фактчекери проєкту StopFake з’ясували, що німецькі онлайн-медіа dpa, stern.de, n-tv.de спростували інформацію, яку поширювали в російськомовному сегменті соцмереж та на російських сайтах. В адміністрації Бундестагу повідомили, що їм нічого не відомо про встановлення радянського прапора ані у цьому році, ані в недавньому минулому. Німецькі журналісти, які були того дня біля парламенту, також не побачили прапор. Крім того, про фейковість контенту повідомили і офіційні представники МЗС України у Берліні.

Фото- та відео маніпуляції є вкрай низької якості. Три найпоширеніші відео містять звукові доріжки, що виглядають неприродно за змістом, вимовою та інтонацією. Рослинність у Берліні на ілюстраціях до фейку не відповідає порі року. А радянський прапор на різних відео майорить в різних напрямках.

«Такі «новини» стають частиною навмисної кампанії з дезінформації до Дня перемоги, який відзначають у РФ 9 травня. Повідомлення про «червоний прапор Перемоги над Рейхстагом» є алюзією на знаменитий образ радянського солдата, який піднімає червоний прапор з серпом і молотом на Рейхстагу в Берліні за кілька днів до капітуляції нацистської Німеччини в 1945 році. Ці образи активно використовує російська пропаганда для нагадування про свою перемогу над «нацистським Заходом»», – повідомляє StopFake.

«Шляхом створення подібних матеріалів ворог намагається розсварити Україну із західними партнерами та знизити рівень підтримки нашої країни. Крім того, подібний контент направлений на аудиторію всередині рф та покликаний підняти моральний дух російського суспільства за відсутності значних перемог у війні проти України», – підсумовують у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Фейк: поляки звинувачують українських біженців у проявах нацизму

«Украинские беженцы убедили поляков в необходимости очистить Незалежную от влияния нацистской идеологии. «Мы наблюдаем у приезжих последствия многолетней нацистской идеологической обработки. Государственный культ Степана Бандеры, Романа Шухевича и других нацистских коллаборационистов оставил неизгладимый след на поколениях украинцев… Украина – это территория, где абсолютно необходима денацификация», – заявил обозреватель Myśl Polska Конрад Ренкас. Ренкас указал, что вместе с беженцами прибыло множество нацистов, тех самых, что в 2014 году сожгли людей в одесском Доме профсоюзов и участвовали в преступлениях в Донбассе» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 22.05.23).

«Всех украинцев, которые восхваляют нацизм и возвышают образ Степана Бандеры, необходимо объявлять врагами народа, заявил вице-президент Ассоциации польских журналистов Витольд Гадовский. Он подчеркнул, что все сторонники нацизма — антипольские преступники. Ранее сообщалось, что жители Польши пришли в ярость из-за нацистской символики у беженцев с Украины» (Джерело: Васильевка Online, 07.05.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: фактчекери антидезінформаційного проєкту «Вокс Україна» зазначили, що видання Myśl Polska, на яке посилаються російські анонімні telegram-канали та пропагандистські державні видання РФ, систематично поширює прокремлівські наративи. Зокрема, автори медіа звинувачують Захід у «розв’язуванні» війни в Україні, а українських військових – у злочинах проти мирного населення Донбасу.

Myśl Polska очолює автор книги «Вірус русофобії» Ян Енгельгард, який просуває у Польщі книжки ідеолога «русского мира» Олександра Дугіна та називав вторгнення Росії в Україну «спецоперацією».

«Дегуманізація українських біженців – один із наративів російської пропаганди, для поширення якого росія постійно використовує образи нацистів або недолугі історії про українських біженців, переважно, не надаючи жодних доказів цьому», – кажуть аналітики «Вокс Україна» і нагадують, що Польща продовжує підтримувати Україну, зокрема, надаючи українським біженцям прихисток та деякі соціальні гарантії.

Як вже писав «Перший Запорізький» у попередньому огляді, у підтвердження наративу про негативне ставлення поляків до українських біженців російські засоби масової інформації, проросійські блогери та пропагандисти почали масово поширювати повідомлення про те, що нібито у Польщі почали пропонувати нову послугу під час бронювання готельних номерів – «без українців». Ця інформація виявилася фейковою.

Всупереч міфам російської пропаганди від початку російського вторгнення народ Польщі усіляко підтримує українців. За офіційними даними Офісу президента, Польща прийняла і допомогла влаштуватися 2,5 мільйонам українців, які були змушені рятуватися від війни за кордоном. Володимир Зеленський заявляв про «безпрецедентну підтримку українського народу з боку польського народу».

Опитування, яке провели у лютому цього року, показало, що 80,4% поляків підтримують політику свого уряду щодо активної допомоги Україні під час війни з Росією.

Маніпуляція: «Тобі тут не раді»: в Італії молодь зустріла Зеленського мітингом

«В Италии молодежь встретила Зеленского плакатом о том, что ему здесь совсем не рады. Клоун-попрошайка изрядно всем надоел» (Джерело: Васильевка Online, 14.05.23).

Обережно, російська маніпуляція!

13 травня президент України Володимир Зеленський з офіційним візитом прибув до Італії, де зустрівся з главою Італійської Республіки Серджо Маттареллою. Державні пропагандистські ЗМІ та численні анонімні telegram-канали того ж дня повідомили про те, що жителі Рима лідера нашої держави зустріли акцією протесту.

Організатором акції, про яку масово писали ЗМІ РФ, є італійська молодіжна організація «Фронт комуністичної молоді». На банері, вивішеному у день візиту Зеленського біля Колізею, дійсно вказано: «Зеленський, тобі тут не раді! Проти зброї для України».

Лідер організації Лоренцо Ланг у своїй заяві зазначив, що Зеленський нібито є президентом, який поставив свою країну в розпорядження імперіалістичних планів НАТО, США та ЄС. «Війна в Україні – це імперіалістична війна з обох сторін, і за неї розплачуються народи, які беруть участь у ній. Ми вважаємо нечесною політику уряду Італії, який продовжує надсилати Україні зброю, роблячи нашу країну учасником війни між державами, яка продовжує перетворювати Україну на купу руїн», – сказав національний секретар партії «Фронт комуністичної молоді».

Втім, дещо російські пропагандисти у акції італійців навмисно оминули увагою. Попри неоднозначні заяви лідер організації ствердно наголосив: «Російське вторгнення є неприйнятним, ми говоримо це прямо».

Спростування: «Звертаємо увагу на кількість учасників демонстрації. Ми нарахували 19. Перед нами черговий приклад маніпуляції, коли акцію 19 людей з одним плакатом намагаються видати за протест цілого міста. Підкреслимо, що населення Риму складає 2,87 млн людей», – кажуть фактчекери Gwara Media, які уважно дослідили цю маніпуляцію, і наводять порівняння: «кількома днями раніше Комуністичний фронт молоді також організовував протест, на який вийшли, за їхніми підрахунками, майже 200 тисяч людей».

У травні під час зустрічі в Римі президент України Володимир Зеленський та Голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні виступили зі спільною заявою, в якій засудили військову агресію Росії проти України. Прем’єр-міністерка Італії зазначила, що її країна продовжуватиме надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно – індивідуально та через міжнародну співпрацю в межах Європейського Союзу, НАТО, ООН.

Опитування громадян пʼяти країн – Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів і США – проілюструвало, що більшість з них виступають за продовження підтримки України до тих пір, поки вона не поверне всі втрачені території (включно з Кримом). Зокрема, у Франції таких 64%, у Нідерландах 58%, у США 52%, у Німеччині 52%, Італії 50%).

Маніпуляція: жителі німецького Аахена вийшли на демонстрацію проти вручення Зеленському премії Карла Великого

«Жители Аахена под барабаны вышли на демонстрацию против вручения наркофюреру премии Карла Великого. На эпитеты в адрес «защитника Европы» немцы не скупятся. «Я еще никогда в жизни не видела, чтобы фашисты и преступники получали премию мира. Премия фашисту Зеленскому – позор для всего мира», – заявила одна из участниц шествия» (Джерело: Васильевка Online, 14.05.23).

Обережно, російська маніпуляція!

Спростування: під час візиту Володимира Зеленського, який прибув до Аахена, щоб отримати премію імені Карла Великого за заслуги у справі єдності Європи, громадяни Німеччини організували акції на підтримку України. Зокрема, на мітингу в Аахені українського лідера підтримало близько тисячі людей, які влаштували ходу.

Дійсно, паралельно з цією акцією близько 300 людей пройшли в супроводі барабанів у проросійській демонстраційній ході з транспарантами «Світ  з Росією» та «Я не воюю з Росією».

Як і в попередньому випадку, російська пропаганда маніпулює окремим фактом для підтвердження вигідної їм тези. Німеччина не вперше демонструє підтримку Україні під час війни з РФ. На врученні премії канцлер Німеччини Олаф Шольц особисто заявив, що Німеччина допомагає українському народу, а російське вторгнення зблизило Європейський Союз та Україну «як ніколи раніше».

У 2023-му році Німеччина виділила на військову допомогу Україні понад 11 мільярдів євро.

Маніпуляція: в Амстердамі місцеві жителі несли квіти до підбитого в Україні російського танка

«В Амстердаме местные жители устроили акцию протеста у подбитого российского танка – к нему несли цветы в память о погибших, призывая европейские страны прекратить поставлять оружие Украине. «Это абсолютно неподходящее место для танка. В нем погибли люди, у которых были семьи, братья, сестры, дети. Как можно выставлять его здесь в качестве трофея? Это просто отвратительно», – заявила одна из организаторов протеста. (Джерело: Таврический казачок ZOV, 27.05.23).

Обережно, російська маніпуляція!

Наприкінці травня на площі Лейдсеплейн у столиці Нідерландів дебатний клуб De Balie, як пише місцеве видання NH Nieuws, виставив російський танк Т-72, підбитий українськими військовими на Київщині минулого року. Експозиція є частиною фестивалю «Форум європейської культури», організованого De Baile. Його цьогорічна тема пов’язана з демократією та викликами, які постали перед нею.

Після відкриття інсталяції декілька сотень людей дійсно влаштували акцію протесту і засипали російський танк квітами «на пам’ять про загиблих». Деякі з учасників при цьому тримали прапори РФ.

За словами місцевого журналіста Ганса де Врея, цей танк отримав величезну привабливість у Нідерландах серед місцевих диваків та п’ятої колони («путіністів»).

Спростування: повідомлення, яке поширюють у ворожих соціальних мережах, є черговим прикладом маніпуляції. Адже невеликий проросійський мітинг біля танку, звісно, зовсім  не означає, що всі жителі Нідерландів повністю підтримують країну-агресора.

Всупереч наративам пропаганди РФ Нідерланди з перших днів повномасштабного російського вторгнення підтримують українських біженців та надають військову допомогу Україні.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запевнив, що Нідерланди допомагатимуть Україні у військовій, гуманітарній та дипломатичній сферах, поки Росія продовжує свою агресію. І заявив, що у 2023 році нададуть Україні 2,5 мільярда євро на військову та гуманітарну допомогу, ремонт інфраструктури та для фінансування роботи фахівців для розслідування воєнних злочинів.

Маніпуляція: Німецький таблоїд Bild опублікував статтю про те, що танки Leopard будуть легко знищені військами РФ

«Немецкий таблоид Bild вышел с заголовком: «Так русские будут щелкать наши танки «Леопард». Журнал отмечает, что немецкие танки, поставленные ВСУ, не ждёт ничего хорошего, ВС РФ готовы их встретить. На вооружении ВС РФ имеется оружие, представляющее большую опасность для немецких танков.

Обережно, російська маніпуляція!

В статье утверждается, что у русской армии имеются современные ПТРК, которые разработаны для борьбы с бронетехникой стран НАТО. Кроме этого, сообщает Bild, у российских ВС имеются специальные противотанковые мины» (Джерело: Васильевка Онлайн, Таврический казачек ZOV, 04.05.23).

Спростування: насправді стаття найбільшої німецької щоденної газети не містить таких однозначних тверджень щодо майбутньої невдачі Сил оборони України у протистоянні зі Збройними силами РФ, а лише аналізує, яке озброєння російської армії може теоретично становити загрозу для західного озброєння.

Найбільшою небезпекою для танків журналісти Bild назвали протитанкові керовані ракети і розповіли про успіх українських військ з використання такого виду озброєння.

«Українська армія вже дуже ефективно використовувала такі системи, включно з власною розробкою «Стугна-П»: багато з майже двох тисяч втрачених в Україні російських бойових танків були знищені протитанковими керованими ракетами. Але тепер ролі помінялися: українська армія має сама йти в наступ на танках», – йдеться у статті.

Наступною загрозою видання називає протитанкові міни, які поширені у російському арсеналі. «Тому своєчасне виявлення та розмінування таких загороджень буде одним із найважливіших завдань для українських інженерних команд», – вказує Bild.

Ще одну небезпеку становлять російські бойові танки. Журналісти зазначають, що російська армія вже втратила в Україні багато своїх новітніх танків, а сучасні танки Leopard перевершують більшість російських моделей у всіх відношеннях. Втім, у прямій дуелі все буде залежати менше про технічні дані, а більше про навички танкових екіпажів танків і розвідку.

Отже, вчергове російська пропаганда у традиційному форматі маніпулює, висмикуючи лише вигідні для неї факти, викривляючи зміст повідомлення-першоджерела.

Маніпуляція: 40% військовослужбовців ЗСУ, які пройшли підготовку в одній з країн Балтії, загинули

«Французские военные сообщили газете Le Monde, что 40% военнослужащих украинских вооруженных сил, прошедших подготовку в «прибалтийской стране» и работавшие с инструкторами, погибли» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 19.06.23).

Спростування: як і в попередньому випадку стаття щоденної вечірньої газети  не містить таких однозначних тверджень щодо втрат української армії.

За офіційними даними, які вказують журналісти Le Monde, з лютого 2022 року понад 2000 українців пройшли підготовку французьких військових. Ці заняття, які тривали в середньому два місяці, проходили на території Франції, а також у Польщі та Румунії.

Підготовка проводилася, зокрема, на такій французькій техніці, як бронемашини AMX-10 RC, САУ Caesar, а також щодо протимінної боротьби, броньованої розвідки, управління механізованим з’єднанням тощо.

Щоправда, інформація, яку поширюють російські пропагандистські ЗМІ, прямо не стосується цих навчань. За інформацією анонімного військового джерела Le Monde, під час навчання, яке організовувала балтійська країна, інструктори втратили зв’язок із 70% українськими військовими. З них, за словами джерела, 40% потенційно могли загинути у боях. Саме тому, як повідомило джерело, французькі солдати нібито отримали вказівку не підтримувати особисті або професійні стосунки з українськими солдатами.

Іншими словами, російська пропаганда активно поширює озвучену анонімним французьким джерелом інформацію щодо ймовірних втрат Збройних сил України, як доконаний факт. Додамо, що наразі не відома точна кількість загиблих захисників та захисниць внаслідок російського вторгнення. Втім, військово-політичне керівництво України регулярно зазначає, що втрати кратно менші, ніж у Збройних сил Росії.

Приміром, на початку липня заступниця міністра борони Ганна Маляр повідомила, що на південному напрямку російських окупантів там гине в 5,3 раза більше, ніж українських військових.

Фейк: у центрі Нью-Йорку з’явився величезний банер «Немає Зеленського, немає війни»

«Нет Зеленского, нет войны» – такой рекламный баннер появился в Нью-Йорке (Джерело: Бердянск ЗаVтра, Запорожский Телеграф, Вежливые и заботливые, 29.06.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: ця інформація не відповідає дійсності та є фейком російської пропаганди.

Як повідомляють у Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України,  Міністерство закордонних справ України та Генеральне консульство України у Нью-Йорку спростувало наявність подібного рекламного банера на вулицях американського міста.

«Мета такого інформаційного «вкиду» – дискредитувати Президента України Володимира Зеленського, який начебто і є причиною війни в Україні.  Так ворог намагається посіяти сумніви серед українців щодо підтримки України США як країни-союзниці. Водночас для російської аудиторії подібний контент підвищує моральний дух», – повідомляють у Центрі протидії дезінформації.

Текст – Андрій Вавілов


Читайте також:

Іноземні бойовики, колоніальні наміри Польщі та Румунії, провокації України щодо ЗАЕС: які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0