USD: EUR:
... в Запорожье
Відомий львівський архітектор розповів, чим особливий кортен – матеріал, з якого зробили «Коло Єдності» у Запоріжжі на Хортиці, – ФОТО, ВІДЕО

Відомий львівський архітектор розповів, чим особливий кортен – матеріал, з якого зробили «Коло Єдності» у Запоріжжі на Хортиці, – ФОТО, ВІДЕО

У Запоріжжі до Дня українського козацтва та Дня міста на Хортиці встановили «Коло Єдності» – металеве кільце висотою 7 метрів, створене з дуже популярного серед архітекторів матеріалу – кортенівської сталі.

Сучасний арт-об’єкт у вигляді кола, що з часів козацтва є символом єднання та суспільної згоди, став прикрасою оновленого оглядового майданчика, справжнім туристичним магнітом і приводом для обговорень серед жителів та гостей міста.

Чи не вперше у Запоріжжі для створення подібного об’єкту використали «вічну» сталь кортен. Цей матеріал протягом десятиліть активно задіюють для створення найвідоміших арт-об’єктів у всьому світі, але для України він поки що відносно новий.

«Перший Запорізький» вже робив огляд найбільш цікавих об’єктів з кортену в різних країнах світу: від Сполучений штатів Америки до Англії та Данії.

«Можливо, комусь може здатися, що це іржа, але насправді – це сталь високої якості, високоякісна шведська сталь, яка не має аналогів у світі. Природний шар патини, яка звичайній людині нагадує іржу, закриває доступ повітря до сталі і таким чином найкраще захищає від корозії», – розповів Віталій Притула, директор львівської компанії «Єврометал», яка імпортувала сталь та виготовляла з неї «Коло Єдності».

Один з відомих об’єктів з кортенівської сталі в Україні – це Меморіал Небесної Сотні у Львові.

«Ми обрали кортеж, тому що він, по-перше, дуже різносторонній. По-друге, цей матеріал є довговічним. Кортенівську сталь спочатку використовували у промисловості, коли потрібно було, щоб споруди витримували більше 300-400 років, – розповів архітектор Guess Line Architects, співавтор проекту Меморіалу Андрій Лесюк, – Особливість кортену в тому, як він реагує на погодні умови. Він – живий. Після дощу ми бачимо, як його текстура та колір змінюється.  Це дає відчуття спілкування з людиною та природою. Це незвичайний і живописний матеріал, яке доповнює середовище, в якому встановлений об’єкт. Кортен завжди дуже красиво виглядає по відношенню до живої природи. Саме тому цей матеріал часто використовують у скверах, парках та міському середовищі».

Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні став успішним прикладом застосування кортену в Україні. Проект є переможцем Першої Національної премії з ландшафтної архітектури у номінації «Кращий реалізований об’єкт громадського простору» категорії «Сквери, бульвари», а також був номінантом європейської архітектурної премії European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2022, якою нагороджують найкращі проєкти сучасної архітектури. Втім, Меморіал, як і Коло Єдності, не відразу сподобався жителям Львова.

«Це зараз у Львові є декілька споруд, де використовується кортен. А коли створювався Меморіал, у місті ніхто не знав про цей матеріал. А тому люди спочатку поставилися до кортену зі знаком запитання. Але коли люди наживо відвідали комплекс, то зрозуміли цей матеріал і полюбили його,  – розповів Андрій Лесюк, – Закордонних туристів кортеном не здивуєш. Для гостей з Європи, Америки цей матеріал є звичним. Вони бачать його кожного дня. У Польщі, Німеччині та інших країнах кортен є невід’ємною складовою споруд та громадських просторів. Іноземцям цей матеріал здається раціональним, тому що він є довговічним, і цікавим, завдяки його реакції та змінам на погодні умови».

Нагадаємо, у Запоріжжі на Хортиці мителі та гості міста можуть не лише побачити оновлений Пагорб Єдності та арт-об’єкт на його оглядовому майданчику. А й послухати ексклюзивну аудіовиставу «Шлях» про українську ідентичність, створену на острові книги відомих українських мислителів – видатного історика і публіциста Ярослава Грицака та філософа Олександра Комарова. Її зрежисував засновник незалежного театру «Дах» та міжнародного фестивалю ГОГОЛЬFEST Владислав Троїцький.

Партнером національного проекту відродження Хортиці, яке розпочалося цього року, виступає Група Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі відбувається будівництво.

Оновлена Запорізька Хортиця відкриває нові сенси для туристів з усієї України


Читайте також:

«Хортиця – одна з головних туристичних локацій України»: відомий журналіст побував у Запоріжжі та зробив програму про знаменитий острів, – ВІДЕО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

1

Лесюк2021-11-06 15:36:12
А если еще и рядом постоять, экскрементировать, еще и попрыгать внутри этой исторической ценности, то вообще вакцинироваться не нужно.