USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області бойові дії знищують чорноземи і лісосмуги: які наслідки це матиме для довкілля

У Запорізькій області бойові дії знищують чорноземи і лісосмуги: які наслідки це матиме для довкілля

Науковці пояснили, який вплив на довкілля Запорізької області матиме знищення лісосмуг та забруднення ґрунтів внаслідок бойових дій.

Про це йдеться у статті «Як ворог знищує довкілля Запорізької області: огляд найбільш серйозних екологічних наслідків російського вторгнення».

«У Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях знищені лісосмуги. Якщо держава не розпочне роботу з їх відновлення, це перетвориться у катастрофу. Коли була остання пилова буря, я навчався у 10-му класі. Лісосмуги почали насаджувати лише наприкінці 40-50-х, на той час вони ще не встигли піднятися. А землі вже почали масово розорювати. Пилова буря – це страшно. Ми не ходили в школу, було неможливо дихати і виходити на вулицю, у вікнах по півметра землі було. Було знесено мільйони  тон чорнозему. Це була остання така пилова буря, а скільки ще було до того, – зазначив доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету Олександр Рильський. – Потрібно змінювати законодавство. Сьогодні питання лісосмуг віддане на розсуд місцевим громадам. [Після Перемоги] одні керівники скажуть, що потрібно відновлювати лісосмуги та доглядати за ними. А інші вирішать розорити землі і сіяти більше хліба. На чолі цього питання має стояти держава, бо це питання майбутнього».

Понівечена запорізька земля та ворожі фортифікаційні споруди неподалік села Новопрокопівка між Оріховом і Токмаком.
Фото: Олександр Солонько, аеророзвідник Збройних сил України

«Війна впливає на ґрунт і знищує мікроорганізми. По-перше, що таке двометрові окопи? Це підняті нагору і чорнозем, і глина. Якщо просто закопати їх, то зверху опиниться глина. А росіяни взагалі тунелі риють! По-друге, земля всюди по Запорізькій області буде засіяна металом – не просто мінами, а й уламками. Крім того, не забуваємо про розливи пального, локальні пожежі, горіння техніки, – зазначив Олександр Рильський. – Однозначно це буде проблема на десятиліття. Тільки розумне регулювання і управління державою зможе все виправити. Мало піти по швидкому шляху – просто загорнути окопи, розмінувати і засівати далі. Необхідно проводити більш активні дії з науковим підходом, Однозначно, ця пошкоджена земля повинна піти на певний період відновлення, можливо, залуження – на десятиліття. Якщо буде так, це стане плюсом. Бо Україна на сьогодні найбільш розорена держава в Європі і одна з найрозореніших у світі. Нещодавно у Європейському Союзі прийняли рішення, що до 2035 року 25% сільськогосподарських земель потрібно вивести з обігу, залужити або засадити лісом, щоб відновити природні біоценози. А Україна навпаки гордиться, що вивозить мільйони тон зерна за кордон. У кожній зернинці – гумус нашого чорнозему. Варто подумати, що залишиться тут для українського народу через 100 років».

Знімки російських окопів, які загарбники вирили неподалік Роботиного.
Фото: Бавовна ТБ

Згоріла техніка, боєприпаси, які розірвалися чи не розірвалися, залишки ракетного палива – все це забруднює ґрунти, підземні води, місцеві річки, повітря токсичними речовинами, що накопичуються. Одна з найбільш токсичних речовин – свинець, що забруднює і накопичується у ґрунті.

«У тих місцях, де ведуться інтенсивні бойові дії, Оріхів, Гуляйполе, Нікополь, які постійно під обстрілами, все це накопичується і матиме довготривалі наслідки для безпеки довкілля. Тож, в першу чергу, ми говоримо про забруднення ґрунтів і води відходами війни. Варто зауважити про зруйновані будівлі. Залишки будівельних матеріалів потрібно буде переробляти, щось з ними робити. Заводи з переробки – це додатковий вплив на довкілля, але в майбутньому, – зазначила голова громадської організації «Екосенс», координаторка Ради відновлення Запоріжжя Тетяна Жавжарова. – Внаслідок вибухів відбувається пошкодження ґрунту і перемішування родючого шару із менш родючим. Крім того, там будуть залишки відпрацьованих снарядів, металів і вибухівки. Це говорить про те, що великі території Запорізької області можуть стати малопридатними для землеробства. Очевидно, йде мова про проблему розмінування територій. Крім того, відбувається  знищення природно-заповідного фонду. Це теж величезна шкода для довкілля».

За словами кандидата технічних наук, еколога Максима Сороки, знищення лісосмуг на території Запорізької, Донецької та Херсонської областей – це величезна проблема, яку Україна буде відчувати впродовж десятиліть.

«Лісосмуги – це штучні інженерні споруди, які створювалися частково ще в радянські часи, а частково ще раніше. Щоб компенсувати негативний вплив від розорювання цілинних степів, впродовж сумарно 40 років створювалася мережа лісосмуг. Саме вони захищають нас від пилових та снігових бур, від виносу чорнозему і збіднення родючості земель, – розповів еколог, кандидат технічних наук, доцент кафедри «Хімія та інженерна екологія» Українського державного університету науки і технологій (Дніпро), експерт з екологічної безпеки мережі наукових досліджень ГО «Довкола» Максим Сорока. – Лісосмуги є частиною екологічної мережі (згідно Закону України «Про екологічну мережу України», – прим.) та Смарагдової мережі (мережа природоохоронних територій, створена задля збереження видів та оселищ, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні, – прим.), є осередками розвитку дикої природи в рамках аграрно-зміненої території. Крім того, лісові смуги та штучні лісові масиви допомагають балансувати водний режим на території Запорізької, Херсонської та Донецької областей, в яких історично було недостатньо води. Тож знищення лісосмуг – це величезна проблема, яку ми будемо з вами відчувати впродовж десятиліть».

Нагадаємо, що наша редакція готує спеціальний проєкт, в якому розповідає про те, як злочини РФ завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу Запорізької області.

Керівник Департамент захисту довкілля Запорізька ОВА розповів про масштаби екологічних збитків внаслідок війни


Читайте також:

Відомий запорізький науковець пояснив, чому не потрібно знову затоплювати осушене Каховське водосховище

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0