USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі завдяки консолідації зусиль влади та бізнесу активно продовжується масштабне оновлення туристичних об’єктів Хортиці

У Запоріжжі завдяки консолідації зусиль влади та бізнесу активно продовжується масштабне оновлення туристичних об’єктів Хортиці

У Запоріжжі на Хортиці активно продовжується масштабне оновлення головних туристичних об’єктів.

Про це в ефірі програми «День. Тема» на телеканалі «TV5» розповів директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко.

«Сьогодні все робиться на Хортиці для того, щоб нашим співвітчизниками було зручно відвідувати острів. Значна група серед  наших співгромадян мають певні обмеження для пересування, відповідно, ми маємо враховуємо і їхні інтереси. Саме тому усі нові локації створюються виключно з урахуванням потреб цієї категорії населення, – розповів Владислав Мороко. – До візиту першої леді Олени Зеленської на Хортицю ми запросили представників маломобільної групи населення: людей на кріслах колісних, людей похилого віку, батьків з дітьми, щоб зробити, скажімо так, тест-драйв. Люди на кріслах колісних піднялися на пагорб Єдності і підтвердили, що обраний правильний кут нахилу. А дві пані поважного віку більше втомилися не від того, як піднімалися, а від того, як робили селфі нагорі».

Нагадаємо, стежка на пагорб з оглядовим майданчиком побудована під кутом 5%, що відповідає нормам ДБН з доступності. Також відповідно до норм тут облаштовані зони, де можна перепочити. Тобто пагорб з флагштоком стає максимально безбар’єрним та зручним для кожного відвідувача.

Як же писав «Перший Запорізький», на Хортиці з урахуванням усіх норм доступності завершили реконструкцію громадського простору «Козацьке коло», де будуть проводити тематичні фестивалі, концерти й форуми. На цьому місці вже більш ніж 30 років регулярно проводять масові заходи, але досі воно було не облаштованим для зручності відвідувачів. Тепер все змінилося: на Козацькому колі з’явилося покриття, місця для відпочинку, інформаційні стенди та вбиральня.

«Хортиця усі часи займала почесне місце в українській історії та історії нашого державотворення. Прапор, гімн та острів Хортиця завжди були символами нашої країни. Відповідно, перед нами стояло важливе завдання: оновити об’єкти і водночас зберегти острів таким, яким він є. Адже Хортиця – не лише туристична, а й природна перлина. Варто сказати, що всі роботи виконують лише на тих об’єктах, які до цього існували. Ми їх приводимо відповідно до вимог сьогодення», – розповів директор обласного департаменту культури, туризму, національностей та релігій.

Нагадаємо, вчора на Хортиці з допомогою величезного крану встановили найвищий флагшток для державного прапору на пагорбі Єдності, який буде відкритий для відвідування 23 серпня. Останнім у цьому році завершать реконструкцію Музею історії запорозького козацтва, який нарешті відповідатиме всім нормам фізичної доступності та враховуватиме потреби аудиторії з ментальними порушеннями.

«Зараз роботи активно проводяться одразу на декількох об’єктах. Це вдалося зробити завдяки консолідації зусиль  місцевої та державної влади. У попередні роки нам за рахунок невеликого обласного бюджету вдалося зробити проектно-кошторисну документацію. Але, щоб втілити такий масштабний проект, грошей місцевої влади не було достатньо, – розповів Владислав Мороко. – Врешті було прийнято рішення про те, що Хортиця має стати туристичним магнітом з необхідною інфраструктурою. Підключилося міністерство культури та інформаційної політики, після чого Хортиця потрапила до переліку об’єктів «Великої реставрації» – програми, яка стала продовженням ініціативи Президента «Велике будівництво». Станом на сьогодні після двох засідань обласної ради та рішення Кабінету міністрів на реставрацію музейної інфраструктури Хортиці виділено понад 130 мільйонів гривень».

Нагадаємо, в рамках державно-приватного партнерства острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні. Партнером національного проекту відродження Хортиці виступає Група Метінвест. Метінвест залучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво.

«Графік робіт розпланований згідно усім нормам будівництва. Немає штурмівщини. Ми розуміємо, що на Хортицю буде приїжджати велика кількість людей, тому ми не маємо допустити якихось помилок у будівництві через поспіх. Головне – це безпека», – зазначив представник обласної влади.

За словами Владислава Мороко, вже 23 серпня, у День Державного Прапора України, на оновленою пагорбі має відбутися масовий захід національного рівня – підняття найбільшого у Запоріжжі синьо-жовтого стяга. Захід буде проходити з урахуванням усіх карантинних обмежень.

Відкриття оглядового майданчику на даху музею історії запорозького козацтва заплановане восени.

Як вже писав «Перший Запорізький», минулого тижня перша леді Олена Зеленська та заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко відвідали Хортицю і разом з представниками маломобільних груп населення – людьми з інвалідністю, людьми літнього віку, батьками з маленькими дітьми – ознайомилися з ходом перетворень на острові, де триває оновлення знакових об’єктів: пагорба з флагштоком, Музею та громадського простору «Козацьке коло».

Першій леді Олені Зеленській у Запоріжжі презентували нову айдентику Хортиці, – ФОТО, ВІДЕО


Читайте також:

Відчуй місце сили: відбулася всеукраїнська презентація брендингу запорізької Хортиці

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0