USD: EUR:
... в Запорожье
Котики та тортики: у Запоріжжі відкрили перше котокафе, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Котики та тортики: у Запоріжжі відкрили перше котокафе, – ФОТОРЕПОРТАЖ

На початку червня у Запоріжжі почало працювати перше котокафе «Мурляндія», де кожен гість може не просто випити кави, а й погратися з пухнастиками, які там проживають. Жителям міста ця оригінальна ідея сподобалась: з кожним днем заклад стає все більш популярним. Про ідею, створення та труднощі, з якими зіткнулися власники кафе, читайте у матеріалі «Першого Запорізького».

Минулого року ветеринарка Яна разом зі своїм чоловіком під час подорожі до Черкас відвідала місцеве котокафе і одразу закохалася у це місце. Після повернення додому, прислухавшись до порад рідних, сіла за бізнес-план. У результаті через дев’ять місяців у центрі Запоріжжя відкрилася «Мурляндія», яка одразу наробила галасу у пресі та соціальних мережах.

Але перед відкриттям кафе на підприємців чекала ретельна підготовка. За словами Яни, з листопада по лютий тривав пошук необхідного приміщення для закладу, а до травня робили ремонт.

«Ми з чоловіком робили це все вдвох. Інколи допомагали друзі та куми. Багато чого зроблено власноруч моїм чоловіком: наприклад, барна стійка, деякі знаряддя для котиків. Всі картини всередині розписані мною: це картини за номерами. Підготовка була складною, ремонту ми приділяли лише два дні на тиждень. Адже у кожного з нас була й основна робота, – ділиться подробицями нелегкого процесу створення власниця закладу. – У нас з чоловіком є власна клініка, я досі працюю там ветеринаром. Паралельно підробляю в іншій ветлікарні. Але я допрацюю червень і звільняюсь, тому що поєднувати дуже складно фізично».

Багато часу зайняв і пошук котиків, які тепер проживають у кафе.

«Одного разу ми їздили містом сім годин, щоб знайти котиків. Шукали на OLX: хто віддає або продає. Було бажано, щоб котики мали щеплення, а дорослі тварини були стерелізовані. Багато котиків не підходило через те, що вони не ходили на лоток. А це важлива умова. В кафе є спеціальна кімната, де коти відпочивають і вхід відвідувачам туди заборонений, – розповіла власниця кафе. – Майже всі коти мають складну долю: хтось був змушений залишити тварину через переїзд, у деяких кошенят вмерли їх мами, тому малят вигодовували з піпетки».

На сьогодні у кафе є дванадцять котиків, але до кінця місяця власники планують завести ще вісім. Зараз вони перебувають на карантині після вакцинації. Крім того, котиків стерилізують або каструють.

«Імена у наших котиків дуже різні. Одну кішечку ми спочатку назвали Тірамісу. Але за дві години вона влаштувала такий безлад, що ми зрозуміли, що ім’я Фурія їй підходить набагато більше. Єдине ім’я, яким мені дуже хотілось назвати кішечку – Тесла. Вона була однією з перших, кого ми взяли. Також у нас є троє кошенят: Фелікс, Дєтка та Кнопка. Це братики та сестрички. Колишня власниця кошенят вигодовувала їх з піпетки і дуже просила не змінювати імена, – розповіла Яна. – Також у кафе є Марселла, кішечка з притулку, яку допомогли придбати волонтери. Ця кішка з характером, вона головна в «Мурляндії».

Єдину породисту кішку у котокафе звати Пандора, це тварина власниці закладу.

Імена для нових котиків власниця планує обирати разом з аудиторією в Інстаграм.

Запоріжанка Тетяна відвідала «Мурляндію» разом з 10-річною донькою Світланою: «Ми тут вперше. І мені дуже подобається. Особливо мені сподобався рудий котик Лео», – ділиться першими враженнями Світлана.

Під час відкриття закладу не обійшлося без проблем. Власниця зіткнулася зі шквалом негативу. «Багато хто писав, що у нас занадто дорого. Я дуже засмутилася через це. Адже 150 гривень – це піти в кафе і випити кави з тістечком. А у нас ви можете це робити в необмеженій кількості», – поділилася переживаннями власниця кафе.

Багато нарікань було й на вікові обмеження. Але власники кафе вчаться на своїх помилках і думають, як покращити ситуацію.

«У перші дні у нас були такі випадки, що дітки ненавмисно робили котикам боляче. Саме тому ми зробили обмеження у віці. Надалі ми плануємо створити комфортні умови, щоб нас могла відвідувати й малеча. Для цього ми запросимо більшу кількість персоналу, щоб навчати відвідувачів, як правильно поводитися з пухнастими», – розказала про плани на майбутнє Яна.

У перший місяць роботи стався ще один прикрий випадок: декілька днів тому «Мурлядію» обікрали – зникли телефони. Зараз цим займається поліція.

У перші дні в кафе був дуже великий потік відвідувачів. Після відкриття «Мурляндію» хотіли відвідати понад 200 людей, але змогли це зробити лише 100. Закладу доводилося робити перерви, адже котики стомлювалися. На сьогодні в будні дні приходять до 50 людей, на вихідних відвідує більше ніж 80 відвідувачів.

Ви можете відвідати котокафе за адресою вулиця Перемоги, 73. Графік роботи закладу: з 10:00 до 21:00 (14:00 – 16:00 – перерва для відпочинку котиків, а також прибирання та дезінфекції приміщення).

Одна година в котокафе коштує 150 гривень, дві години – 250 гривень, три години – 300 гривень. Ви можете не лише гратися з котиками, але й пити чай/каву з тортиками у необмеженій кількості.

Текст і фото – Ольга Івашкевич

3

Сергей2021-06-18 15:24:59
А котейки короной болеют?
Лариса2021-06-17 14:00:29
Ребята, спасибо вам! Спасибо! Уже стало больше счастливых котиков и меньше несчастных. И не дай Бог, чтобы дети обидели этих заек. Не обращайте внимание на негатив и, простите, жлобов, которые считают, что 150 грн. это дорого. НЕТ, это не дорого. На сигареты тратят больше. Значит, просто не любят животных и не имеют своих, иначе бы знали, что котиков нужно кормить, прививать каждый год, при необходимости лечить, покупать наполнители и т. д. Да еще и кофе с пирожными. Еще и прибыль нужна на зарплату и обслуживание здания и оплату коммунальных услуг. Кому дорого - ходите в обычные кафе и сидите там. А вам огромная благодарность за это кафе и вашу любовь к котейкам !
Ирина2021-06-17 13:11:47
У меня приблудилась кошечка красавица,но у меня их уже больше десяти, молоденькая ,окрас красивый,может заберете?