USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі триває потужна «Велика реставрація» на Хортиці: що вже зроблено, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі триває потужна «Велика реставрація» на Хортиці: що вже зроблено, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі в рамках державно-приватного партнерства на Хортиці активно триває перший етап реалізації масштабної програми «Велика реставрація».

Нагадаємо, вже цієї осені, до 14 жовтня, заплановано завершити оновлення трьох важливих туристичних об’єктів заповідника: громадського простору «Козацьке коло», пагорба Єдності, а також оглядового майданчика на даху музею історії запорозького козацтва.

Першими з урахуванням усіх норм доступності завершили роботи з реконструкції Козацького кола. 14 серпня тут вже відбувся фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021.

Активно продовжуються і ремонтні роботи на будівлі музею історії запорозького козацтва, який шість років тому закрили через постійне протікання даху.

Роботи вже майже завершені на оновленому пагорбі Єдності, де 23 серпня замайорів Державний прапор України. Дуже скоро жителі та гості Запоріжжя зможуть побачити усі зміни.

«Згідно нормативів, буде 3 рівня поручнів – звичайний, для людей похилого віку – на рівні 900 мм, для дітей – на рівні 700 мм, і поручень для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних – на рівні 500 мм. Таким чином, це буде зручно та безпечно для кожного, – зазначив представник проектного офісу Валерій Шевченко. – Сьогодні у нас на завершальному етапі знаходяться роботи на пагорбі. Ми закінчуємо прокладання дренажної системи та встановлення поручнів. І плануємо 14 жовтня повністю об’єкт завершити».

Родзинками пагорбу Єдності стануть два символічні кільця з кортенівської сталі з підсвічуванням, які мають встановити найближчим часом. Як буде виглядати новий арт-об’єкт – дивіться за посиланням.

«Також плануємо закінчити капремонт доріг і тротуарів, буде зроблена і нова пішохідна доріжка від Козацького кола до комплексу «Запорозька Січ». Також встановимо дорожні знаки і виконаємо розмітку. У самому музеї теж роботи просуваються. На сьогодні ми залили повністю фундамент у внутрішньому дворику під металоконструкції, залили підлогу у новій прибудові. Ці роботи будуть продовжені і після 14 жовтня – це вже другий етап реконструкції, – розказав представник проектного офісу. – Також ми продовжуємо роботи з благоустрою та монтажу плитки на оглядовому майданчику».

Через постійне протікання даху шість років тому музей закрили для відвідувачів. Саме тому будівельники, в першу чергу, зробили двошарове бетонування, гідроізоляцію та систему водовідведення. Окрім цього, було зроблено збільшення будівлі музею майже на 600 квадратних метрів. Тут буде облаштоване велике фойє, нові вбиральні, зокрема, для зручності людей з інвалідністю, каси, гардероб, а також допоміжні приміщення.

Внутрішній дворик музею, який знаходився під відкритим небом і постійно страждав від потрапляння води, після завершення реконструкції стане повноцінним виставковим простором для конференцій та експозицій. Центром оновленого майданчика стане унікальний експонат музею – Чорний камінь.

Усі заплановані інфраструктурні роботи будуть виконані вже у жовтні – до Дня міста. Після цього на Хортиці почне працювати перше в Україні інтерактивне унікальне лазерно-проекційне шоу.

Нагадаємо, реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення. Запорізьку Хортицю вже називають флагманом розвитку туризму у рамках державно-приватного партнерства та «Великої реставрації».


Читайте також:

«Я була вражена»: керівниця театру «Рівні можливості» поділилася враженням від змін на Хортиці у Запоріжжі, – ВІДЕО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

2

Сергiй2021-10-25 00:04:35
Зробіть краще тротуари по всьому місту та зробіть світлодіодне освітлення.Тротуари вже зруйнувались, освітлення не має, навіть лозунг "Слава Україні!"від розрухи не рятує.
Анатолій2021-10-09 12:04:19
Ви б краще відремонтували дороги в житлових кварталах. За це вам були б вдячні всі містяни. А Ви то ставите флагштоки, то дірки від бублика. На протязі багатьох років наша міська влада не має державного розуму. Рівень розвитку - на кишеню.