USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці розпочалася реконструкція Музею історії козацтва та Кургану єдності України, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці розпочалася реконструкція Музею історії козацтва та Кургану єдності України, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці розпочався перший етап «Великої реставрації» – реконструкція Музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України.

«Сьогодні завдяки спільній роботі усіх учасників цього процесу – Запорізької обласної державної адміністрації, Міністерства культури та інформаційної політики України, Групи Метінвест та багатьох інших небайдужих – розпочинається перший етап робіт. Наступний крок – реконструкція Козацького кола, – розповів керівник Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. – Міністерство уже виділило цільові кошти по програмі «Велика реставрація», які йдуть окремим рядком у державному бюджеті. Це дуже показово, що об’єкти Хортиці знаходяться на найвищому щаблі контролю».

За словами Остапенко, після завершення зовнішніх робіт розпочнеться ремонт Музею історії запорозького козацтва всередині.

«Потрібно зробити переосмислення музею з точки зору сучасності і майбутнього. Ми розуміємо: коли цей комплекс створювався у середині 60-х років, звісно, тоді мислили іншими категоріями. Тому сьогодні, зважаючи на нові підходи, технології та зміни у сприйнятті людей, варто створити музей 21 століття. Ми продовжуємо громадське обговорення та готові приймати пропозиції щодо оновлення музею», – розказав директор заповідника.

Нагадаємо, двері Музею історії запорозького козацтва через постійне протікання даху та аварійний стан зачинили в очікуванні ремонту у 2015 році.

«Міністерство культури виділило на цей об’єкт 77,3 мільйона гривень, Запорізька обласна рада додала ще майже 20 мільйонів гривень. До кінця цього року точно буде завершено реконструкцію музею ззовні, оновлення пагорба та Козацького кола, який стане майданчиком для масових заходів за участі 5-7 тисяч людей, – розповів голова Запорізької області Олександр Старух. – Група Метінвест підписала меморандум про співпрацю з Запорізькою ОДА та Міністерством культури та вже профінансувала підготовку дорожньої карти будівництва – проектів реконструкції, які підготувала компанія «Big City Lab». Це дуже добре, бо якби ми ще проводили тендери на створення проектної документації, то раніше би вересня точно би і не почали. Окрім того, щосуботи «Запоріжсталь» долучається до суботників на Хортиці, щоб привести до ладу заповідник. Ми переконані, що наша співпраця триватиме».

Нагадаємо, вже стало відомо, як зміниться Музей історії запорозького козацтва після «Великої реставрації».

За словами голови області, наступним важливим проектом національної програми «Велика реставрація» має стати створення сучасного музею судноплавства. «У нульових роках з допомогою великих інвесторів – комбінату «Запоріжсталь» – ми побудували   історико-культурний комплекс «Запорозька Січ». А зараз маємо розпочати роботи для будівництва нового музейного об’єкту – музею судноплавства», – розповів Олександр Старух.

Нагадаємо, 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією і комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест про співпрацю з комплексного відновлення острова Хортиці.

«Запорозька Січ» та «Місто за порогами»: як на Хортиці після закриття музею історії козацтва зберігають унікальні фонди експонатів, – ФОТОРЕПОРТАЖ


Читайте також:

Молодіжні фестивалі, міжнародний кемпінг та екопарк: у Запоріжжі студенти презентували ідеї майбутнього оновлення заповідника Хортиця

Запорізька Хортиця після «Великої реставрації» стане першим в Україні повністю доступним та безбар’єрним музейним комплексом

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0