USD: EUR:
... в Запорожье
Сморід у Запоріжжі: у міській раді провели велику нараду – що вдалося з’ясувати

Сморід у Запоріжжі: у міській раді провели велику нараду – що вдалося з’ясувати

У четвер, 15 вересня, у Запорізькій міській раді відбулася зустріч з представниками найбільших промислових підприємств міста, органів контролю та моніторингу забруднення атмосферного повітря, а також правоохоронцями, присвячена численним скаргам жителів деяких районів Запоріжжя на неприємний запах.

«Після початку повномасштабного російського вторгнення багато запорізьких підприємств взагалі закрилися, хтось переїхав, але залишилися і ті, хто продовжили працювати. Тому досі актуальною є одна з найбільш важливих проблем нашого міста – чистота повітря, яка досі не вирішується. За останні три місяці лише до міськради надійшло 63 звернення щодо якості повітря. Для порівняння: за вісім місяців минулого року було 61 звернення, – зазначив на початку наради секретар Запорізької міської ради, в.о. мера Анатолій Куртєв. – Зранку та протягом дня в місті начебто все добре, але після шостої години звідкись виникає сморід. Нам відомо, що існують приватні підприємства, які розташовані на території промислових майданчиків, що офіційно не працюють. Зокрема, ми добре познайомилися з діяльністю на території заводу напівпровідників. Щодо таких порушників екологічних норм міська рада вже подала заяви до прокуратури».

Найбільше забруднення повітря – у Шевченківському районі

Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України – це державна установа, що займається проведенням досліджень у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення. Спеціалісти центру в режимі 24/7 цілодобово проводять контроль якості повітря з допомогою мобільної лабораторії моніторингу довкілля та стаціонарних підрозділів.

Як розповів заступник генерального директора «Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб» Дмитро Макаров, з початку року було досліджено 2297 проб атмосферного повітря, з яких 14,4% (322 проби) не відповідали нормативним показникам. Були зареєстровані перевищення за такими речовинами, як пил (33,3%), фенол (28,3%), сірководень (16,2%), формальдегід (9,1%), сірковуглець (7%). Були встановлені перевищення рекомендованих безпечних концентрацій дрібнодисперсного пилу.

Мобільна лабораторія моніторингу довкілля «Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб»

«Найбільше забруднення атмосфери у 2022 році відзначалось у Шевченківському районі (58,4% від усіх проб з перевищеннями). Менше – у Заводському (48%), Вознесенівському (43%), Олександрівському (32%), Дніпровському (28%), Комунарському (12%) районах. Найменше перевищень було зареєстровано в Хортицькому районі – менше 10%, – розказав Дмитро Макаров. – Кожна п’ята проба, відібрана у липні-серпні, була з перевищеннями. У цей період через контакт-центр «15-80» до нас надійшло 1286 звернень від громадян. За аналогічний період минулого року – лише 286. Для порівняння: за весь 2021 рік – 1505».

Найбільш складною ситуацію з атмосферним повітрям наразі є ситуація у Шевченківському районі.

«Можна констатувати, що у липні-серпні якість атмосферного повітря значно погіршилася. Особливо – у Шевченківському районі, де 90% проб не відповідали гігієнічним нормативам. У 2021 році відсоток перевищень у Шевченківському районі складав лише 32,3% (у 2022-му – 58,4%). Тобто ми фіксуємо перевищення у два рази, – зазначив Макаров. – Ситуація з забруднення атмосферного повітря продовжує залишатися напруженою. Хоча, варто сказати, зі зменшенням температури повітря кількість звернень дещо скоротилася».

У промисловій зоні між великими заводами «маскуються» малі нелегальні забрудники

Початок повномасштабного вторгнення російської федерації безпосередньо вплинув на роботу запорізького промислового майданчика. Більшість представників великого бізнесу, які були присутніми на нараді у Запорізькій міській раді («Укрграфіт», «Запоріжсталь», «Запоріжкокс», «Дніпроспецсталь», «Запорізький завод феросплавів», «Запорізький абразивний комбінат» та ін.), зазначили, що так чи інакше зменшили об’єми виробництва і, відповідно, обсяги викидів в атмосферне повітря.

«З травня підприємство відновило роботу, але працює, в середньому, лише на третину своєї потужності. Це пов’язано з нашими постачальниками сировини та споживачами, які до початку вторгнення знаходилися у Донецькій та Луганській областях», – розповів заступник гендиректора ПрАТ «Укрграфіт» Андрій Вагін.

«На Запорізькому заводі феросплавів до війни в експлуатації знаходилися 33 печі. Але станом на сьогодні в роботі лише 8 з них, – розказала заступниця технічного директора «Запорізького заводу феросплавів» Леонора Ліхобіцька. – Зазначу, що усі печі оснащені найбільш сучасним очисним обладнанням – рукавними фільтрами, які згідно експлуатаційних вимог ми змінюємо раз на 3-5 років».

«На жаль, війна принесла негативний досвід зупинки виробництва на «Запоріжсталі». З початку квітня робота підприємства почала відновлюватися: запрацювали дві з чотирьох доменні печі і одна мартенівська піч з восьми. На жаль, у нас є проблема з логістикою, яка подовжилася у більш ніж у чотири рази і  подорожчала у більш ніж у 5 разів. На сьогоднішній день ми не бачимо можливості нарощувати довоєнні потужності, – розповіла начальниця управління охорони навколишнього середовища «Запоріжсталі» Інна Холіна. – Наше підприємство з 2012 року вклало в екологічну модернізацію і встановлення найбільш сучасних очисних споруд 15 мільярдів гривень. Все обладнання працює лише з газоочисним спорудами, відповідно нормативів. Також я пропоную звернути увагу не лише на великі підприємства, які отримують дозволи, працюють згідно встановлених нормативів і відчувають на собі постійний контроль з боку органів влади і громадськості, а й на малих підприємців, за роботою яких немає такого великого контролю».

Деякі місцеві підприємства, зокрема, Запорізький кабельний завод та Запорізький титано-магнієвий завод, взагалі зупинили свою діяльність.

На нараді також був присутній керівник «Запорізького абразивного комбінату» – підприємства, на яке найчастіше скаржаться жителі Шевченківського району Запоріжжя і за фактами порушень якого прокуратурою нещодавно було відкрито кримінальне провадження. Втім, за словами директора, завод виконує всі екологічні зобов’язання та працює у правовому полі.

«З квітня підприємство повернулося до роботи. Зараз ми завантажені приблизно на 50-60%. Основні проблеми – збут, логістика та постачання сировини, – зазначив голова правління заводу Олександр Прокопенко. – Ми працюємо у правовому полі. Майже всі очисні споруди в робочому стані, працюють згідно дозволу на викиди. Ми ведемо моніторинг. Своїми силами проводимо реконструкцію газоочисних установок. Цей період дуже важкий, але ми змогли витратити близько 11 мільйонів гривень на покращення зменшення викидів речовин».

Екологічна інспекція перевірить чотири підприємства-забрудники

Як розповіли у Державній екологічній інспекції, протягом останніх двох місяців  надійшло 171 звернення від мешканців Шевченківського, Заводського та Комунарського районів міста про сморід у повітрі.

«У більшості звернень відсутні докази або відомості про підприємства, які можуть виявитися порушникам природоохоронного законодавства. З переліку цих звернень вдалося чітко визначити лише чотири суб’єкти господарської діяльності. Щодо цих суб’єктів ми подали звернення до Міністерства захисту довкілля для проведення позапланових перевірок за особливою процедурою. Постанова Кабміну призупиняє планові та позапланові перевірки підприємств. Але за наявності значної загрози здоров’ю людини і довкіллю за спеціальною процедурою дозвіл можна отримати. Ми перші в Україні пройшли цей шлях і отримали погодження, – зазначив в.о. керівника Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська область) Олег Бігдан, – По двом підприємствам днями ми вже провели перевірки. З понеділка будемо заходити ще на два підприємства».

Заводський район Запоріжжя. Одне з підприємств-забруднювачів, що займається випалюванням кабелів. Правоохоронці вже зробили тут перевірку

Спеціалізована екологічна прокуратура Запорізької області також відреагувала на всі факти забруднення у публікаціях ЗМІ та зверненнях посадовців.

«За всіма фактами порушені кримінальні провадження. За деякими з них вже проведені слідчі дії з залученням представників екологічної інспекції. Ми взяли необхідні лабораторні заміри викидів зі стаціонарних джерел і після експертизи зможемо фахово з’ясувати, чи є загроза для довкілля і чи передбачено за це кримінальну відповідальність», – зазначила начальниця Спеціалізованої екологічної прокуратури Запорізької області Ірина Лавренко.

Втім, як кажуть у прокуратурі, такий алгоритм дій стосується лише стаціонарних джерел викидів – підприємств, які працюють у правовому полі і мають відповідні дозволи.

«Методика, якою користуються екологи, не передбачає заміри з неорганізованих джерел викидів. Зокрема, на території заводу напівпровідників працюють підприємства, які не використовують стаціонарні джерела викидів. Ми не можемо зробити заміри, якщо йде мова, приміром, про саморобну піч, в якій вималюють полімерні матеріали та пластик, що дають такий неприємний запах, для видобутку кольорових металів. Це все, на жаль, поза рамками правового поля. Тому потрібно звернутися до центральної влади, Міністерства захисту довкілля для розробки методики для вимірювання неорганізованих джерел викидів», – повідомила керівниця екологічної прокуратури Ірина Лавренко.

У міській раді розроблять новий алгоритм боротьби з забрудненням

Голова управління екологічної безпеки міськради Гліб Золотарьов зазначив, що для вирішення екологічної проблеми потрібно, перш за все, вносити зміни у законодавство. Зокрема, передати право надання дозволів на викиди від Міністерства довкілля до органів місцевої влади, а також запровадити сучасну систему моніторингу довкілля.

«Цього року були внесені зміни до Закону України «Про охорону атмосферного повітря», який вимагає встановлювати автоматизовані засоби контролю на стаціонарних джерелах викидів. При цьому закон не зобов’язує підприємства, – сказав голова міського управління екологічної безпеки. – Системи контролю мають бути на основних джерелах викидів і в онлайн-режимі ця інформація має надаватися до Державної екологічної інспекції. Крім того, потрібно повертати оперативний контроль. Щоб після звернення громадян, інспектори державної екологічної інспекції могли оперативно виїхати на місце».

У підсумку зустрічі було прийнято рішення про створення робочої групи під головуванням в.о. мера Анатолія Куртєва.

«До її складу увійдуть і екологи, і правоохоронці, і юристи, і науковці, і представники підприємств. Тобто усі люди, які мають в питанні екології певний досвід і, які, як показала ця зустріч, мають прогресивні ідеї щодо врегулювання екологічного питання. У своїй роботі ми зокрема продовжимо спиратися на розроблений нами алгоритм реагування на звернення громадян. Також ми будемо працювати над внесенням змін в законодавчу базу, які зможуть нам надати повноваження для контролю ситуації. І обовʼязково врахуємо досвід інших міст, яким вдалося подолати екологічну проблему», – підсумував очільник міста.


Читайте також:

У Запоріжжі два місяці шалено смердить паленою пластмасою: що може бути джерелом

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0