USD: EUR:
... в Запорожье
Щоденні обстріли, величезні руйнування та відсутність світла і газу: як виживає фронтова Гуляйпільська громада, – ФОТО

Щоденні обстріли, величезні руйнування та відсутність світла і газу: як виживає фронтова Гуляйпільська громада, – ФОТО

Гуляйпільська міська територіальна громада Запорізької області знаходиться майже впритул до лінії фронту. Три села громади – Дорожнянка, Марфопіль і Мирне – перебувають у тимчасовій окупації. Інші населені пункти громади системно та цілеспрямовано руйнують російські війська.

Про це «Першому Запорізькому» розповів начальник Гуляйпільської міської військової адміністрації, міський голова Гуляйпільської громади Сергій Ярмак.

«Якщо говорити про критичну інфраструктуру, це 100% [руйнувань]. Вся критична інфраструктура Гуляйпільської міської  територіальної громади зруйнована. Починаючи від шкіл, садочків, міської ради, лікарні до дитячо-юнацької спортивної школи, музичної школи та ін., – розповідає голова громади. – У міській раді, приміром, немає даху і вікон. В одній школі немає тільки вікон, в іншій – немає пів будівлі. Руйнування різні. В Гуляйполі 48 багатоквартирних будинків: всі зруйновані, але кожен по різному. Десь частково даху і вікон немає, десь частково будівлі – по різному».

Голова Гуляйпільської громади Сергій Ярмак
Фото: Суспільне Запоріжжя

На сьогодні у Гуляйпільській громаді залишається близько трьох тисяч людей: орієнтовно, 1800 мешканців у самому Гуляйполі, ще 1200 людей – у найближчих селах. До великої війни у громаді всього проживало 20 тисяч населення.

«Великі руйнування у всіх населених пунктах громад. Я не можу сказати, що місто Гуляйполе більше чи менше побите, чим село, наприклад, Червоне. Якщо брати у відсотках, то в селі Червоному всі будинки пошкоджені, бо там всього 100 будинків. А в Гуляйполі п’ять тисяч будинків, а пошкоджено дві-три тисячі будинків», – розповідають у громаді.

Гуляйполе, Запорізька область. 6 липня
Фото: Принтер Форт

Попри руйнування та регулярні обстріли у громаді намагаються максимально ліквідувати наслідки «прильотів».

«Ми отримуємо будівельні матеріали від різних донорів. У громаді при комунхозі створена будівельна бригада, яка намагається максимально врятувати ту інфраструктуру, будівлі, які залишилися. Наприклад, дах школи накриваємо брезентом, вікна забивають плитами OSB. Ще працюємо в цьому напрямку», – розповів Сергій Ярмак.

Станом на 17 липня у Гуляйпільській громаді внаслідок російських обстрілів загинули 48 місцевих жителів, ще 65 людей отримали поранення. На жаль, кількість жертв російської агресії збільшується. 21 липня під час обстрілу одного із населених пунктах Гуляйпільської міської територіальної громади загинули четверо працівників сільгосподарського підприємства. Ще дві людини отримали поранення.

«Зараз, коли тихо якусь годину, це дуже сильно насторожує. Значить, повинно щось десь «увалили». Ти постійно на відчутті, ти чекаєш постійно «приход», – розповідає Сергій Ярмак. – Ти виконуєш свою роботу максимально швидко. І себе вчу, і людям, які працюють поряд, говорю так. Ми працюємо біля бомбосховищ. Якщо не біля бомбосховищ, то ви повинні розуміти, куди бігти в бомбосховище, якщо зараз буде «прильот», а не думати потім. Тобто максимально загостренні відчуття відповідно до ситуації, яка є на території».

Попри регулярні обстріли у Гуляйполі працюють комунальні підприємства. У місті викошують траву, прибирають сміття, привозять воду. Всіх працівників забезпечили бронежилетами та шоломами.

«Ми виконуємо майже весь спектр послуг, який виконували до війни, тільки в меншому, звісно, об’ємі. Минулого тижня завершили нашу центральну площу викошувати. Скільки разів приїжджали журналісти, це знімали. Можна було б не косити. Але, по-перше, тоді була б трава вже по шию. По-друге, вона сохне і після «прильоту» у квартал загоряється. Звісно, ми все не можемо викосити, як до війни, але біля лікарні, біля багатоквартирних будинків, на центральній площі у нас викошено, щоб не було розповсюдження пожежі, – розповів Ярмак. – Аптеки у Гуляйполі не працюють, люди приходять до лікарні, отримують медикаменти, елементарну допомогу: уколи, крапельницю, джгут накласти. Звісно, ми не можемо надати послуги, як раніше, приміром, прооперувати. Люди тоді ідуть до Запоріжжя або в Покровське (Дніпропетровська область, – прим.). У Гуляйполі в лікарні пораненим надають першу медичку допомогу, а потім [якщо це необхідно] евакуюють [на госпіталізацію] або відпускають».

Місцева лікарня у Гуляйполі – після удару російської авіабомби 9 червня. Загинули двоє працівників, 5 людей отримали поранення.
Фото: Принтер Форт

З 5 березня 2022 року у Гуляйпільській громаді немає світла. Тож і лікарня, та інші об’єкти, навіть, вишки мобільного зв’язку, працюють виключно від електрогенераторів. Для забезпечення водою у Гуляйполі працює чотири свердловини, звідки також з допомогою генераторів піднімають воду. Крім того, воду привозять волонтери та працівники ДСНС.

Гуляйполе. Місцеві жителі набирають воду, яку привезли бійці ДСНС
Фото: Принтер Форт

«До мене звернулися керівники сільсьгосподарських підприємств, які зараз залежно від погоди сіяться, або косяться. Надав їм генератор, щоб вони могли піднімати воду, поливати свої поля, які лишилися. Максимально їм допомагаємо, чим можемо», – каже голова громади.

На відміну від більш віддалених від лінії фронту населених пунктів, Гуляйпільська громада зараз, на жаль, може лише фіксувати подальше руйнування внаслідок російських обстрілів та чекати на масштабну відбудову у майбутньому.

«Після перемоги я розумію, що певний відсоток людей вже не повернеться. Це стосується молоді, на жаль. Хотілось, щоб максимально всі повернулися, бо тоді буде виникати питання, для кого будемо все відбудовувати. Найбільший для мене буде моральний удар, якщо молодь не буде повертатися, – розповідає Сергій Ярмак. – У нас в садочок був зроблений по програмі «Надзвичайна кредитна програма по відновленню України» Європейського інвестиційного банку. По результатам конкурсу цей дитсадок визнали  кращим в Україні. По цій програмі ми вже закінчували реконструкцію трьохповерхової школи. На наступний рік планували ще один проєкт – наступну школу. Хотів всі школи і садочки у Гуляйполі зробити європейськими. Зараз цей садочок пошкоджений частково: дах, утеплення, вікна. Якби так і лишився [і його не зруйнували обстрілами ще більше], я б був дуже радий. А школа – ракета [прилетіла] прямо в центр будівлі. Провалило перекриття. Лишився каркас школи. Але і вона підлягає відновленню».

Головне фото – Єва Міронова

«Як фронтова громада на кордоні з Росією відбудовується після окупації та обстрілів. Досвід, який зможе використати Запорізька область».


Читайте також:

Як Гуляйпільська громада виживає під щоденними російськими обстрілами і чекає на відбудову після перемоги, – ФОТО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0