USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі перевіряють підприємства, які є ймовірними джерелами «пластикового» смороду у місті

У Запоріжжі перевіряють підприємства, які є ймовірними джерелами «пластикового» смороду у місті

У Запоріжжі позапланово перевіряють чотири підприємства у Шевченківському та Заводському районах, що, ймовірно, можуть бути джерелами смороду, на який вже декілька місяців скаржаться містяни.

Про це під час спеціальної наради у Запорізькій міській ради розповів в.о. керівника Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська область) Олег Бігдан.

Як розповіли у Державній екологічній інспекції, протягом останніх липня-серпня надійшло 171 звернення від мешканців Шевченківського, Заводського та Комунарського районів міста про сморід у повітрі.

«З переліку цих звернень вдалося чітко визначити лише чотири суб’єкти господарської діяльності. Щодо цих суб’єктів ми подали звернення до Міністерства захисту довкілля для проведення позапланових перевірок за особливою процедурою. Постанова Кабміну призупиняє планові та позапланові перевірки підприємств. Але за наявності значної загрози здоров’ю людини і довкіллю за спеціальною процедурою дозвіл можна отримати. Ми перші в Україні пройшли цей шлях і отримали погодження, – зазначив Олег Бігдан, – По двом підприємствам днями ми вже провели перевірки. З понеділка будемо заходити ще на два підприємства».

Заводський район Запоріжжя. Одне з підприємств-забруднювачів, що займається випалюванням кабелів. Правоохоронці вже зробили тут перевірку

Як розповіла начальниця Спеціалізованої екологічної прокуратури Запорізької області Ірина Лавренко, у її відомстві відреагувала на всі факти забруднення у публікаціях ЗМІ та зверненнях посадовців.

«За всіма фактами порушені кримінальні провадження. За деякими з них вже проведені слідчі дії з залученням представників екологічної інспекції. Ми взяли необхідні лабораторні заміри викидів зі стаціонарних джерел і після експертизи зможемо фахово з’ясувати, чи є загроза для довкілля і чи передбачено за це кримінальну відповідальність», – зазначила Ірина Лавренко.

Втім, як кажуть у прокуратурі, такий алгоритм дій стосується лише стаціонарних джерел викидів – підприємств, які працюють у правовому полі і мають відповідні дозволи.

«Методика, якою користуються екологи, не передбачає заміри з неорганізованих джерел викидів. Зокрема, на території заводу напівпровідників працюють підприємства, які не використовують стаціонарні джерела викидів. Ми не можемо зробити заміри, якщо йде мова, приміром, про саморобну піч, в якій вималюють полімерні матеріали та пластик, що дають такий неприємний запах, для видобутку кольорових металів. Це все, на жаль, поза рамками правового поля. Тому потрібно звернутися до центральної влади, Міністерства захисту довкілля для розробки методики для вимірювання неорганізованих джерел викидів», – повідомила керівниця екологічної прокуратури Ірина Лавренко.

Як вже писав «Перший Запорізький», минулого тижня відбулася зустріч керівництва міста з представниками найбільших промислових підприємств міста, органів контролю та моніторингу забруднення атмосферного повітря, а також правоохоронцями. Головне питання наради – що стало причиною неприємного запаху, на який вже декілька місяців скаржаться жителі Запоріжжя, і хто у цьому винен.

За підсумками зустрічі було прийнято рішення про створення робочої групи під головуванням в.о. мера Анатолія Куртєва.

Сморід у Запоріжжі: у міській раді провели велику нараду – що вдалося з’ясувати


Читайте також:

У Запоріжжі два місяці шалено смердить паленою пластмасою: що може бути джерелом

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0