USD: EUR:
... в Запорожье
Подяки президенту від ХАМАС, торгівля дітьми першою леді та вагітні жінки у ЗСУ: які фейки російська пропаганда у листопаді просувала у Запорізькій області

Подяки президенту від ХАМАС, торгівля дітьми першою леді та вагітні жінки у ЗСУ: які фейки російська пропаганда у листопаді просувала у Запорізькій області

Проти України воюють не лише збройні сили РФ, але і величезне інформаційне військо країни-окупанта. Ворог використовує не тільки бойове озброєння, а також і всі потужності своєї пропагандистської машини.

«Бойовики ХАМАС подякували президенту України за зброю», «У Європі першу леді України підозрюють у торгівлі дітьми», «Солдати РФ на передовій взяли в полон вагітну жінку-військовослужбовця ЗСУ», «У Запоріжжі російська армія завдала удар по силам ЗСУ», «Українська порноакторка збирається балотуватися на посаду президента України», «У Запоріжжі двоє чоловіків можуть отримати роки тюрми за прослуховування російськомовної музики».

Подібні неправдиві антиукраїнські меседжі російська пропаганда системно тиражує з допомогою мережі пропагандистських ресурсів.

Які ще меседжі поширює серед місцевих жителів російський агітпроп, аналізуємо у матеріалі на основі результатів моніторингу telegram-каналів, які цілеспрямовано поширювали антиукраїнські фейки у період з 1 до 30 листопада.

Фейк: представники ХАМАС подякували президенту України Володимиру Зеленському за зброю

«Сегодня, мои братья и сестры, по милости Всевышнего Бога мы получили новую партию вооружения и военной техники от украинской армии, разделяющей с нами одно и то же дело. Выражаем благодарность Президенту Украины Зеленскому за помощь», – сказано в видеообращении представителей ХАМАС, распространяемом в сети» (Запорожский Вестник, 02.11.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: повідомлення про те, що бойовики ХАМАС подякували президенту України опублікував один з найпопулярніших телеграм-каналів окупаційної адміністрації захопленої території Запорізької області «Запорожский Вестник» (62 тисячі підписників).

«Перший Запорізький» в жовтневому огляді російської дезінформації вже спростовував інформацію про те, що Україна нібито продавала ХАМАС західну зброю для нападу на Ізраїль. Війну на Близькому Сході, яка нещодавно розгорілася з новою силою, російські пропагандисти не вперше використовують задля дискредитації України. Поширюючи такі брехливі повідомлення, російський агітпроп намагається вкотре показати нашу країну, як крадіїв західної допомоги і «невдячних провокаторів», що хочуть дестабілізувати ситуацію у світі й підбурюють до збройних конфліктів.

Як визначили фахівці Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України, «відеозвернення» бойовиків ХАМАС з подяками Володимиру Зеленському має всі ознаки фейку. Ролик активно поширюють російські ресурси та фейкові іноземні акаунти. Дата, час та місце зйомки невідомі, а учасників відео неможливо верифікувати через закриті обличчя.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону «Єдині новини», коментуючи російський фейк, розповів, що ХАМАС дійсно використовує невелику кількість стрілецької зброї з України. Але йдеться про зразки зброї, яку російським військовим вдалося захопити під час бойових дій на території України і контрабандними каналами передати ХАМАС.

Про використання цієї зброї під час кремлівських дезінформаційних кампаній на початку жовтня на засіданні Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй також заявляв постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Фейк: у Вінницькій області посадовці придбали чоловічих вишиванок на 150 тисяч гривень

«В Винницкой области засветилась одна очень примечательная закупка. В Бершадском районе чиновникам срочно понадобились вышиванки в огромном количестве. Неизвестно, есть ли под них столько мужчин, учитывая тотальную могилизацию, но местные власти решили потратить на этот продукт национализма сразу 150 000 грн. Пока в разных областях Украины проходят митинги из-за нецелевого расходования бюджетных средств (вместо расходов на армию), чиновники продолжают «нагреваться» на бюджете. Понимают, что этой вакханалии осталось недолго, пытаются надышаться перед смертью» (Запорожский Вестник, 16.11.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: публікуючи таку «новину», ворожа пропаганда вже традиційно звинувачує нашу державу в ура-патриотизмі та намагається дискредитувати українську владу в очах самих українців, росіян та світової спільноти. Втім, насправді ця інформація зовсім не відповідає дійсності.

Пропагандисти розповсюдили скриншот системи Prozorro, на якому нібито – оголошення про проведення тендерної закупівлі чоловічих сорочок-вишиванок вартістю 153 тисячі гривень. Інформації про кількість одиниць необхідного товару, а також замовника закупівлі на скриншоті немає. Втім, у тексті фейкової новини йдеться про те, що це замовлення роблять у Бершадському районі Вінницької області.

З’ясувати правду допомагає унікальний ідентифікатор, який у Prozorro автоматично присвоюється абсолютно всім закупівлям. Набір цифр та літер латиницею, де перша частина ідентифікатора – дата публікації конкретного тендеру, потрібен  для того, щоб розуміти, про яку саме процедуру йде мова.

Перевіривши у системі Prozorro вказаний на скриншоті ідентифікатор UA-2023-09-26-009522-a, з’ясовуємо, що закупівля з таким номером дійсно існує. Відділ освіти та спорту Бершадської міської ради в реальності замовляв товар. Щоправда, не сорочки-вишиванки, а три погонних метри багатожильного електророзподільного кабелю вартістю 375 метрів. Термін поставки товару – до 31 грудня 2023 року.

Скриншот справжнього тендеру у  Prozorro, який сфальсифікував ворожий агітпроп

Отже, російські пропагандисти взяли за основу дійсну закупівлю у Prozorro, але сфабрикували найменування та вартість товару. Це – чергова спроба Кремля дискредитувати представників української влади і посилити протиріччя всередині українського суспільства щодо безвідповідальних бюджетних витрат під час війни.

Фейк: у Європі першу леді України Олену Зеленську підозрюють у торгівлі дітьми

«По данным французских СМИ, ее фонд поставлял сирот на западный рынок под видом «благородной миссии». Экс-сотрудник фонда предоставил списки детей, фотографии, маршруты следования и другие документы. Бумаги доказывают, что организация Зеленской систематически передавала украинских детей педофилам в Британии, Франции и Германии» (Запорожский Вестник, 09.11.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: результати «сенсаційного розслідування» опублікував не лише вказаний телеграм-канал, а й ціла низка пропагандистських медіаресурсів, підконтрольних РФ, зокрема – і найпопулярніші друковані видання. Мовляв, під прикриттям евакуаційних заходів із України некомерційна організація Зеленської «вивозила десятки дітей і передавала їх педофілам» у країнах Європи.

Першоджерелом «розслідування» стало видання The Intel Drop з Ісландії. Матеріал не містить жодних доказів і ґрунтується лише на словах анонімного «колишнього працівника фонду».

На сайті вказано, що видання заснували в ісландському Рейк’явіку. Втім, сервіс з перевірки репутації сайтів URLVoid визначає, що веб-ресурс створили і зареєстрували в Нідерландах у вересні 2022 року.

Як пише VoxCheck, видання The Intel Drop систематично поширює дезінформацію щодо України та повторює наративи російських пропагандистських медіа. Наприклад, фейки про спільні тренування бойовиків ХАМАС та військових бригади «Азов».

Ці факти говорять про те, що результати «розслідування» є фейковими, а іноземне видання The Intel Drop, яке пропагандисти видають за впливове європейське медіа, насправді – неякісна підробка.

На цю дезінформаційну кампанію відреагували і в Офісі президента України. «Створили сайт-болванку від гру із текстом, і одночасно з цим підключають ботоферми для розповсюдження його в соцмережах, з прицілом на західну аудиторію. Знаходять фотографії наших дітей і пишуть відповідні тексти. Навіть під фото моєї доньки з‘явилося», – прокоментувала цю дезінформаційну кампанію радниця з комунікацій голови Офісу президента Дарія Зарівна.

Додамо, що Фундація Олени Зеленської дійсно допомагає прийомним родинам, дітям-сиротам та возить сім`ї, які отримали психологічні травми внаслідок війни, на заходи з реабілітації, але не займається евакуацією дітей.

Восени Міжнародна грантова платформа CAF America після перевірки структури управління, реєстраційного статусу та фінансової звітності Фундації сертифікувала організацію Першої леді як прозору та надійну організацію, з якою можуть співпрацювати донори та благодійники зі США.

Саме РФ з початку вторгнення займається викраденням дітей з окупованих українських територій. За інформацією Офісу Президента України, наразі відомо про майже 20 тисяч підтверджених випадків викрадення росіянами українських дітей, неофіційно таких епізодів – набагато більше.

Фейк: росіяни взяли в полон вагітну жінку-військовослужбовця Збройних сил України

«Будни могилизации на Украине – в ВСУ берут даже беременных женщин. Бойцы ВС РФ взяли в плен солдата ВСУ, который оказался беременной женщиной» (Запорожский Вестник, 12.11.12).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: мережа російських пропагандистських медіаресурсів (серед них – і топ-пропагандист Кремля Володимир Соловйов) поширила відео, на якому росіяни нібито беруть в полон вагітну жінку-військовослужбовця ЗСУ.

Державний Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України спростував це повідомлення і визнав відео сфальсифікованим. По-перше, тому що для військовослужбовців-жінок законодавство передбачає окрему підставу для звільнення зі служби – у звʼязку з вагітністю. На період дії воєнного стану така підстава діє і для мобілізованих, і для контрактниць.

Крім того, на фейковість цього відео вказує чиста форма жінки та відсутність будь-якого військового спорядження та озброєння. Хоча пропагандисти переконують, що затримання нібито відбувається «на передовій».

Фейк: у Запоріжжі почалися арешти за прослуховування російськомовної музики

«На днях на оккупированной части Запорожской области объявили мораторий на публичное использование русскоязычного культурного продукта. Он будет действовать до полного прекращения боевых действий. И вот появились первые «преступники». Уже немолодые люди спокойно слушали в машине русский шансон. Так уж получилось, что украинского шансона в природе не существует, а бритоголовая молодость сформировала вкусы на всю оставшуюся жизнь. Слова песни «Отсижу за чужие грехи» в исполнении группы «Бутырка» оказались пророческими, ведь пацаны не виноваты, что на Украине можно сесть песню» (Запорожский Вестник, 17.11.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: російські пропагандисти вкотре маніпулюють мовним питанням і поширюють інформацію про те, що у Запоріжжі правоохоронці почали заарештовувати людей, які слухають російськомовну музику. Зокрема, затримали двох чоловіків, які увімкнули в автомобілі тюремний шансон.

На скриншоті публікації нібито з телеграм-каналу Національної поліції вказано, що спочатку чоловіки намагалися оскаржити штраф, ображаючи поліцейських. Коли їм запропонували пройти до відділення поліції, вчинили опір. У підсумку чоловікам після затримання тепер нібито загрожує два роки позбавлення волі.

Насправді ані на офіційному телеграм-каналі, ані на іншому медіаресурсі Національної поліції України не існує публікації такого змісту. Це першочергово говорить про фейковість цієї «новини». Ба більше, для повідомлення пропагандисти використали фотознімки зовсім іншого кримінального епізоду – затримання у Дніпрі нападників, які з власного авто кинули гранату в бік іншого чоловіка.

По-друге, впадає в око зміст публікації. У згаданому в публікації пропагандисті рішенні Запорізької міської ради дійсно йдеться про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту згідно Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Втім, дія мораторію поширюється на співробітників підприємств, установ та організацій, що перебувають в комунальній власності та інших фізичних і юридичних осіб. І передбачає виключно адміністративну відповідальність. Ба більше, рішення про встановлення відповідальності ухвалює лише Уповноважений із захисту державної мови.

Фейк: найпопулярніша українська порноакторка збирається балотуватися на посаду президента України

«29-летняя уроженка Киева заявляет, что только такие, как она, смогут привести страну 404 к «пэрэмоге». «Украинские мужчины, которые прячутся от войны, которые не донатят ВСУ – слизни! Почему я и большинство украинских порноактрис со всего мира пытаемся сохранить нашу страну, а они нет? Я верю, что Украина выиграет только благодаря таким столь щедрым украинцам, как я. И у меня есть мечта: однажды стать первой женщиной-президентом Украины», – заявила 29-летняя уроженка Киева (Запорожский Вестник, 16.11.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: за версією російських пропагандистів відповідну заявку порноакторка зробила для британського таблоїда The Sun. Насправді ж Ненсі Ейс (уродженка Києва Майя Коноваленко) жодних подібних висловлювань не озвучувала. На медіаресурках ЗМІ – веб-сайті та майданчиках у соціальних мережах – неможливо знайти згадку про цей запис.

Під час перегляду відео неозброєним оком помітно, що губи акторки на відео рухаються вкрай неприродньо. На думку аналітиків StopFake це може говорити про використання нейромереж для його фальсифікації.

Першоджерело відео – це бесіда Коноваленко з порноактором та продюсером Рокко Сіффреді на YouTube-каналі Rocco’s World, запис якої датований квітнем 2020 року. Під час розмови Ненсі Ейс не робила жодних політичних заяв про майбутнє президентство.

«Перший Запорізький» вже писав у попередніх оглядах, що Кремль систематично дискредитує українок, створюючи для них образ легковажних жінок, які виїжджають за кордон заради наживи і торгують власним тілом. Поширюючи таку дезінформацію, росіяни поширюють одну з найповторюваніших тез своєї пропаганди, створюючи образ «неблагонадійної» української жінки, яка, тікаючи від війни, може лише займатися секс-роботою. Цей наратив підтвердили автори дослідження антидезінформаційного проєкту «Детектора медіа» DisinfoChronicle, які проаналізували 45 тисяч дописів на цю тему у соціальних мережах.

Фейк: російська армія успішно завдала удар по силам ЗСУ у Запоріжжі 

«В Запорожье громко! Во временно оккупированном нацистами городе Запорожье прозвучала серия взрывов (не менее двух). По предварительным данным, наша вежливая ракета отработала по вражеской цели» (Владимир Рогов – 120 тисяч підписників, 21.11.23).

Спростування: інформація про вдале «відпрацювання» армією РФ військових цілей у Запоріжжі не відповідає дійсності.

Справжні наслідки ракетного удару РФ по відкритій ділянці в одному з кварталів приватного сектору Запоріжжя

У день ракетного удару голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко повідомив, що близько 20:43 окупаційні війська завдали ракетного удару по одному з районів міста Запоріжжя. Ракета влучила по відкритій території. Інформації про постраждалих до відповідних служб не надходило.

Як повідомили в управлінні Національної поліції у Запорізькій області, росіяни вдарили крилатою ракетою Х-22. Внаслідок атаки вибуховою хвилею було пошкоджено декілька приватних будинків.

Поширюючи таку інформацію, російські пропагандисти посилюють наратив про «другу армію світу», яка ніколи не помиляється і цілить виключно по військовим об’єктам. Нагадаємо, у разі потрапляння по житловим об’єктам кремлівський агітпроп з підтвердженими жертвами звинувачує у цьому невдалу роботи сил Протиповітряної оборони України. Якщо ж жертв немає – традиційно вигадує наявність у багатоповерхівці або в об’єкті соціальної інфраструктури місця дислокації ЗСУ.

Як вже писав «Перший Запорізький» у жовтневому огляді російської дезінформації, після ракетного удару по територію готельного комплексу у центрі міста, ворожі пропагандисти збрехали про розміщення у ньому «бази солдатів добробатів та іноземних бойовиків».

Фейк: ЗСУ постачають сухпаї з консервованими шовкопрядами

«Хавать больше нечего, будем хотя бы жрать экзотических тараканов». Солдаты ВСУ пожаловались на корейские консервы с личинками тутового шелкопряда, которые начали поставлять на передовую» (Запорожский Телеграф, 23.11.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: зображені на відео консерви – це беондегі, дуже калорійна і популярна у Південній Кореї їжа з лялечок шовкопряда, що використовується в якості гарніру. Консерви можна легко знайти на полицях місцевих супермаркетів.

Інформація про те, що такі консерви масово постачають для годування військових Збройних сил України не відповідає дійсності. Справді, Південна Корея ще у 2022 році почала передавати Україні нелетальну військову допомогу, серед якої – готові до споживання продукти харчування. Корейський армійський раціон ґрунтується на національній кухні. Тож сухпай містить приготований білий рис з м’ясом, свинячими сосисками та різноманітними овочами. На YouTube можна знайти декілька оглядів (посилання №1 та посилання №2), однак на жодному з них немає консервів, тим паче – з лялечок шовкопряда. Також зі змістом корейського сухпаю можна ознайомитися на одному з аукціонів.

Ми не змогли встановити першоджерело відео, яке використали російські пропагандисти. У мережі його розмістили не лише кремлівські телеграм-канал, а й проросійські YouTube-канали та TikTok-акаунти з невеликою кількістю підписників, що публікують відверто антиукраїнський контент.

Якщо припустити, що відео дійсно справжнє і його автором є військовослужбовець ЗСУ, то кремлівський агітпроп з метою дискредитації української армії вкотре маніпулює, видаючи окремий поодинокий епізод вживання в їжу іноземних продуктів, наданих волонтерами, за системну проблему.


Читайте також:

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0