USD: EUR:
... в Запорожье
Оглядовий майданчик, доступна інфраструктура та збереження природи: у Запоріжжі продовжується обговорення майбутнього Хортиці

Оглядовий майданчик, доступна інфраструктура та збереження природи: у Запоріжжі продовжується обговорення майбутнього Хортиці

Сьогодні, 30 квітня, у Запоріжжі відбувся другий етап обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє». Громадськості презентували концепцію та проект реконструкції Музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України.

Як і під час першого етапу великої розмови, до участі онлайн долучилися не тільки представники експертного середовища, але й всі чимало охочих жителів Запоріжжя.

За словами директора Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, заплановані зміни допоможуть повністю розкрити туристичний потенціал запорізького «магніту». Тим паче, що пагорб, на який намагається дістатися практично кожен турист, нарешті стане безпечним і доступним для відвідувачів.

«Те, що усі називають курганом, насправді – штучний пагорб, який створили під час будівництва музею історії запорозького козацтва. Спочатку на ньому планувалося встановити символічну композицію. Було декілька варіантів: бандуристи, хрести, козаки в дозорі тощо. А у підсумку встановили найвищий в Україні флагшток – «Прапор єдності України». Це знакове місце і місця тяжіння, на яке дуже багато людей намагаються потрапити. Тільки зараз, завдячуючи увазі президента України, голови ОДА, міністерства культури та громадськості, у нас з’явився реальний проект облаштування цього місця. Щоб пагорб став доступним, відкритим і, головне, безпечним для будь-якого відвідувача, який завітає на Хортицю», – вважає керівник заповідника.

Нагадаємо, компанія Метінвест стала партнером національного проєкта. 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією і комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест про співпрацю з комплексного відновлення острова Хортиці.

Фінансова директорка «Запоріжсталі» Наталія Михайська акцентувала увагу учасників дискусії на необхідності пошуку моделі управління проєктом.

«Наше спільне завдання на принципах довіри та відкритості втілювати проєкт у життя. І з огляду на всю складність проєкту, його багатогранність стоїть завдання організувати грамотне та публічне управління. І ми усвідомлюємо, що з таким об’ємним проєктом заповіднику самотужки не впоратись. Наприклад, в Європі часто вдаються до створення проєктних офісів, який впорядковує процеси всередині проєкту, забезпечує та контролює виконання. Звичайно зі свого боку комбінат «Запоріжсталь» та компанія Метінвест готові допомагати своїм досвідом реалізації масштабних соціальних проєктів, оскільки розуміємо повноту спільної відповідальності за кінцевий результат»,  – запевнила Наталія Михайська.

Концепцію розвитку Хортиці підготував колектив архітекторів консалтингової компанії Big City Lab, яка займається створенням проектів трансформації великих міських просторів.

Нинішній стан кургану

«Для мене робота над цією локацію була викликом та великою відповідальністю. З візуальної точки зору це дуже значуще місце: центр Запоріжжя, річка Дніпро, Хортиця, Дніпрогес. Для нас було важливо завдати менше шкоди і якомога більше відкрити цю локацію для туристів, – розповів головний архітектор проекту, засновник архітектурного бюро РUPA, радник мера Вільнюса з питань архітектури Тадас Йонаускіс. – Сьогодні на цей  курган дуже важко підніматися. Справа в тому, що спочатку його планували, як місце для розташування монументу, на який потрібно дивитися знизу. Але люди насправді хочуть дивитися з цього пагорбу на Дніпрогес та  Хортицю. Тому наша базова концептуальна ідея – перетворити курган у точку тяжіння, куди зможуть підняти люди та подивитися звідти на Запоріжжя. Крім того, наша мета – поєднати музей з пагорбом у єдиний концептуальний комплекс».

За словами керівниці Big City Lab Вікторії Титової, під час створення концепції головним завданням було розробити проект з урахувань максимально дбайливого ставлення до флори та фауни заповіднику.

«Ми рекомендуємо під час будівництва акуратно знімати верхній шар ґрунту та зберігати його вологим. А після завершення робіт повернути його назад, щоб максимально зберегти існуючи флору. Через деякий час після оновлення, курган знову стане частиною екосистеми острову. Це є і філософія безбар’єрності. Коли люди будуть підніматися нагору, вони зможуть знайомитися природою, будуть задіяні всі органи відчуття», – впевнена Вікторія Тітова.

Концепція розвитку Хортиці отримала позитивні відгуки у профільному Міністерстві культури та інформаційної політики.

«У цій концепції дотриманий баланс природи, зручностей та безбар’єрності. Все це природньо вписується у загальне розуміння острову Хортиця. Найважливіше, що майбутні перетворення жодним чином не втручаються у археологію та питання, пов’язані з культурною спадщиною», – відзначила заступниця міністра Світлана Фоменко.

Як музей історії запорозького козацтва виглядає сьогодні

Більшість учасників обговорення – а це майже півсотні людей – схвально оцінили концепцію майбутній перетворень на Хортиці.  Відомий запорізький вчений, доктор історичних наук Георгій Шаповалов, який все життя присвятив вивченню історії Запоріжжя, впевнений, що саме такі перетворення зможуть є найбільш доречними і зможуть зробити Хортицю справжньою туристичною перлиною.

«Слава Богу, що такі події зараз відбуваються у Запоріжжі навколо багатостраждального заповідника Хортиця.. Дійсно, було соромно за той занепад перед гостям. Цей проект, безумовно, пречудовий. Завдяки оновленню пагорба людина зможе піднятися майже на висоту дрону і отримати неймовірні враження. Тільки уявіть собі, як туристи будуть звідки милуватися Дніпрогесом, Хортицею, Дніпром, природним світом заповідника, – зазначив історик, – Це чудова ідея. Її реалізація дозволить зробити Хортицю туристичною цукеркою України. Хочеться побажати замовникам цього проекту – заповіднику Хортиця – надалі триматися таких компаній, як Метінвест. Бо на Хортиці ще багато об’єктів, які потребують оновлення».

Нагадаємо, другий етап обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє» проходив на базі громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій», яка виступає офіційним партнером обговорень щодо Хортиці.

До всеукраїнської дискусії приєдналися директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Владислав Мороко, кураторка культурних проектів Вероніка Селега, акторка театру та кіно, заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Федір Турченко та інші.

Після урахування всіх побажань та зауважень, проект буде опубліковано на сайтах Запорізької облдержадміністрації, Національного заповідника Хортиця, компанії Метінвест.

Проект оновлення Хортиці реалізується в рамках Програми Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація».


Читайте також:

У Запоріжжі на Хортиці через постійне протікання даху руйнується будівля музею історії козацтва: як він зараз виглядає всередині, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0