USD: EUR:
... в Запорожье
Мелітопольський державний педагогічний університет на початку вторгнення рятували від колаборантів: як це було

Мелітопольський державний педагогічний університет на початку вторгнення рятували від колаборантів: як це було

З початку широкомасштабного вторгнення у Запорізькій області десятки закладів освіти опинилися в окупації. Щоб залишитися в українській системі освіти і продовжити працювати, університети захоплених Мелітополя та Бердянська  релокувалися до Запоріжжя. Будівлі цих закладів та матеріально-технічна база були захоплені окупантами, та це не завадило закладам-переселенцям побудувати успішну роботу на новому місці. 

Про це йдеться у статті «Університети без стін: як вищі навчальні заклади Мелітополя і Бердянська виїхали з окупації та з нуля побудували роботу у Запоріжжі».

Розповідаємо, як Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького виїжджав з окупації до Запоріжжя.

На початку широкомасштабного вторгнення університет не мав керівника та знаходився у стадії виборів ректора. Керували закладом два проректори, які пішли на співпрацю с окупантами, тож колективу довелося рятувати МДПУ, щоб він залишився в системі української освіти.

«У березні заклади освіти не працювали, а вже на початку квітня це «керівництво» повідомило, що всі повинні вийти до аудиторій. Вони почали проводити наради, на які запрошувались безпосередньо до стін університету і завідувачі кафедр, і все керівництво структурних підрозділів. Викладачі, які вже виїхали з Мелітополя, були відсторонені, — розповідає нинішня ректорка Мелітопольського державного педагогічного університету Наталя Фалько, яка на той час була завідувачкою кафедри психології. — Відповідно і у мене, і у викладачів виникали питання. Якщо Мелітополь окупований, у місті знаходяться озброєні люди, які у будь-який момент можуть зайти до стін університету… Тож що є підґрунтям для того, щоб це псевдокерівництво вимагало перебування колективу безпосередньо у стінах університету? Тобто, це питання безпеки і питання життя взагалі».

Як згодом з’ясувалось, тодішнє керівництво закладу в особі проректорки з наукової роботи та першого проректора почало активно співпрацювати з Оленою Шапуровою, яка «керує» освітою в окупаційній адміністрації захопленого Мелітополя. Спочатку вона приїздила до закладу з озброєними росіянами, а потім стала навідуватись до «керівництва» університету сама.

«Окрім того, нас насторожило, що це псевдокерівництво вимагало від студентів виходити на практику у травні, хоча міський відділ освіти вже зазначив, що 1 травня освітній процес завершено. Тобто про яку практику йде мова, якщо наші українські заклади освіти вже завершили навчальний рік? Нас всі ці кроки дуже насторожували, ми розуміли, що треба щось робити, треба діяти для того, щоб зберегти університет в освітньому просторі нашої держави, — зазначає ректорка Наталя Фалько. — Ми зрозуміли, що ці дві людини пішли на співпрацю з окупантами. І тоді ті викладачі, які виїхали на підконтрольну Україні територію, вирішили, що треба демонструвати свою громадянську позицію та згуртовуватись навколо ідеї переміщення університету з окупованої території. За підтримки Запорізької обласної військової адміністрації і міністерства освіти і науки України мене 5 травня було призначено виконуючою обов’язки ректора університету. 12 травня ми здійснили процедуру переміщення університету на підконтрольну Україні територію».

Університет релокувався до Запоріжжя і працює на базі комунального закладу вищої освіти «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія». Після переїзду співробітники МДПУ почали оцифровувати всі документи з деканатів і структурних підрозділів, щоб врятувати документацію та виплатити студентам стипендію, а викладачам — зарплату. Адже казначейські рахунки були заблоковані, а кошти не надходили три місяці.

Цю діяльність помітило псевдокерівництво університету, яке залишилося в окупації. 27 травня до приміщення ВНЗ у Мелітополі приїхали озброєні люди разом з Оленою Шапуровою та Андрієм Чуйковим, якого проросійська «влада» призначила «ректором» новоутвореного псевдоуніверситету на базі МДПУ —  «Мелитопольского государственного университета».

«Вони зібрали тих людей, які знаходилися у приміщенні, і поставили перед ними умову: написати заяву — або на роботу у цьому псевдоуніверситеті, або на звільнення. Взяли у заручники начальницю відділу кадрів і сказали: поки всі викладачі не напишуть перший або другий варіант заяви, її не відпустять», — розповідає ректорка.

За її словами, лише невелика частина співробітників пішла на колаборацію. Більшість викладачів залишилася вірною Україні та написала заяву на звільнення з по суті неіснуючого ВНЗ — «МГУ».

«До речі, така ж процедура була і у Таврійському державному агротехнологічному університеті, і у Бердянському державному педагогічному університеті. Тобто вони діяли за однаковою «процедурою»: увірвались до будівлі і вимагали від викладачів написати або ту, або іншу заяву. Відповідно після цього навіть ті викладачі, які знаходились на окупованій території, але не пішли на співпрацю, були вимушені виїхати, тому що вже існувала загроза для їх життя», — каже очільниця закладу.

Наразі освітній процес у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького відбувається в дистанційному синхронному та асинхронному форматі. У навчального закладу на сайті центру освітніх дистанційних технологій є платформа Moodle, на якій відбувається освітній процес.  

«Викладачі проводять заняття за розкладом, цього вимагає закон України про вищу освіту, але виключно в дистанційному форматі, тому що Запоріжжя – це прифронтова територія, тут є певна небезпека для життя», — каже Наталя Фалько та зазначає, що є і офлайн-зустрічі зі студентами на базі педагогічного коледжу, якій є структурним підрозділом Хортицької академії.

«Ми дуже вдячні Хортицькій академії. Це наші багаторічні партнери, з якими ми співпрацюємо понад 20 років. Вони надали нам багато аудиторій, в яких викладачі можуть проводити заняття та індивідуальні й групові консультації, звісно, обов’язково з урахуванням безпекової ситуації. На базі Хортицької академії та педагогічного коледжу є дуже потужні бомбосховища, куди можна укритися у разі повітряної тривоги, — розповідає ректорка МДПУ. — Сюди приїздять студенти і ми обговорюємо питання, які потребують вирішення. У нас дуже активним є студентське самоврядування. Вони беруть участь у всіх процесах щодо забезпечення якості освіти та є активними громадянинами та патріотами України».

Зараз у Мелітопольському державному педагогічному університеті навчається три тисячі людей, що на 500 менше, ніж до релокації. За словами керівниці закладу, це не є критичною цифрою. Також багато молоді вступило до ВНЗ з тимчасово окупованих територій у минулому та цьому роках.

«Ми дуже вдячні і Міністерству освіти і науки України, і департаменту освіти і науки Запорізької обласної військової адміністрації. Нам надали можливість отримати необхідну техніку: зараз всі викладачі забезпечені ноутбуками. Крім того, в університеті  реалізується шість дуже потужних європейських проєктів Еразмус+, які дають можливість не тільки придбати ноутбуки, але і оснащення для лабораторії. Тож ми зараз не просто працюємо дистанційно, а й безпосередньо обладнуємо лабораторію», — зазначає голова МДПУ.

Мелітопольська міська рада також виділила кошти на придбання обладнання для лабораторії, що буде розміщена на базі центру для мелітопольських переселенців «Саме Тут». Сюди зможуть звернутися переселенці з Мелітополя та мешканці Запоріжжя, які мають дітей та турбуються про їхній психологічний стан під час війни.

«Лабораторія з одного боку буде працювати на освітній процес, а з іншого — на громади Мелітополя та Запоріжжя. Тобто в нас виникла така синергія нашої суспільної місії, ми хочемо бути корисними не тільки для мешканців, які переїхали до Запоріжжя, але й самим містянам. Тому у нас за підтримки мера Мелітополя Івана Федорова на грудень заплановане відкриття такої лабораторії, —  каже пані Наталя. — При центрі «Саме тут» з’явиться окремий напрям – це допомога дітям. Там буде лабораторія психологічних і психофізіологічних досліджень, які спрямовані на дослідження ментального здоров’я дітей в умовах переміщення і в умовах воєнного стану. Тобто в умовах переміщення – це для мелітопольської громади, а в умовах воєнного стану – для громади Запоріжжя. Сюди зможуть звернутись містяни для визначення психологічного стану дитини і подальших рекомендацій щодо його покращення».

У липні в Мелітопольському державному педагогічному університеті відбулися вибори ректора, на яких обрали Наталю Фалько.

«У Запоріжжя на вибори приїхали викладачі і студенти з Європи та усієї України, які усвідомлюють, що університет повинен і надалі розвиватись, а згодом повернутись до міста Мелітополь нашим українським закладом вищої освіти», – підсумувала Наталя Миколаївна.

фото з сайту університету


Читайте також:

Філіали малої батьківщини: як у Запоріжжі працюють центри допомоги для переселенців з окупованих міст і районів

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0