USD: EUR:
... в Запорожье
«Аварія на Запорізькій АЕС несе величезну загрозу»: директор Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб – про екологічну ситуацію у місті, ситуацію на ЗАЕС та забруднення повітря у Шевченківському районі

«Аварія на Запорізькій АЕС несе величезну загрозу»: директор Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб – про екологічну ситуацію у місті, ситуацію на ЗАЕС та забруднення повітря у Шевченківському районі

В інтерв’ю «Першому Запорізькому» гендиректор обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Тарас Тищенко розповів про те, як змінилася екологічна ситуація у Запоріжжі з початку війни, які загрози несуть дії окупантів на Запорізькій АЕС і чим загрожує пошкодження каналізаційних очисних споруд у Василівці.

Як активні бойові дії впливають на навколишнє середовище у Запорізькій області (забруднення від обстрілів і ракет, пожеж через бойові дії в екосистемах, на промислових та інфраструктурних об’єктах, руйнування комунікацій)?

– Визначення забруднення від обстрілів і ракет, пожеж через бойові дії фахівцями Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України практично неможливе.

Ми діємо згідно статутних повноважень і здійснюємо дослідження тих чинників, які належать до забруднювачів навколишнього природного середовища та атмосферного повітря в межах житлової забудови. В області нашої акредитації є чітко встановлений та визначений вичерпний перелік відповідних методик, за якими ми працюємо, і чинників, які ми визначаємо: сірководень, фенол, дрібнодисперсний пил, аміак, формальдегід тощо.

Ми не маємо уявлення, які чинники хімічної або іншої природи знаходяться в ракетах або снарядах, які до нас прилітають. Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України не є експертною організацією в цьому питанні.

Генеральний директор Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Тарас Тищенко

Наш профіль – екологія підприємств. Ми фіксуємо перевищення гранично допустимих концентрацій тих хімічних речовин, які надходять в атмосферне повітря від наших підприємств. Зокрема, від того промислового підприємства, яке є законсервованим – заводу напівпровідників, приналежність та власників якого зараз встановлюють правоохоронні органи за поданням Запорізької міської ради.

Як зараз працюють структурні відділи обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України (Пологівський, Бердянський, Василівський, Мелітопольський відділи) на окупованих територіях? Чи відбувається там екологічний контроль?

– На тимчасово окупованих територіях наші підрозділи працюють обмежено. Проте основна наша робота сконцентрована на території, підконтрольній Україні. Ми впевнені, що Збройні Сили України відновлять нашу можливість здійснювати моніторингові дослідження на всій території Запорізької області.

Які об’єкти критичної інфраструктури, що зараз знаходяться під контролем окупантів, можуть нанести найбільш негативний вплив на довкілля? Які найголовніші загрози забруднення?

– Найбільший негативний вплив на довкілля може нанести аварія на Запорізькій атомній електростанції. Будь-які бойові дії на цьому об’єкті несуть дуже велику загрозу не лише Запорізькій області, а й сусіднім державам. Це значна загроза, що може трансформуватися у надзвичайно небезпечну ситуацію загально світового масштабу, чого ми дуже бажаємо уникнути.

Запорізька атомна електростанція з березня перебуває під контролем російських загарбників

Є оприлюднені розрахунки викидів, здійснені Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки для одного з сценаріїв аварії. Цей сценарій передбачає грамотні дії персоналу під час аварії для мінімізації наслідків. Тобто це не «апокаліптичний» сценарій, але це дуже важка аварія максимальної категорії 7 за шкалою ІNES.

Коли оцінки обсягів викидів зроблено, все залежить від метеорологічних умов. Метеорологічні умови щодня змінюються. Радіоактивне забруднення зачепить не лише Україну, а й Чорне море, Молдову, Румунію, Болгарію і, навіть, Туреччину. Водночас при інших погодних умовах можуть постраждати ще деякі території, зокрема, радіоактивні випари вітром перенесе на схід.

У будь-якому разі, масштаб імовірних наслідків після аварії на ЗАЕС: на відстані 350 км від точки викиду рівень випадінь цезію-137 може досягти значень 100 кБк/м2, тобто як на околицях Чорнобильської зони відчуження. Якщо зараз біля Полтави лежить 4000 Бк/м2 цезію 137, який залишився після Чорнобиля, то в найгіршому сценарії там може з’явитись 100000 Бк/м2.

– Центр регулярно досліджує радіаційний фон. Чи є наразі приводи для хвилювання?

– Станом на сьогодні ми регулярно проводимо моніторинг радіаційного фону на території Запорізької області. За весь період вимірювань ми не встановили перевищення радіаційного фонду, який наразі складає від 0,07 до 0,14 мкЗв на годину. Тобто є безпечним.

Внаслідок бойових дій ще у березні пошкоджено каналізаційні очисні споруди, які приймають стоки міста Василівка та селища Степногірськ Василівського району. З того часу стоки без очищення скидаються до річки Карачокрак і далі потрапляють у Дніпро. Чим це загрожує?

– Пошкодження каналізаційних очисних споруд відбулося ще у березні цього року. Тож, майже чотири місяці неочищені каналізаційні стоки Василівки та Степногірська потрапляють у Дніпро нижче за течією від Василівки та Каховського водосховища.

Це означає підвищене забруднення води та створення сприятливих умов для поширення через воду інфекційних хвороб. Оскільки стічні води можуть містити будь-які мікроорганізми, в тому числі – патогенні. Також через це виникає ризик поширення глистяних інвазій із водою та річковою рибою. Власникам дачних ділянок, розташованих на берегах Каховського водосховища, треба бути дуже обережними, використовуючи для поливу та господарських потреб технічну воду.

Наслідки обстрілу очисних споруд у селі Верхня Криниця Василівського району

Наполегливо рекомендуємо не купатися у Дніпрі нижче Василівки та в Каховському водосховищі через підвищений рівень гігієнічної небезпеки.

Чи працює зараз екологічний моніторинг та мобільна лабораторія моніторингу довкілля?

– Ми працюємо в рамках плану моніторингу на 2022 рік, який затверджений головою Запорізької обласної військової адміністрації. Визначені точки, визначені хімічні чинники. І на підконтрольній території ми працюємо відповідно до цього плану.

Система екологічного моніторингу передбачає стаціонарні пости і роботу мобільної бригади, яка виїжджає, як на планові виїзди, так і за заявами громадян чи дорученнями, які ми отримуємо від Запорізької ОВА або міської ради.

За період  першого тижня серпня відібрано 142 проби атмосферного повітря та 92 вимірювання  гамма фону, зареєстровано 28 перевищень нормативів вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

Мобільна лабораторія моніторингу довкілля Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Результати нашої роботи ми систематично направляємо до Запорізької обласної військової адміністрації, до зацікавлених відомств – до Держспоживслужби, до управління екології та ін. І маємо адекватний зворотній зв’язок.

Чи можна назвати найбільш популярні запити щодо перевірок в останній час?

– Останній час було дуже багато скарг на погіршення якості атмосферного повітря від мешканців Шевченківського району, які пов’язані саме з функціонуванням невстановленої на даний час організації, по якій ведеться карне провадження.

Запорізька міська влада звернулася до прокуратури з заявою про наявність інформації щодо спалювання невстановлених речовин на території заводу напівпровідників та щодо діяльності абразивного комбінату. По цим двом зверненням відкрито кримінальне провадження і ведуться слідчі дії.

Секретар міськради Анатолій Куртєв визнав, що фактично в умовах воєнного часу ані Державна екологічна інспекція, ані органи місцевого самоврядування не мають повноважень на проведення планових чи позапланових перевірок підприємств без відповідної згоди керівництва цих підприємств. Єдиний вихід у цій ситуації – проведення таких перевірок у рамках відкритого кримінального провадження.

Як працює екологічне законодавство в умовах воєнного стану? Які існують важелі впливу на вирішення проблем з забрудненням повітря чи з засміченням водойм на підконтрольній Україні території і, зокрема, підприємств у Запоріжжі?

– Центр не є суб’єктом владних повноважень та не має права щодо прийняття рішень та реалізації заходів відносно здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства, зокрема  здійснення заходів щодо усунення забруднення, проведення перевірок та вжиття заходів реагування. Тому я не можу прокоментувати, яким чином наразі відбуваються заходи контролю та нагляду до порушників або ймовірних порушників.

За  фактами перевищеннями гранично-допустимих концентрацій, які надано Центром  щодо відхилень від гігієнічних нормативів якості атмосферного повітря (через діяльність вищезазначених підприємств у Шевченківському районі, – прим. ред.), з пропозицією вжити відповідні заходи, які б забезпечили їх дотримання в зоні житлової забудови, були направлені матеріали у Державну екологічну інспекцію Південного округу та Головне управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області. Також про зазначені результати були поінформовані в.о. міського голови Запоріжжя, начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, а також Департамент захисту довкілля Запорізької ОВА.

Слідчим управлінням поліції України за зазначеними матеріалами відкрито кримінальне провадження щодо забруднення атмосферного повітря міста Запоріжжя.

– Питання щодо іншої, але важливої теми. На початку липня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що Україна має готуватися до чергової хвилі COVID-19, про яку свідчить зростання захворюваності. 

Попри переконання звичайних людей у тому, що коронавірусна хвороба нібито «зникла» з початку війни, медики Запорізької області продовжують виявляти нові випадки COVID-19. Якою є наразі ситуація з поширенням інфекції COVID-19 у регіоні?

Ситуація з коронавірусом, на мій погляд, виглядає саме так, оскільки частина людей перехворіла і отримала природній імунітет. Частина людей вакцинована необхідною кількістю доз. Проте станом на сьогодні захворюваність плавно зростає. Наразі хворіє 84 особи, з яких 32 знаходяться на стаціонарному лікуванні.

Ми отримали і передали за розподілом до центрів вакцинації актуалізовані вакцини. Зокрема, вакцину Pfizer.

Як керівник центру контролю та профілактики хвороб, закликаю всіх не ризикувати своїм здоров’ям і отримати бустерну та додаткову дозу вакцини від COVID-19, а також уточнити у своїх сімейних лікарів, чи не надійшов вже час вже вакцинуватися від інших вакцинокерованих інфекцій.

Особисто я вакцинувався додатковою дозою наприкінці липня під час здійснення моніторингового візиту до центру вакцинації у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №10 міста Запоріжжя.


Читайте також:

Евакуація родини подалі від війни: як запорізька студентка забрала батьків з-під обстрілів до Польщі

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0