USD: EUR:
... в Запорожье
Били до крові, душили й змушували рити окопи: «депортована» окупантами мешканка Запорізької області розповіла по катування загарбників

Били до крові, душили й змушували рити окопи: «депортована» окупантами мешканка Запорізької області розповіла по катування загарбників

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські загарбники з 2022 року практикують депортацію людей. Минулого місяця гауляйтер Євген Балицький зізнався, що вони виселяли людей цілими сім’ями. Українців вивозили до російського блокпоста, на камеру зачитували звинувачення, після чого змушували йти пішки «сірою зоною» до українського блокпоста. От тільки не всі доходили до нього.

Про це повідомляє Анастасія Пантелєєва, координаторка напряму документування Медійної ініціативи за права людини «Новинам Приазов’я».

«Родичі цих людей, нібито депортованих, не могли зрозуміти куди вони діваються після цих відео, тому що вони не доходили до українських позицій. Стало зрозуміло, що, скоріш за все, російські військові просто не відпускають українських цивільних. Зокрема і пані Олена Ягупова, разом з групою інших цивільних заручників їх повернули, проте не в місце утримання, а на лінію фронту з боку РФ, і змусили там декілька місяців працювати, копати окопи», — повідомила Пантелєєва.

Олена Ягупова, мешканка міста Кам’янка-Дніпровська Василівського району. Загарбники затримали її в жовтні 2022 року. Жінка каже, що її здали сусіди, які написали донос про те, що її чоловік на війні, а вона займає проукраїнську позицію.

«В перший день одразу почали катування, зразу почали розбивати голову. Я сиділа примотана до офісного стільця скотчем. Вони брали заповнену водою дволітрову пластикову пляшку і били по тильній частині голови. На голові були дві великі рани. Весь одяг по пояс був в крові. Надівали целофановий пакет на голову, замотували скотчем і ще тримали через ніс пакет, щоб не було змоги зробити й в пакеті вдих. Брали дріт від офісного чайника, також замотували, душили. Потім —  імітація розстрілу: «Давай поиграем в русскую рулетку», — згадує пані Олена.                                     

Жінка розповідає, що російські загарбники знущалися майже над всіма українськими полоненими, але найбільше над затриманими через політичні переконання. Українців змушували вчити гімну Росії і читати його вголос. Якщо хтось запнувся чи не знав його — жорстоко били. Коли на перевірки приїжджав начальник колонії і його заступник, то також влаштовували перевірки на знання гімну.

«В цей час відкривали камери й всіх не те що били, вони в кров розбивали все під час таких перевірок. І в цей час вся тюрма читала гімн, раз за разом, зупинятися не можна», — каже Ягупова.

Також окупанти змушували українців копати окопи, готувати російським солдатам та прати їх одяг.

«Після того, як привезли на місце й зняли мішок з голови, казали: «А теперь пришло время поработать на благо РФ». Дали лопату, а це січень місяць, мокрий сніг. Спочатку копала окопи, потім іншої роботи було дуже багато — прати солдатам форми, готувати їжу, прибирати офіцерам в будинках, які в людей відібрали. Все під охороною, звісно. Ми жили в будинку під охороною. Нас самих ніхто не відпускав. Ми раби, хто нас де відпустить», — розповідає Олена.

Ворог спробував провести атаки з великою кількістю бронетехніки на Запорізькому напрямку, — ВІДЕО


Читайте також:

Пошкоджено обладнання: загарбники знову атакували БпЛА електропідстанцію у Запорізькій області

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0