У Запорізькій області Держпродспоживслужба виявила в одному з магазинів рибу, яка спровокувала ботулізм

У Запорізькій області Держпродспоживслужба виявила в одному з магазинів рибу, яка спровокувала ботулізм

Про це стало відомо сьогодні, 13 червня, в ході прес-конференції в ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Як повідомила начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства обласної Держпродспоживслужби Світлана Власова, з початку року в Запорізькій області шестеро людей постраждали від ботулізму. З них двоє людей померли. Причина отруєння у всіх жителів – це вживання риби, приготовленої з порушенням технологічних умов і температурного режиму зберігання.

Йдеться здебільшого про рибу домашнього приготування, проте фахівці Держпродспоживслужби зафіксували, що одна з мешканок області отруїлася рибою сайрою з магазину. Лабораторними дослідженнями було підтверджено ботулізм. В ході розслідування чиновники вийшли на виробника риби із Запорізької області, який так і не зміг надати документи на свою продукцію. У зв’язку з цим реалізацію трьох тонн риби з цієї фірми призупинили. Не виключено, що постачальники встигли забезпечити зіпсованої рибою і інші магазини. Однак до теперішнього часу повторних випадків виявлено не було.

– Два летальні випадки були пов’язані з вживанням риби домашнього виготовлення. Ботулізм небезпечний ще й тим, що компанія може з’їсти одну рибину, але захворіє одна людина, оскільки для цього збудника характерне “гніздове” накопичення. Найчастіше це ікра і м’ясо риби, яке найближче до кишечнику, – розповіла Світлана Власова.

Також в Держпродспоживслужбі просять запоріжців утриматися від вживання готових салатів у відділах гастрономії в супермаркетах і магазинах міста, де продавці грішать тим, що змішують вчорашні або позавчорашні продукти зі свіжими. Теж саме іноді відбувається і з рибою, коли до продукції з сертифікатами якості додають “ліву” рибу.

Крім того, запорожців просять утриматися в літній період часу від кондитерських виробів з кремом, не купувати на пляжах або під сонцем пиріжки і чебуреки з м’ясом, в’ялену рибу, креветки, шашлики з морепродуктів. Рекомендовано для профілактики інфекційних захворювань уважно стежити за термінами і зберіганням ковбас, молочних виробів, ретельно мити фрукти і овочі і дотримуватися правил гігієни.

На даний момент в Україні вже є сироватка від ботулізму, проте її вартість “кусається”. До того ж, після введення сироватки потрібен дорогий і тривалий курс лікування.

Нагадаємо, що ботулізм – це гостра токсіінфекція, яка викликана інфекційної паличкою, що міститься в копченої або в’яленої рибі, м’ясних і ковбасних виробів, консервів, грибів домашнього консервування. Перші симптоми отруєння – сильна сухість у роті, утруднене дихання, слабкість, порушення зору. Захворювання протікає дуже гостро. Потерпілому необхідна госпіталізація в інфекційну лікарню і введення протиботуліністичної сироватки.

0