Тіло червоних сухих вин: що це і як вибрати при покупці

Тіло червоних сухих вин: що це і як вибрати при покупці

Уявіть, що чекаєте дегустації в винограднику Долини Напи, що продувається вітром. Або тільки-но отримали пляшку вишуканого червоного сухого вина. Настав час налити келих, зробити ковток та оцінити смак алкоголю. Проте йдеться не про стандартні смакові дескриптори на кшталт «фруктовий» та «квітковий», які легко описати словами, враховуючи особистий сенсорний досвід, а про загальне враження.

Що таке тіло вина та що на нього впливає

Простіше кажучи, це насиченість та тяжкість виноградного еліксиру у роті. Інші напої теж мають тіло. Хороший приклад – молоко. Нескладно спертися на вміст жиру, щоб на смак відрізнити знежирене молоко від цільного. Але коли йдеться про червоне сухе вино, на його тіло впливає більше факторів, ніж просто відсоток жирності.

Ключовий момент – об’ємна частка алкоголю. Спирт надає вину в’язкість. Чим вище міцність, тим воно повільніше стікає по стінках келиха і обволікає слизову оболонку рота після кожного ковтка. Інші важливі фактори:

  • сорт винограду;
  • місце вирощування ягід;
  • витримка у дубових бочках;
  • кількість залишкового цукру.

Наприклад, на залитих сонцем гірських схилах переважно росте виноград, який використовують для виготовлення повнотілих червоних вин на кшталт к’янті. Дозрівання алкоголю в дерев’яних ємностях змінює структуру танінів – органічних речовин, що викликають терпке і поколююче відчуття на язику під час дегустації.

Як визначити тіло червоного сухого вина

Більшість напоїв легко віднести до однієї з категорій:

  1. Легкотіле. Вміст алкоголю – до 12,5%. Смак – легкий та свіжий. Піно-нуар, яке виробляється у Франції, – добрий приклад. Воно огортає ненав’язливими нотками вишні та суниці, які змінюються ніжним квітковим шлейфом. Шпетбургундер – другий варіант, але родом із Німеччини. Це витончена версія того ж винограду піно-нуар, але з м’якою кислотністю.
  2. Середньотіле. Фортеця в середньому становить 12,5-13,5%. Темпранільйо, особливо з Іспанії, характеризують відтінки червоних ягід, ванілі та тютюну. Середнє тіло підкріплене ледь вираженими танінами. Мерло – гладке червоне сухе вино зі смаком сливи, чорної вишні та шовковистим післясмаком.
  3. Повнотіле. Категорія для повільного потягування через високу міцність – від 13,5%. Шираз – класичний приклад. Це інтенсивний напій із тонами чорних ягід, перцю та диму. Мальбек, особливо аргентинський, здивує нотками шоколаду.

Щоб підібрати закуску до кожного червоного сухого вина, дотримуйтесь принципу сумісності. Чим м’якший смак та аромат напою, тим легша їжа. Наприклад, каберне совіньйон вигідно доповнить насичений шоколадний десерт, а гаме – закуска на основі морепродуктів.

Матеріал опубліковано на правах реклами

0