Перший Запорiзький

Алергія на шоколад у дітей: шляхи обмеження споживання

Харчова алергія може вразити практично будь-який продукт чи харчовий інгредієнт. У деяких людей може бути алергія на шоколад, який може спричинити зміни на шкірі, проблеми із травленням, кровообігом чи диханням. Як з’ясовується, алергеном у шоколаді є не лише какао.

Алергія на шоколад у дитини

Звідки береться схильність до харчової алергії у дітей? Алергія на шоколад у дитини може мати найрізноманітнішу підоснову. Більшою мірою, ніж грудне молоко, ризику піддаються інші екологічні та біологічні фактори. Основними факторами ризику вважаються:

Від алергії для дітей з дозволу лікаря можна давати сироп, який усуває симптоми алергії.

Симптоми алергії на шоколад

Алергія на шоколад зазвичай проявляється протягом короткого часу після його вживання. Зазвичай потрібно менше 2 годин, щоб помітити перші симптоми алергії.

Як і будь-яка інша харчова алергія, алергія на шоколад у дітей може викликати так звані відстрочені симптоми, які виявляються лише через кілька годин або навіть днів після вживання продукту, що містить алерген.

Як виглядає алергія на шоколад? Найчастіше харчова алергія проявляється у вигляді ураження шкіри, шлунково-кишкових, респіраторних та серцево-судинних захворювань. Алергія на шоколад у дитини проявляється так само, як у дорослого.

Після вживання шоколаду у дитини можуть з’явитися такі ознаки:

У поодиноких випадках вживання шоколаду може спричинити небезпечний для життя стан. У таких випадках незабаром після вживання шоколаду виникає набряк верхніх дихальних шляхів, задишка, падіння артеріального тиску та непритомність.

Лікування алергії на шоколад

Єдиний спосіб вилікувати алергію на шоколад – уникати інгредієнта, що викликає у вас алергійну реакцію. Якщо ви підозрюєте, що у вашої дитини алергія на шоколад, краще повністю виключити його з раціону до зустрічі з лікарем. Якщо у вас діагностовано харчову алергію, основою лікування є елімінаційна дієта. Не забувайте завжди уважно читати етикетки продуктів, які ви купуєте у магазині. А коли ви їсте в ресторані, запитуйте про потенційні алергени в їжі.

Спочатку діагноз «харчова алергія» може налякати пацієнта, але зазвичай хворі швидко звикають вибирати відповідні продукти за складом і успішно уникають повторення небажаних симптомів.

Література

1. Lopes JP, Kattan J, Doppelt A, Nowak-Węgrzyn A, Bunyavanich S. Not so sweet: True chocolate and cocoa allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019 ; 7(8): 2868–2871

2. Sadhasivamohan A, Karthikeyan K. Chocolate and Skin: The Impact of an Insatiable Indulgence. Indian Dermatol Online J. 2022 Nov-Dec; 13(6): 806–809.

3. Vadas P, Perelman B. Presence of undeclared peanut protein in chocolate bars imported from Europe. J Food Prot 2003; 66:1932–4.

Exit mobile version