USD: EUR:
... в Запорожье
Замість букетів – корм для собак: як запорізькі молодята попросили гостей допомогти бездомним тваринам

Замість букетів – корм для собак: як запорізькі молодята попросили гостей допомогти бездомним тваринам

У запорізьких соціальних мережах і місцевих ЗМІ прогриміла новина про пару молодят, яка попросила гостей на своє весілля замість квітів принести корм для притулку бездомних тварин. «Перший Запорізький» дізнався всі подробиці цієї історії.

Костянтин і Валерія – родом із Запоріжжя, але вже три роки живуть в Китаї і займаються там бізнесом. До рідного міста пара приїхала спеціально, щоб зібрати гостей і зіграти весілля 2 серпня.

«У нашому чаті для гостей на весілля ми оголосили, що вважали б за краще б замість квітів отримати корм для тварин з притулку бездомних собак. Багато гостей нас підтримали. З 60 запрошених тільки людина 5 прийшли з букетами», – розповідає Валерія.

Серед друзів молодої пари немає людей, які б активно займалися допомогою тваринам, але їх ініціативою загорілися: принесли більше 70 кілограмів корму для собак. І це не тільки великі пакети по 10-15 кілограмів, але і ліки, вітаміни, засоби для обробки тварин і недешеві вакцини.

«Ми живемо в Китаї і не можемо допомагати притулку фізично. На своєму весіллі ми вирішили, що така ініціатива буде доречною. Навіщо витрачати гроші на квіти, якщо можна використовувати їх з користю? Зараз букет коштує чимало. Квіти постоять і зів’януть, а собакам реально буває нічого їсти, – каже Валерія. – Головне, щоб громадськість дізналася про це, і інші молодята підхопили таку ідею. Люди не знають, що притулок не отримує ніякої державної допомоги, не знають, скільки там собак, скільки вони їдять в день і скільки це коштує. А якщо після кожного весілля привезуть хоча б 50 кілограмів корму, це стане хорошою допомогою».

«Ми з чоловіком вже більше 5 років допомагаємо притулку« Дай лапу, друже», – розповідає мама Костянтина Анжела, – Бували там, періодично допомагали фінансово, робили внески на лікування тварин, привозили з Червоного Хреста непридатні для людей, але придатні для потреб собак з інвалідністю речей. У сім’ї Валерії теж завжди були домашні вихованці. Так, на особистому прикладі, напевно, і прищепили своїм дітям любов до тварин».

Втім, і для Анжели з чоловіком ідея дітей попросити на весілля замість квітів корм для тварин стала несподіванкою. «Ми б навіть не здогадалися про таке, – каже мама нареченого. – Я була дуже рада тому, що всі гості підтримали цю ідею. Буде дуже добре, якщо такий флешмоб пройде по всьому місту. Сподіваюся, що у нас є достатньо людей, які готові витратитися на корм замість квітів».

Першою, хто написав про незвичайну ініціативу молодої пари, стала засновниця притулку для бездомних тварин «Дай лапу. друг» і однойменної громадської організації Ірина Дідур. За словами зооволонтера, на даний момент в притулку більше 200 вихованців. Тварин годують двічі на день: на одне годування йде 50 кілограмів корму. Тому 70 кілограмів корму з весілля Костянтина і Валерії – серйозна підмога для притулку.

«Таке починання в Запоріжжі – в перший раз. Навіть не знаю, чи було таке взагалі в Україні. Приємно здивувало, що молоді люди навіть в свій святковий день думають про тварин. Зараз вже в багатьох містах України відмовляються від букетів квітів, – каже Ірина Дідур. – На весілля може прийти 50-100 чоловік – і все з квітами. Хотілося, щоб ці кошти витратили більш раціонально – на благодійність. Майже в кожному місті України є громадські або комунальні притулки для тварин, які потребують допомоги. Якщо люди будуть звертати на це увагу, ситуація зміниться в кращу сторону».

Текст – Андрій Вавілов, фото – з архіву Костянтина і Валерії

0