USD: EUR:
... в Запорожье
Ув’язнення та примусова «евакуація»: ворог узаконив відповідальність за «порушення заборон» у Запорізькій області

Ув’язнення та примусова «евакуація»: ворог узаконив відповідальність за «порушення заборон» у Запорізькій області

З початку весни 2022 року частину Запорізької області окуповано російськими військами. Більшість людей вимушено виїхали з окупації, адже багатьох патріотів ворог забирає «на підвали», до катівень й незаконно затримує. Були випадки публічної депортації, коли на контрольно-пропускному пункті у Василівці українцю зачитували звинувачення та видворяли. Загарбники займаються мародерством та грабунком на тимчасово окупованих територіях.

Восени ворог провів сфальсифікований «референдум» за приєднання «звільненої» частини Запорізької області до Росії. Тепер же окупаційна влада, колаборанти та їхні кремлівські куратори всіляко ускладнюють життя людям, які залишилися жити в окупації.

«Спочатку оголосили «воєнний стан» на захоплених територіях, щоб дати до рук своїх силовиків майже необмежену свободу викрадати, катувати та вбивати мешканців тимчасово окупованих територій», — пише міський голова Мелітополя Іван Федоров.

А днями Державна дума Росії фактично узаконила затримання та депортацію неугодних жителів тимчасово окупованих територій, внісши поправки до російського федерального конституційного закону «Про воєнний стан». Поправки стосуються покарання порушення на територіях, де діє воєнний стан.

За словами одного з авторів поправок, член ради федерації Андрій Клішас, зокрема, поправки передбачають примусове та контрольоване переміщення людей з території, де введено воєнний стан. За порушення заборон, встановлених у зоні воєнного стану указами президента Росії, людина може бути затримана на строк до 30 діб.

«А під «порушення заборон» може підпадати будь-що: небажання отримувати російський паспорт і присягати на вірність країні-агресору, небажання співпрацювати з окупантами та будь-який інший прояв проукраїнської позиції. Окупанти й до цього не стримувалися, утискуючи та принижуючи українців, а тепер вони можуть це робити абсолютно «законно», затримуючи всіх неугодних, відбираючи у них житло та майно, видворяючи людей із рідного дому та рідної землі», — пише «Бердянськ Сьогодні».

Вистежують партизанів: окупанти на Запоріжжі масово встановлюють вуличні камери.


Читайте також:

Спали на матрацах, їли один бутерброд: «евакуйовані» окупантами жителі Запорізької області поверталися на таксі додому.

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0