USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області загарбники почали витісняти українську мову зі шкільної програми через псевдо-скарги

У Запорізькій області загарбники почали витісняти українську мову зі шкільної програми через псевдо-скарги

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області збираються скоротити кількість уроків української мови, нібито через скарги батьків. У популяризації української мови звинуватили вчителів, мовляв вони чекають на деокупацію, тому не хочуть проходити курси по зміні спеціалізації.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.  

У серпня цього року російська окупаційна влада провела опитування, відповідно до якого 46% школярів обрали вивчення української мови, як рідної. Та вже за місяць батьки дітей, нібито, почали  скаржитися на велику кількість уроків української мови. 

«У нас виходить хочеш не хочеш, а українську вивчають усі. І це в багатьох школах і в Мелітополі теж, наприклад, було незрозуміле опитування батьків, чи хочете ви вивчати українську мову. І якщо пів класу або трохи більше, сказали «так», то весь клас зобов’язаний вивчати українську мову і найголовніше, що урок називається «рідна мова», – цитують пропагандисти «лист» від нібито мешканця Приморська.

Ексректор фейкового вишу Андрій Чуйков звинуватив у цій «надмірності» вчителів. Мовляв це вони змушують писати заяви на вивчення мови, бо чекають деокупації та не хочуть проходити курси зі зміни спеціальності, щоб не втратити роботу. За словами псевдоректора, викладачі які пішли працювати у фейковий виш «добровільно-примусово під тиском м’якої сили пройшли таку перепідготовку».

Вчителька на пенсії з одного з сіл Пологівського району відзначає, що складно уявити, як знаходячись в окупації педагоги можуть «змушувати» батьків писати заяви на вивчення української мови.

«В селах до кожного з педагогів, а особливо до вчителів української мови та історії, вже приходили по кілька разів з обшуками та «розмовами». Більшість з нас виїхала, а ті, хто лишилися, або не ведуть викладацьку діяльність, або «перевзулися» і викладають саме то, що хочуть окупанти. Ні про яку «примусову українізацію» в окупації й мови не може бути», – розповідає вчителька-пенсіонерка, яка була вимушено виїхати з села Пологівського району якраз з цієї причини.

«Може в місті якось по-іншому, але в нашому селі окупанти знали прізвища вчителів і приходили до них з погрозами – або йти на співпрацю, або «сидіти та не висовуватись», ще минулого літа. Тому уявити, що зараз хтось пішов працювати на окупантів і підбурює батьків до вивчення української мови, досить складно», – повідомила мешканка Терпіннівської громади Мелітопольського району.

Крапку в цій історії поставив «заступник голови» окупаційного уряду Олексій Лисов.

«Ми взяли досвід наших сусідів із Республіки Крим та міста Севастополя, де дітям дали право на вивчення української мови. Але як показує практика, з кожним роком таких людей все менше і менше», – повідомив він. 

Комісія ООН оприлюднила звіт про катування мешканців окупованих районів Запорізької області.


Читайте також:

Одна людина загинула, інша — у важкому стані: наслідки ворожих обстрілів по Запорізькій області.

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0