USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області розмиття берегової смуги Азовського моря може призвести до екологічної катастрофи

У Запорізькій області розмиття берегової смуги Азовського моря може призвести до екологічної катастрофи

Минулого тижня депутати Запорізької обласної ради, члени постійної комісії з питань екології, охорони надр та раціонального природокористування разом з учасниками Відкритої екологічної платформи «Екокрай» провели виїзну робочу нараду у Приморську та Бердянську.

Депутати на власні очі пересвідчилися у тому, що розмиття берегової смуги у Приморську може призвести до екологічного лиха. Щороку вода на запорізькому узбережжі забирає до кількох метрів суші. У підсумку — руйнуються будівлі, зникають цілі курорти — а з ними й податки до бюджетів, та завдаються значні збитки екосистемі. Курортне місто вже втратило близько 3,5 гектарів прибережної території.

Врятувати ситуацію й припинити руйнацію берегової лінії можна з допомогою установки спеціальних бунів. Втім ефективність берегоукріплення забезпечить лише комплексний підхід. Наразі бази відпочинку намагаються проводити берегоукріплення на свій розсуд, що не дає позитивного результату.

За словами голови постійної комісії з питань екології, охорони надр та раціонального природокористування Запорізької облради Ігоря Чумаченка, цю проблему планують вирішити в у 2021 році за кошти обласного бюджету та за підтримки Приморської міської влади.

«На сьогоднішній день вже є техніко-економічне обґрунтування цього проекту. І ми плануємо спільно з міською радою Приморська залучити кошти екологічного фонду на проектно-кошторисну документацію. Це сума 1,3 мільйона гривень. Якщо вдасться, заплануємо на друге півріччя поточного року. Або будемо планувати на наступний рік, – розповів голова постійної комісії з питань екології, охорони надр та раціонального природокористування Запорізької облради Ігор Чумаченко.

Втім, можливостей в місцевих бюджетів замало. Тож депутати кажуть: аби досягти довготривалого результату, необхідний дієвий механізм із захисту та відновлення прибережних зон на рівні держави. Бо проблема актуальна уздовж усього Азовського узбережжя. Один з прикладів – село Новопетрівка поблизу Бердянська, де побували депутати обласної ради. Близько восьми років тому проблему тут частково вирішили. Силами місцевої влади від розмивання під час першої черги робіт вберегли близько кілометру берегової смуги.

«Ця робота була виконана згідно проекту за наукою. А тому сьогодні тут зберігся пляж шириною близько 80 метрів, і його не забирає вода. Але на жаль, у Бердянську ще є дві черги такого укріплення. Міський бюджет такої навантаження не витримає. Тому треба залучати державні кошти», – зауважив  депутат обласної ради Сергій Путря. – Першим кроком стане розробка Стратегії розвитку Азовського узбережжя, в якій обов’язково треба прописати необхідні проєкти з берегоукріплення. Після цього – подати проєкт на фінансування з ДФРР, адже власними коштами громада цю проблему не подолає.

Вартість робіт з берегоукріплення становить близько 100 мільйонів гривень. Ця сума є завеликою для бюджету територіальної громади, тож депутати обговорили механізми залучення коштів з різних джерел, в тому числі через Державний фонд регіонального будівництва.

Крім того, під час робочої поїздки у депутатів особливе занепокоєння викликав стан річки Обіточної, яка протікає територіями декількох районів. За останні роки вона обміліла, а степова зона перетворилася практично на пустелю.

0