USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області оштрафували юриста сільради, який не простежив за чиновниками, «забувшими» про е-декларації

У Запорізькій області оштрафували юриста сільради, який не простежив за чиновниками, «забувшими» про е-декларації

Юрист Берестівської сільської ради Бердянського району Андрій Шиян несподівано потрапив на лаву підсудних за те, що не проконтролював, як посадові особи сільради заповнили декларацію і не повідомив в НАЗК про те, що голова сільради прострочила терміни.

За повідомленням управління захисту економіки, вперше до відповідальності притягнули за несвоєчасну подачу декларацій не самих чиновників, а юристів, які відповідно до закону є відповідальними особами за правопорушення, пов’язані з корупцією.

Як виявилося, на головного фахівця-юриста сільради лежала відповідальна місія – перевірити, як чиновники його сільради подали е-декларації та повідомити НАЗК протягом 10 днів у разі виявлення будь-яких порушень.

Виявилося, що голова сільради свою декларацію за 2017 рік подала тільки 2 квітня 2018 року, хоча за законом повинна була з цим впорається на добу раніше. Її визнали винною і зобов’язали сплатити штраф у 850 гривень, а потім правоохоронці заявили, що юрист не повідомив в НАЗК про цю затримку, а значить на ньому теж лежить провина.

Сам Шиян в суді визнав себе винним і зазначив, що не повідомив антикорупціонерам про це тільки тому, що знав, що раз поліцейські і так вже виявили порушення термінів подачі е-декларації, то вирішив не дублювати звернення в НАЗК.

В результаті суд визнав юриста винним в адміністративному правопорушенні за частиною 1 ст.172-9 КУпАП (не прийняття заходів по протидії корупції) і виписали йому штраф В 2125 гривень.

0