USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі планують залучати громадськість до благоустрою міського середовища в рамках проекту «Запоріжжя Урбаністичне»

У Запоріжжі планують залучати громадськість до благоустрою міського середовища в рамках проекту «Запоріжжя Урбаністичне»

Нове комунальне підприємство «Інститут розвитку міста Запоріжжя» розробив план реалізації програми з використання міського середовища «Запоріжжя урбаністичне» на період 2019-2021 років.

Йдеться про подальше впорядкування різних зон в кожному районі міста – парків, зон відпочинку і розваг, спортивних та ігрових майданчиків з урахуванням побажань і потреб самих місцевих жителів.

Як повідомила заступник директора комунального підприємства «ІРГЗ» Саодат Усмонова, для того, щоб в подальшому підготувати значимий проект благоустрою збираються залучати до обговорення всіх зацікавлених осіб – підприємців, місцевих жителів, громадських активістів, чиновників профільного департаменту. В ході підготовки проектів будуть спиратися на єдину концепцію архітектурного середовища «Код міста».

Також на базі «Інституту розвитку міста Запоріжжя» в подальшому хочуть створити єдиний центр урбаністики в електронному вигляді, де кожен житель міста міг би ознайомитися з проектами благоустрою, подивитися його вартість і терміни реалізації, ознайомиться з цілями і проголосувати. Наприклад, жителі зможуть самі вибрати який об’єкт вони вважають доцільніше реконструювати за бюджетний рахунок – площу Запорізьку, Фестивальну або сквер Піонерів в районі Анголенко.

В даний час чиновники планують стартувати з пошуку можливих проектів для реалізації в районах міста. Для активних городян і представників громадських організацій проведуть ряд навчальних тренінгів, воркшопів і семінарів про те, які зусилля необхідно докласти, щоб змінити міське середовище і провести благоустрій по всім законодавчим нормам. Отримані знання запорожці зможуть також втілити на практиці, якщо захочуть, наприклад, взяти участь в «Громадському бюджеті».

Також до реалізації проектів збираються залучати профільних експертів з команди «Агенти змін», проводити консультацій з громадськими організаціями «Інститут «Республіка»», Центр UA та іншими всеукраїнськими організаціями щодо ефективного використання міського простору.

Думку місцевих жителів будуть вивчати також через анкетування, опитування в соціальних мережах і на сайті, а також в ході громадських слухань.

Автори проекту переконані, що взаємодія підприємців, городян і влади на всіх етапах реалізації проектів, а також прозорість у відборі тих чи інших зон благоустрою, подачі пропозицій від громадськості та впровадження онлайн-бази всіх проектів благоустрою міста, будуть благотворно впливати на розвиток міста і його привабливість.

0