USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі фонд Національного заповідника

У Запоріжжі фонд Національного заповідника "Хортиця" поповнився столовим набором 19 століття, - ФОТО

Підставка у вигляді арки, прикрашена стилізованим рослинним орнаментом у верхній частині та геометричним у стилі модерн у центральній частині. Руків’я ножів прикрашені рослинним орнаментом у стилі псевдорококо.

Про це повідомляється на сторінці заповідника у соцмережі.

До фондів заповідника Запорізькою митницею Запорізька митниця було передано столовий набір ХІХ ст., який складається з підставки та 11 ножів (ще один втрачено).

На ножах в основі руків’я на поверхні з одного боку зображено трикутник, гострим кутом до леза, який є клеймом компанії-виробника. Клеймо на всіх ножах сильно затерте, в деяких місцях простежується літера «W». Клеймо виробника представлено й на внутрішній стороні підставки.

Клеймо у вигляді трикутника та підпису під ним. У трикутнику містяться написи: W.M.F., GALW, WARSZAWA. На вершині трикутника розміщена невелика зірка Давида. У центрі трикутника – латинська цифра ІІ. Під трикутником напис – B. BUCH та цифри 11.

Означене клеймо належить фірмі BRACIA BUCH (БРАТИ БУХ).

Компанія спочатку була відома під назвою Gebreder Buch. У 1809 р. ця фірма відкрила фабрику, яка випускала ґудзики, гвинти та дріт, а також металеві прикраси для армійських мундирів у Санкт-Петербурзі.

У 1865 р. компанія БРАТИ БУХ вирішила відкрити відділення у Варшаві, для чого придбала фабрику посріблених виробів HENNIGER. У 1882 р. фірма БРАТИ БУХ збанкрутіла та була поглинута компанией NORBLIN & C о , в результаті чого з’являється фірма НОРБЛІН и К о та БРАТИ БУХ. Але обидва підрозділи фірми продовжували використовувати власне клеймо.

Клеймо на підставці відноситься до періоду 1882 – 1893 рр., коли фірма була включена до складу компанії NORBLIN & C о. Це перше стандартне клеймо підрозділу БРАТИ БУХ у складі НОРБЛІН и К о та БРАТИ БУХ.

Напис «W.M.F.» розшифровується як Warschau Metallwarenfabrik.

Напис «GALW» є скороченням від «GALWANIZACJA»

(«гальванизація») та означає метод нанесення срібла. Латинська цифра ІІ, вірогідно, пов’язана із кількістю срібла, що використовується (0,8 грам на 1 дм 2 поверхні). Цифра 11 під написом B. BUCH є номером моделі з каталогу продукції.

Читайте також:

В Запорізькій області злочинці-рецидивісти вбили чоловіка будівельним степлером

У Бердянську під суд підуть працівниці турагентств, які продавали підроблені ПЛР тести

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0