USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі інфраструктура Хортиці стає зручною та доступною для людей з інвалідністю

У Запоріжжі інфраструктура Хортиці стає зручною та доступною для людей з інвалідністю

Запорізька Хортиця стає доступною та зручною для людей з інвалідністю.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповіла художниця, громадська діячка та керівниця театру «Рівні можливості» Маріанна Смбатян.

«Я була на Хортиці і піднімалася на пагорб, де встановлений прапор України. Те, які пандуси там встановлені, і яке задоволення можна отримати, піднімаючись, щоб побачити місто з висоти – це дуже здорово. Прекрасні відчуття, непередавані, – розповіла Маріанна Смбатян. – Нещодавно я була на фестивалі ZOUND, який проходив на Хортиці і дійсно переконалася в тому, що стало все дуже доступно».

За її словами, тепер до музею історії запорозького козацтва, Козацького кола та пагорбу Єдності можна абсолютно спокійно доїхати по відремонтованій дорозі і не боятися натрапити на камінь або яму.

«На ZOUND’і було встановлено спеціальний підйом для людей на візках. В Україні реально дуже мало фестивалів, які проводяться з ось такою зручністю. Зазвичай такі люди, як я, змушені, спостерігати спини інших, а не насолоджуватися концертом. Цього разу ми були нарівні з усіма, і це прекрасно», – розповіла Маріанна Смбатян.

До речі, нещодавно керівниця театру «Рівні можливості» в ефірі програми «День. Тема» на TV5 розповіла, що завдяки реставрації інфраструктури заповідника змогла піднятися на пагорб Єдності.

Нагадаємо, у Запоріжжі триває перший етап масштабного відродження острову Хортиця, яке реалізують в рамках державно-приватного партнерства та президентської програми «Велика реставрація». До кінця цього року заплановано оновлення трьох важливих інфраструктурних об’єктів заповідника: пагорба Єдності, даху та оглядового майданчика музею історії запорозького козацтва, а також громадського простору «Козацьке коло».

Першими з урахуванням усіх норм доступності завершили основні роботи з реконструкції Козацького кола. 14 серпня тут вже провели фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021. Завершальні роботи тривають і на оновленому пагорбі Єдності, де 23 серпня замайорів Державний прапор України.

Доріжки на пагорбі Єдності сформували під кутом 5 градусів, що дозволяє самостійно піднятися на гору людям на кріслах колісних, людям похилого віку та батькам з дітьми у візках. А кожні 800 метрів висоти будуть облаштовані рівні місця для відпочинку. Раніше піднятися на вершину пагорба для людей з інвалідністю було неможливим.

Зараз завершується реконструкція даху та оглядового майданчику музею історії запорозького козацтва. Нагадаємо, шість років тому музей закрили для відвідувачів саме через постійне протікання даху і, як результат, аварійний стан будівлі.

Усі заплановані інфраструктурні роботи будуть виконані вже у жовтні – до Дня міста. Учасники процесу реставрації музейної інфраструктури на Хортиці впевнені, що після завершення масштабного оновлення музей історії козацтва стане музеєм 21 століття.

Окрім того, до Дня міста на Хортиці почне працювати перше в Україні інтерактивне унікальне лазерно-проекційне шоу, тестовий запуск якого зробили 23 серпня.

Нагадаємо, реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.


Читайте також:

У Запоріжжі за підтримки великого бізнесу активно продовжується відродження Хортиці

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0