USD: EUR:
... в Запорожье
У передмісті Запоріжжя волонтери планують побудувати автономне містечко для вимушених переселенців

У передмісті Запоріжжя волонтери планують побудувати автономне містечко для вимушених переселенців

Волонтерський центр «Паляниця» планує побудувати у передмісті Запоріжжя сучасний та енергонезалежний житловий комплекс для вимушених переселенців.

Про це йдеться у спеціальному проєкті «Першого Запорізького» про наслідки повномасштабного російського вторгнення в Україну – статті «Післявоєнна «зелена» відбудова Запоріжжя: яким має бути відновлення зруйнованих будинків».

25 травня 2022 року російські війська вдарили по приватному сектору у Шевченківському районі Запоріжжя. Внаслідок ракетної атаки два будинки були вщент зруйновані – дві родини дивом вціліли, але залишилися без житла. На допомогу людям прийшов волонтерський центр «Паляниця». Благодійники оголосили збір коштів і вже 6 серпня розпочали будівництво. Рівно за півроку у новозбудованому дуплексі – двоквартирному житловому будинку на дві сім’ї з окремими входами – відбулося новосілля.

Фото: БФ «Волонтерський центр «Паляниця»

У цьому будинку-дуплексу, що волонтерський центр «Паляниця» збудував за «донати» небайдужих, поселилися дві родини, які втратили житло через ракетний удар

Збудований за сучасними технологіями енергоефективний будинок з утепленням та  твердопаливними котлами став «першою ластівкою» проєкту  «Містечко Паляниця». Розуміючи необхідність житла для вимушених переселенців, волонтери вирішили створити заміський комплекс для 24 родин, які втратили житло внаслідок бойових дій.

Сучасне та енергонезалежне «Містечко Паляниця» для вимушених переселенців з власною інфраструктурою та укриттям на території планують побудувати в передмісті Запоріжжя – у селі Михайло-Лукашеве Широківської громади. Енергетичну автономність забезпечуватимуть теплові насоси для опалення будинків та сонячні електростанції

«Ми підрахували: створити таке містечко, що відповідатиме всім сучасним вимогам до житла, буде дешевше і набагато перспективніше, ніж просто придбати людям квартири. Війна показала, що ми можемо на певний час залишитись без світла, а тому будинок має бути автономним у цьому сенсі, – розповідає директор ГО «Містечко Паляниця» Роман Касьян. – Планується, що люди, які будуть там проживати, зможуть отримати умови для працевлаштування – у тепличному господарстві».

У повноцінному трикімнатному житлі площею 40 «квадратів» буде все необхідне для проживання родини з дітьми (до 5 осіб): від меблів до побутових речей та посуду.

Єдине, що наразі не дає розпочати амбіційний проєкт – це близькість до лінії фронту.

«Запоріжжя – це місто, що знаходиться дуже близько до лінії фронту. І наразі відбудова неможлива, щонайменше, через юридичні питання. Ми підписали меморандум з Широківською територіальною громадою, на території якої плануємо будівництво, але отримати землю в користування поки не можемо, – каже Роман Касьян. – Великі міжнародні фонди готові профінансувати проєкт, але згодні зробити це після завершення війни. Або ж більш впевнено були б готові співпрацювати з нами, якби ми планували будівництво десь в глибині держави – подалі від лінії фронту. Тому чекаємо на гарні новини від наших воїнів на Запорізькому напрямку».

Не дивлячись на тимчасові складнощі, волонтери впевнені, що «Містечко Паляниця» матиме успіх і зможе стати тим  пілотним проєктом повоєнної відбудови за принципами енергоефективності, який стане взірцем для розгортання подібної, але більшої за масштабом ініціативи на рівні всієї держави.

На Запоріжжі через російські обстріли зруйновані або пошкоджені щонайменше п’ять  тисяч домоволодінь


Читайте також:

Безхатні та покинуті: як на Запоріжжі зоозахисники рятують тварин з прифронтових територій

Прифронтове Запоріжжя – без води: як влада, волонтери та рятувальники допомагають людям в умовах війни

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0