USD: EUR:
... в Запорожье
Екоцид на Каховському водосховищі: зниження рівня води у Запорізькій області може привести до загибелі риби та порушення природного балансу

Екоцид на Каховському водосховищі: зниження рівня води у Запорізькій області може привести до загибелі риби та порушення природного балансу

Внаслідок підриву Каховської ГЕС вздовж річища Дніпра вище зруйнованої станції стрімко знижується рівень води, що може призвести до загибелі водних біоресурсів та порушення балансу екосистеми в основному річищі та дотичних водоймах.

Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

Вчора, 7 червня, відбулося засідання обласної комісії з заходів щодо ліквідації наслідків задухи водних біоресурсів та їх утилізації, під час якої присутні розробили план моніторингу та реагування на зниження рівня води. До наради долучилися представники Департаменту захисту довкілля Запорізької ОВА, управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Запорізькій області, Національного заповідника «Хортиця», ДСНС та Держспоживслужби.

За останніми замірами фахівців рівень нижнього б’єфу Дніпровської ГЕС становить 15,7 метрів, в той час, як гранично допустими мінімумом вважається рівень 14,5 метрів.

Як вже писав «Перший Запорізький», рівень води продовжує знижуватися – приблизно зі швидкістю 5 сантиметрів на годину.

«В межах Запоріжжя розташовано геологічний заказник «Дніпровські пороги», що є унікальним нерестилищем та місцем гніздування птахів. Так, внаслідок зниження рівня води декілька озер під загрозою ізоляції від «великой» води. Існують ризики ізоляції заток та проток плавневої частини. Таке стрімке зниження рівня води може привести до загибелі водних біоресурсів та порушення балансу екосистеми», – повідомляють у Запорізькій ОВА.

Обласна влада враховує досвід зимового замору риби та здійснює заходи запобігання виникнення несанкціонованих звалищ побічних продуктів тваринного походження. Відповідним органам доручено посилити контроль та роз’яснювальну роботу щодо реалізації водних біоресурсів без документів, що підтверджують якість та походження. 

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я категорично закликали жителів Херсонської та Запорізької областей не збирати і не вживати мертву рибу через ризик захворювання на ботулізм та інші інфекційні хвороби.

Поля можуть перетворитися на пустелі: без джерел води можуть залишитися 74% зрошувальних систем у Запорізькій області


Читайте також:

В Енергоатомі розповіли про наслідки руйнування Каховської ГЕС для безпеки Запорізької атомної станції

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0