USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі вивчили досвід міст України та Європи зі сталого енергетичного розвитку та збереження клімату

У Запоріжжі вивчили досвід міст України та Європи зі сталого енергетичного розвитку та збереження клімату

У Запоріжжі під час міжнародного екологічного форуму вивчили досвід українських та європейських міст зі сталого енергетичного розвитку та збереження клімату.

«Клімат змінюється, а тому держави поставили собі завдання зупинити ці зміни. Запоріжжя разом з багатьма містами у різних містах Європи прийняло Угоду мерів і доєдналося до цієї ініціативи ЄС щодо запровадження стійкої енергетики, чистої промисловості та органічного сільського господарства. Прогресивні країни активно запроваджують Європейський зелений курс. Під час форуму ми дізнаємося, як  впроваджують кліматичні плани наші закордонні партнери, – зазначила керівниця ГО «Екосенс», модераторка секції «Сталий енергетичний розвиток і збереження клімату: досвід європейських та українських міст» Тетяна Жавжарова. – Запоріжжя поставило для себе завдання до 2030 року знизити кількість викидів парникових газів на 30%. Частина з запланований заходів вже здійснені. У Запоріжжі був прийнятий план дій сталого енергетичного розвитку. Вже зараз є конкретні результати втілення у бюджетній сфері: модернізовані котельні, школи, лікарні. Зараз департамент економіки міської ради підраховує, яких показників вдалося досягнути. Українські підприємства також будуть модернізуватися, бо того вимагає європейський ринок, на який вони продають свою продукцію».

Учасники дискусії могли почути про досвід таких європейських міст, як Бристоль (Велика Британія), Будапешт (Угорщина) та Кутаїсі (Грузія). Включаються у процес змін і міста України.

«У містах України вже сьогодні відбувається дуже багато важливих процесів, пов’язаних з кліматичною та енергетичною політикою. Це і створення планів дій сталого енергетичного розвитку в рамках Угоди мерів і бажання втілити Європейський зелений курс на локальному рівні. Щоб зрозуміти, як це краще зробити, сьогодні ми досліджуємо досвід різних міст, як України, так і Європи, – розповіла модераторка панелі, радниця Української кліматичної мережі Ольга Бойко, –  Запоріжжя, Хмельницький, Коростень, Пирятин – це ті міста, які зараз дуже потужно працюють над планом дій сталого енергетичного розвитку. Спільного рішення для зміни клімату немає, в цьому і є складність проблеми. Наприклад, Запоріжжя є промисловим містом, а Хмельницький – ні. Саме тому підходи та шляхи вирішення будуть різними. Але є цікавий досвід у конкретних секторах. Приміром, Хмельницький розкаже про будівництво свого сміттєспалювального заводу».

Нагадаємо, головною темою екологічного форуму цього року стало впровадження локальних ініціатив у контексті Європейського зеленого курсу – програми захисту клімату та довкілля, започаткованої ЄС, які спрямована на мінімізацію викидів у атмосферу та нульовий баланс викидів парникових газів до 2050 року. Зокрема, експерти форуму обговорювали можливості для розвитку українського бізнесу у контексті європейського зеленого курсу.

«Ми поставили для себе мету – скоротити парникові викиди, починаючи з показника 2015 року, на 40%. Також ми працюємо не тільки над мінімізацією викидів вуглекислий газу, але і займаємося адаптацією до наслідків змін клімату для жителів Будапешта, – розповіла радниця мера столиці Угорщини з питань кліматичних змін Ада Амон, – Ми намагаємося реалізовувати дві такі програми. Для цього в структурі Будапештської міської ради був створений відділ, який займається питаннями зміни клімату. Він формує напрями роботи, які для влади є новими. Основний напрямок – тепломодернізація житлових будинків, оскільки основний відсоток викидів припадає на обігрів і охолодження будівель, а також робота громадського транспорту. Для досягнення цілей в бюджеті міста у 2020 році виділили 10 мільярдів євро. Цей процес не є дуже швидким, але Будапешт в цьому напрямку стає прикладом для інших міст Угорщини. Відрадно, що нашу роботу підтримує великий бізнес і громадські організації».

«Місто Коростень з 2010 року є підписантом Угоди мерів. У 2020 році ми розробили план дій зі сталого економічного розвитку та клімату до 2030 року. Наприкінці минулого року була створена міська територіальна громада. Тому зараз ми змінюємо цей документ з урахуванням 40 приєднаних населених пунктів, які знаходяться поряд. У нас збільшилося лісове господарства, водні ресурси, агропромисловий комплекс, – розповів про досвід свого міста заступник начальника міського управління ЖКГ Коростеня Сергій Стужук. – У попередньому плані дій, який був прийнятий в 2020 році, ми поставили завдання зменшити кількість викидів на 20%. Для цього у структурі міської ради ввели посаду енергоменеджера, який займається моніторингом енергоспоживання у бюджетній сфері. Окрім того, виконується робота у комунальній сфері за бюджетні кошти. У порівнянні з базовим роком нам вдалося зменшити об’єм викидів на 19%. Зараз ставимо перед собою завдання до 2030 року збільшити на 30%. Ця мета реальна. Будемо намагатися її перевиконати».

За переконанням учасників форуму це обговорення стане потужним початком ефективної кооперації між українськими містами у прагненні реалізації екологічної політики, зеленої економіки і кліматичних змін.


Читайте також:

У Запоріжжі у виставковому центрі «Козак-Палац» розпочався п’ятий Міжнародний екологічний форум «Еко Форум – 2021»

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0