USD: EUR:
... в Запорожье
Російські війська знову обстріляли Запорізьку АЕС: пошкоджено один з об’єктів

Російські війська знову обстріляли Запорізьку АЕС: пошкоджено один з об’єктів

На Запорізькій АЕС у результатів російських обстрілів зазнала пошкоджень одна з естакад, якою персонал іде зі спецкорпусів до енергоблоків. В будівлі вибиті вікна.

Про це повідомляє «Енергоатом».

Станом на 08:00 21 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з реактивних систем залпового вогню спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Вчора, 20 серпня, внаслідок обстрілів пошкоджень зазнала одна з перехідних галерей, якою персонал іде зі спецкорпусів до енергоблоків (естакада), в будівлі вибиті вікна.

Нагадаємо, 5 серпня внаслідок атаки російських військових на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений. Під час обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека.

6 серпня через обстріл загарбниками ЗАЕС пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика, де зберігається відпрацьоване ядерне паливо.

11 серпня окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

13 серпня пошкоджень також зазнав відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. ЗАЕС досі окупована і контролюється російськими військовими.

З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб вітчизняної енергосистеми.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів, щоб примусити росію звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль нашої держави заради безпеки всього світу.

З місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС може початися відновлення повної безпеки на станції  і в Енергодарі, – Президент Зеленський


Читайте також:

Зупинка всіх енергоблоків ЗАЕС може призвести до «фукусімського сценарію» – Держатом

Генсек НАТО закликав росію вивести війська із Запорізької АЕС та допустити місію МАГАТЕ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0