USD: EUR:
... в Запорожье
Російські пропагандисти виправдовують окупацію Запорізької АЕС та вигадують численні фейки про «обстріли ЗСУ»

Російські пропагандисти виправдовують окупацію Запорізької АЕС та вигадують численні фейки про «обстріли ЗСУ»

РФ законно контролює Запорізьку атомну електростанцію. А Україна блокує мирні перемовини щодо створення демілітаризованої зони, щоб захопити ядерний об’єкт і використати його, як плацдарм для наступу.

Такий антиукраїнський ворожий наратив, тобто ідею, в рамках якої змушують мислити аудиторію, з початку окупації Запорізької АЕС агресивно і системно розповсюджує російська пропаганда.

Про це йде мова у матеріалі «Першого Запорізького» на основі результатів моніторингу telegram-каналів, які цілеспрямовано поширювали антиукраїнські фейки у березні-квітні 2023 року.

«В МАГАТЭ сознательно забывают, что атомная станция находится на территории Запорожской области – полноправного субъекта Российской Федерации. С таким же успехом можно потребовать от режима Зеленского отказаться от Ровенской или Хмельницкой АЭС, от американцев – от своих атомных станций, от японцев – от Фукусимы и так далее», – у цій цитаті можна почути офіційний меседж, озвучений пропагандистом Володимиром Роговим, який систематично тиражують російські медіа (Джерело: Владимир Рогов, 18.11.22).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: 17 листопада 2022 року Рада керуючих МАГАТЕ ухвалила резолюцію щодо наслідків ситуації в Україні для ядерної безпеки, фізичного захисту та гарантій, в якій не визнала спроби РФ оголосити Запорізьку АЕС своєю власністю і закликала країну-агресора припинити всі дії на станції та залишити її територію.

«Рада керуючих засуджує та не визнає спроби Російської Федерації оголосити Запорізьку АЕС України своєю власністю та її спробу незаконної анексії української території, на якій розташована станція, і закликає Російську Федерацію негайно відмовитися від своїх безпідставних претензій на право власності на станцію», – йдеться в тексті документа, опублікованого ДП «НАЕК «Енергоатом».

Українська державна компанія також не визнає права РФ на Запорізьку АЕС. «Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угруповань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського «Енергоатома» – та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об’єкта», – йдеться у повідомленні.

Узгоджений країною-агресором наратив щодо присутності на Запорізькій АЕС можна сформулювати так: «РФ абсолютно законно контролює атомну станцію, зберігаючи ядерну безпеку світу, а українські «бойовики» усіма силами намагаються її повернути терористичними методами». Усіх, хто суперечить цій ідеології,  у російських ЗМІ піддають нещадній критиці і звинуваченням.

Приміром, у риториці російської пропаганди щодо присутності співробітників місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на окупованій Запорізькій АЕС різні дезінформаційні меседжі змінюють один одного з залежності від поточної ситуації та намірів Російської Федерації.

На початку роботи експертів МАГАТЕ на ЗАЕС кремлівський агітпроп словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова висловлював сподівання, що «місія МАГАТЕ зробить оцінку стану Запорізької АЕС і порушить питання, пов’язані з ядерною безпекою». (Джерело: Владимир Рогов, 02.09.22).

А вже через тиждень пропагандистські ЗМІ цитували російського президента, який, коментуючи перші звіти МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС, сказав, що експерти «перебувають під тиском США та Європи і не можуть прямо сказати, що обстріл відбувається з боку України» (Джерело: Владимир Рогов, 07.09.22).

Згадану вище резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ щодо Запорізької АЕС ворожий агітпроп назвав «ангажованою», «політично мотивованою» та «ганебною». Об’єктивні факти, викладені у документі, росіяни назвали «дикими формулюваннями» (Джерело: Владимир Рогов, 18.11.22).

Заяву генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про готовність організації стати посередником з метою повної демілітаризації зони та повернення станції до нормальної діяльності російські пропагандисти назвали «лукавством». Оскільки це рішення передбачає відхід російської армії, що, цитуючи агітпроп, «відкриває для українських бойовиків можливість захоплення ядерного об’єкту»: «Сегодня ООН стала организацией определенных наций, отражающих интересы исключительно США и Великобритании. Такое посредничество вызывает очень большое сомнение», – цитували державні російські ЗМІ пропагандиста Рогова (Джерело: Владимир Рогов, 10.03.23).

Обережно, російська пропаганда!

Водночас меседжі дезінформаційних повідомлень змінюються, коли  представники міжнародних організацій говорять те, що теоретично може задовольнити наміри Російської Федерації.

Наприкінці березня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що вже не розглядає можливості створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС. Цією заявою він фактично визнав невдалою попередню дипломатичну політику врегулювання ситуації та анонсував пошук нових рішень для того, щоб зупинити бойові дії біля ЗАЕС. Втім російські пропагандисти розтлумачили це повідомлення з вигідного для себе боку:

«Это первый проблеск здравого смысла у МАГАТЭ, которые уже не просто вторят, что твердят им англосаксы и режим Зеленского, а начинают хоть понемногу здраво оценить сложившуюся ситуацию. Любое, хоть даже незначительное ослабление российских военных и подразделений Росгвардии, которые обеспечивают безопасность АЭС, киевский режим использовал бы для форсирования Днепра и захвата атомной станции и её города-спутника Энергодара» (Джерело: Владимир Рогов, 26.03.23).

«Суб’єктивність» Міжнародного агентства з атомної енергії спростовує те, що серед керівників організації є і представник Російської Федерації. Заступником Генерального директора МАГАТЕ та керівником Департаменту ядерної енергії з лютого 2015 року є Михайло Чудаков. До початку роботи в агентстві він  був директором Московського центру Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС, а перед цим займав  низку керівних постів у російському державному концерні «Росенергоатом».

Протягом березня РФ звинувачували Україну у чергових можливих «провокаціях» щодо Запорізької АЕС. Вкотре російська пропаганда демонізує українську владу, які нібито своїми діями планує створити ядерну небезпеку для мирного населення.

Обережно, російська пропаганда!

«По имеющейся у нас информации, украинские власти готовят новую провокацию в отношении Запорожской АЭС. Для этого под видом якобы ремонтных работ планируется отключить последнюю резервную линию электропередач мощностью 750 кВ, которая питает атомную станцию и поддерживает ее энергоблоки» (Джерело: Владимир Рогов, 23.03.23). Пропаганда РФ тиражує меседж про те, що такі «провокації» може зупинити лише підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми. Втім, відповіді на логічне питання, чому це задля безпеки мирних жителів Запорізької області досі не зробили за понад рік окупації, російська сторона відповіді не дає.

Аналогічні фейки про обстріли ЗСУ Запорізької АЕС росіяни активно тиражували у перші місяці роботи експертів місії МАГАТЕ на станції

Спростування: Державний оператор усіх українських АЕС – ДП «НАЕК Енергоатом» – неодноразово повідомляв, що причиною відключення останньої лінії зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою є виключно російські обстріли.

«Поновлення безпеки Запорізької АЕС і повернення її до нормального стану можливе тільки після повного звільнення самої станції та прилеглої території від російських загарбників та передачі контролю над ЗАЕС її легітимному оператору – НАЕК «Енергоатом», – повідомляли у компанії.

Також Росія розповсюджує фейк про те, що Україна нібито відмовилася від ідеї створення захисної зони навколо ЗАЕС та «відмовляється давати будь-які гарантії щодо недопущення обстрілу станції та її міста-супутника Енергодара» (Джерело: Владимир Рогов, 12.03.23).

Спростування: «Насправді якраз Україна підтримує всі зусилля міжнародної спільноти щодо демілітаризації захопленої Запорізької АЕС, а рф не припиняє систематично обстрілювати ядерний об’єкт, – підкреслюють у державному Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. – У серпні 2022-го на засіданні Радбезу ООН закликали негайно припинити всі військові дії поблизу станції, надати місії МАГАТЕ доступ до об’єкта та створити демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС. Після візиту місії Україна підтримала пропозицію щодо демілітаризації захопленого ядерного об’єкта. Однак РФ продовжила ігнорувати міжнародні зусилля щодо захисту ядерної безпеки і навіть зробила спроби легалізувати захоплення української ЗАЕС».

Найбільша в Європі Запорізька атомна електростанція – наразі окупована російськими військами

2 березня 2023 року Європейський Союз у своїй заяві спростував меседжі російської пропаганди і зазначив, що вирішити ситуацію на Запорізькій АЕС може лише повне виведення російських військ і техніки.

«Ми знову наголошуємо, що безвідповідальна ядерна риторика Росії є абсолютно неприйнятною. Ми підтримуємо зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії щодо зміцнення ядерної безпеки та захисту в Україні, зокрема й завдяки постійній присутності експертів МАГАТЕ на ЗАЕС і припиненню всіх бойових дій на станції й навколо неї», – європосадовці зауважили, що росія продовжує незаконно окупувати і контролювати ядерний об’єкт іншої держави.

Європейський парламент напередодні роковин повномасштабного вторгнення РФ в Україну ухвалив резолюцію, в якій закликав держави – члени ЄС заборонити російській корпорацій «Росатом», яка називає себе оператором Запорізької АЕС і призначила нових проросійських керівників станції, здійснювати поточні інвестиції в критичну інфраструктуру в ЄС і взагалі всю його діяльність.

Іноземні бойовики, провокації України щодо ЗАЕС і колоніальні наміри Польщі та Румунії: які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області


Читайте також:

«Місто переповнене «іноземними найманцями»: російська пропаганда тиражує нахабний фейк про Запоріжжя

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0