USD: EUR:
... в Запорожье
«Просування противника зупинене»: військовий експерт Олександр Мусієнко – про ситуацію на Запорізькому напрямку, мародерство окупантів та партизанський рух

«Просування противника зупинене»: військовий експерт Олександр Мусієнко – про ситуацію на Запорізькому напрямку, мародерство окупантів та партизанський рух

Військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко розповів в інтерв’ю TV5 про ситуацію на Запорізькому напрямку фронту, партизанський рух, грабунок окупованих територій області росіянами і не лише. «Перший Запорізький» записав найцікавіші фрагменти розмови.

«На Запорізькому напрямку наші сили поступово просуваються і завойовують нові плацдарми для контрнаступальних дій»

– Якою ви бачите ситуацію на Запорізькому напрямку?

– Ситуація змінюється у кращий бік для нас. Ще кілька тижнів тому були ситуації, що російські війська можуть прорватися далі Гуляйполя. Окупанти намагалися рухатися і з’єднуватися з угрупованням військ на Донеччині, щоб виходити північніше на населений пункт Нью-Йорк, східніше – на Бахмут, з’єднуватися із угрупованням військ, яке знаходиться південніше від Ізюму і зараз намагається просуватися і атакувати Слов’янськ Донецької області. Сьогодні можна сказати, що ситуація вже стабілізована.

Наш міністр оборони Олексій Резніков говорить про етапність цієї війни: на першому етапі важливо зупинити просування противника, збити його активний атакувальний темп і стабілізувати ситуацію.

Можна сказати, що певною мірою на Запорізькому напрямку це вдалося досягти. Зараз – перший етап, який в перспективі може призвести до другого. Якщо вживати правильні комплекси дій і заходів, а також робити підготовку до контрнаступальних дій. Тож сьогодні можна сказати, що активне просування противника зупинене.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко

На жаль, у ворога ще зберігається достатньо можливостей для того, щоб здійснювати артилерійські обстріли. Це треба розуміти. Скоріш за все, російські війська це будуть робити і надалі. Так, зберігаються серйозні ризики ракетних атак – для всієї України. Запоріжжя тут не виключення. Але меншими стали ризики щодо можливості прориву і просування російських військ по землі.

Крім того, можна сказати, що подекуди наші сили оборони на Запорізькому напрямку намагаються крок за кроком, дуже обережно поступово просуватися і завойовувати кращі плацдарми для підготовки до майбутніх контрнаступальних дій.

Про великий контрнаступ на Запоріжжя і влада, і експерти вже не говорили, адже головні воєнні події відбувалися на Луганщині та Донеччині. Усі ворожі сили йшли через Запорізьку область, зокрема, у напрямку Сєвєродонецька. Зараз, коли це місто у Луганській області захопили, чи може ситуація у нашому регіоні змінитися?

– Тут важливо розібратися в тому, як все відбувалося. Я недаремно згадав два напрямки: Гуляйполе і Ізюм. Чому? Це був план російських військових: з’єднати [ці два міста] і фактично створити величезне оперативне оточення – котел – і великі проблеми для наших військ там, на сході. Ці плани були зірвані, зокрема, і внаслідок героїчних дій наших захисників на Запорізькому напрямку.

На сьогоднішній день ЗСУ вдалося звести активний наступальний потенціал противника на три основні напрямки. Перший напрямок – це Лисичанськ (до цього був Сєвєродонецьк). Це напрямок, де тривають активні бойові дії. До Лисичанська намагаються підступати як з півночі, так і з півдня російські війська.

Наступний напрямок – Бахмут. Йдуть наступальні дії, як на північний схід від Бахмуту в бік Лисичанська, так вони намагаються рухатись зі сторони Попасної на Бахмут.

Третій – це Слов’янськ, де також з трьох сторін – з півночі, з північного сходу і зі сходу – намагаються атакувати наше угруповання військ. Російські війська це роблять безуспішно.

Тобто зараз в цих трьох точках – найважчі бої. Там зосереджена основна увага противника, туди російські війська перекинули найбільше своїх сил. І я думаю, що на кілька тижнів там і будуть відбуватися найбільш активні дії.

Ще один напрямок, супутній, це Харків, де теж неспокійно, Там російські війська, на жаль, обстрілюють дуже часто сам обласний центр. Вони намагаються просуватися, але їх рух там блокують. Там більше позиційні бої.

Що стосується Запорізького напрямку. Потрібно розуміти, найближчий напрямок, де російські війська намагались просунутись – це був напрямок на північ від Авдіївки в бік населеного пункту Нью-Йорк, а так само вони рухаються в бік Бахмута. Все. Іншої великої наступальної активності там не помічено.

Тому поки що всі основні, потужні бойові дії зосереджені на східному напрямку. І якщо українським силам вдасться в повній мірі реалізувати ту тактику, яку вони зараз використовують: виснажити противника, скувати максимально його сили там, то йому знадобиться з часом оперативна пауза для доукомплектування та поповнення сил.

Це також важливо і для Запорізького напрямку. Тому що нашим окремим нашим підрозділам теж знадобиться пауза, щоб, отримуючи поступово озброєння, готуватись до проведення контрнаступальних дій.

«Завдяки партизанському руху окупанти та колаборанти вже розуміють, що з ними може статися шось нехороше»

Збройні Сили України на Запорізькому напрямку значно покращили свої позиції завдяки воєнній допомозі західних партнерів. Про це повідомив очільник Запорізької області Олександр Старух. Зокрема, достеменно відомо, що на Запоріжжі працює західна артилерія. Як західне озброєння змінює ситуацію на українських фронтах і, зокрема, на півдні України?

– Я маю сказати, що загалом, для нашої подальшої перемоги нам дуже важливо отримувати підтримку Заходу. Надзвичайно добре, що вона є, і, маю надію, буде тільки зростати.

Що стосується Запорізького напрямку: вона має, вочевидь, визначальну роль, тому що треба враховувати географічні, топографічні та ландшафтні особливості на цьому напрямку і чим вони характеризуються. Є велика кількість відкритої місцевості, де ви обмежені в діях.

У більш лісовій місцевості можуть діяти мобільні групи, а тут потрібна більша кількість артилерійських систем, як ствольної, так і реактивної артилерії, для того, щоб знищувати позиції противника. Тому на Запорізькому напрямку це визначально.

Я думаю, якщо з часом ми почнемо отримувати додаткові пакети допомоги у вигляді, наприклад, дронів-камікадзе або інших ударних безпілотних систем, це дасть нам можливість розвивати успіх на Запоріжжі. Тому що ми таким чином можемо дещо компенсувати нашу нестачу легких артилерійських систем. Я думаю, що це якраз на Запорізькому напрямку дуже важливо.

Окрім артилерії та бронетехніки, я б ще зауважив (це обговорювалося владою), що потрібно створити мобільні групи, які могли б діяти за допомогою активного застосування безпілотників. Нам треба компенсувати нестачу авіації та повітряних сил. Я маю надію, що цю проблему вдасться вирішити, зокрема, за допомогою наших партнерів.

Тому, якщо ми говоримо про південь загалом і зокрема – про Запорізький напрямок, то, звичайно, роль західної допомоги і надання озброєння – визначальна.

Про Запорізьку область у ЗМІ найчастіше згадують у контексті успіхів партизанського руху. Як ви би могли оцінити успіхи руху опору на Запоріжжі?

– Ви знаєте, буквально нещодавно я прочитав статтю у британській The Times, там якраз розказується про наші спецпідрозділи і спецпризначенців, які виконують дві функції. Перша – діють у глибокому тилу противника, я думаю, застосовуючи свої сили та засоби по всіх напрямках фронту. Друга – це Сили спецоперацій, на які законодавчо визначено і покладено обов’язки з організації руху опору.

Давайте подивимося на Запорізький напрямок, особливо – Мелітополь, звідки ми отримуємо все більше інформації про роботу партизанських загонів. Я майже впевнений, що вони там і діють. Те, що ми бачимо, це надзвичайно ефективно.

Давайте порівняємо ситуацію, яка там була, у 2014-м, наприклад, коли починалась окупація на сході. Ми не отримували такої інформації. А зараз ми бачимо, що все більше зрадників чи колаборантів починають боятися співпрацювати з окупантами, з російськими військами чи їх військовими адміністраціями. Вони остерігаються. Це, звичайно, дуже важливо.

По-друге, наноситься шкода живій силі та засобам противника.

По-третє, демонструється нелояльність населення і те, що окупанту тут не буде ніякої простої прогулянки. Це також надзвичайно важливо.

І четверте, те, що прямо витікає із нелояльності населення – це психологічний тиск на російську окупаційну владу, це психологічний тиск на зрадників, які вже зрадили Україну або потенційно про це думають. Вони розуміють, що з ними може статися багато нехороших речей.

І тому я дякую і бажаю успіхів тим людям, які в надзвичайно складних умовах, перебуваючи в тилу противника. чинять опір окупації, роблячи це, хто як може. Хто це робить словом, хтось якоюсь справою, а хтось зі зброєю в руках. Це – надзвичайно важливо.

«Російська воєнна агресія акт геноциду українського народу»

Російські окупанти готуються вивозити з Запорізької області українське зерно. Раніше повідомлялося, що із тимчасово окупованої російським військовим частини Запорізької області до Криму відправили перший товарний склад із краденим в України зерном. Потім загарбники проводили розчищення акваторії Бердянського торговельного порту. Цими вихідними до порту вже прибуло транспортне судно для вивезення краденого зерна із Запорізької області. У якому напрямку буде розвиватися ситуація?

– Я притримуюся позиції, яку визначив український парламент у квітні цього року: російська воєнна агресія фактично є актом геноциду українського народу.

Крім вбивств, катувань, сексуального насильства, незаконного переміщення людей, зокрема дітей, з окупованих територій на територію рф, знищення економічного потенціалу, розграбування, знищення підприємств, мародерства, [росіяни займаються] вивезенням набутого в незаконний спосіб, фактично награбованого зерна.

Окрім того, унеможливлення використання сільськогосподарських земель за призначенням через бойові дії, мінування – це теж велика проблема.

Це все вкладається в поняття «геноцид». І те що росія вивозить в незаконний спосіб і намагається збувати українське зерно – це крадіжка в колосальних масштабах. Це має на меті виключно спричинення ще більших збитків і страждань українському народові. Іншої мети на сьогоднішній день там немає. Вони ще й хочуть на цьому заробити, тому що все більше з’являється інформація про те, що чи через Туреччину, чи через інші шляхи росіяни намагаються збувати це зерно. 

Згідно з прогнозами західної розвідки та військових експертів, російські війська скоро вичерпають свої бойові можливості і будуть змушені повністю припинити наступ на сході України. Про це йдеться в аналітичному огляді військової ситуації видання Washington Post. Ось тут може статися перехід війни у затяжний конфлікт, пишуть журналісти. Аналогічно генсек НАТО Єнс Столтенберг також заявив, що, «треба готуватися до того, що на війну з росією можуть піти роки». За вашими прогнозами, скільки буде тривати війна?

– Звичайно, потрібно чекати перемогу. І вірити в перемогу – це найважливіше. Це найкраща мотивація для нас. Але треба розуміти, що шлях до перемоги, насправді, не є таким легким, як, можливо, нам всім цього хочеться.

Взагалі, нормальний стан для всіх – щоб припинилась війна, було мирне життя, всі опікувались буденними справами, думали про своє майбутнє, займались родинами, сімейними, побутовими справами. Але з незалежних від нас обставин, Росія змінила цей стан, розпочавши проти нас велику жахливу агресію.

Треба розуміти, що це може ще тривати певний час. Сказати, що це може розтягнутись на роки – я не думаю. У мене немає настільки песимістичного прогнозу. Але сказати, що ця війна може закінчитись за дні чи за лічені тижні – теж не доводиться.

Треба розуміти, що зараз нам потрібно зупинити просування противника на сході, а потім перед всім народом, всією державою стоїть надзвичайно потужне амбітне завдання: звільнити окуповані території. Зокрема – на півдні: і Херсонський напрямок, і Запорізький.

Активна фаза, те, що зараз відбувається на сході, в такому інтенсивному вигляді може тривати до кількох тижнів. Потім, вочевидь, настане пауза, яка буде характеризуватись меншою інтенсивністю бойових дій. Тому що буде потрібен час для доукомплектування російських військ, які несуть втрати.

Війна десь може тривати, я думаю, максимум до кінця року. Я не думаю, що це може розвиватися довше. Можливо, й менше. Можливо, я помиляюсь і це може відбутись швидше. Але точно, на жаль, немає прогнозів, що це може закінчитись за кілька днів чи тижнів.


Читайте також:

«Рашисти знають, що у них лишилося мало часу»: військовий оглядач Олександр Коваленко – про наступ ЗСУ та деокупацію Запорізької області

«Запорізька область грає одну з ключових ролей у плані путіна»: військовий експерт Олег Жданов – про наступ на Запоріжжя, ракетні обстріли та захоплення півдня України

«Героїчна оборона Запоріжжя зламала ворогу всі плани»: військовий експерт Сергій Грабський – про оборону Гуляйполя, деокупацію захоплених територій та жорстокість російської армії

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0