USD: EUR:
... в Запорожье
Плазом розміновують шлях до російських окопів: «The Times» зробило матеріал про саперів біля Роботиного

Плазом розміновують шлях до російських окопів: «The Times» зробило матеріал про саперів біля Роботиного

Всесвітньо відоме видання «The Times» зробило матеріал про героїзм саперів 47-ї механізованої бригади, які розміновували поля біля Роботиного Запорізької області.

Сапери навколішки або лежачи розчищають шляхи для техніки та піхоти. Росіяни створюють масштабні мінні поля завширшки до пів кілометра, міксують різні міни й пастки та роблять «гамбургери» з трьох протитанкових мін, щоб зупиняти українську техніку. З усім цим просто на полі бою розбираються сапери, пише «The Times», яке поспілкувалося з бійцями.

Екіпажі Bradley та піхотинці 47-ї бригади, навчені власним досвідом просування через російські мінні поля, відгукуються про саперів майже із захватом.

Біля Роботиного сапери працювали так, як ніколи раніше, розповідає 25-річний сапер 47 бригади Артур. Щойно їхня БМП Bradley зупинилась біля села і штурмовики кинулись до перших будинків, росіяни відкрили щільний вогонь з прихованих позицій. Разом зі штурмовиками до першого будинку бігли й сапери. Вони, попри постійні обстріли, перевіряли його на міни та мінні пастки. Снаряди били просто по будинку, де працювали сапери. У тому бою Артура вже втретє контузило — його двічі підкинула ударна хвиля. А його напарник Сергій загинув від уламків.

Уцілілі сапери приєдналися до штурмовиків і разом атакували російські окопи, розповідає 41-річний стрілець Bradley з позивним «Морок». На той час майже вся техніка вийшла з ладу — один Bradley підірвався на міні, а машину розмінування УР-77 знищила артилерія.

«Сапери були відчайдухами — вони бігли вперед із нами, кидаючи в російські окопи саморобні гранати, які зробили з пляшок енергетиків і вибухівки. Сьогодні без саперів ми нікуди», — каже Морок.

На півдні від Оріхова великі мінні поля, по яких росіяни бʼють артилерією, суттєво гальмують просування ЗСУ. Ширина російських мінних полів може сягати 500 метрів замість стандартних 120. Їхня основа — радянські протипіхотні міни, міни-пастки та протитанкові міни ТМ-62. Інколи росіяни в одну яму кладуть одразу три ТМ-62, щоб збільшити їхню руйнівну силу та зупиняти танки Leopard і Challenger 2. Українські сапери називають це «гамбургером».

«Ми всі хотіли, щоб наступ ішов швидше. Але не уявляли, наскільки великими будуть мінні поля, як густо вони вкриті мінами. Усе заміновано. Поля, ліси, уламки транспортних засобів, траншеї — усе. Тож ми стали головними солдатами війни, [працюємо] за викликом, як доставники піци», — розповідає 49-річний сапер 47 бригади з позивним «Дід».

Сапери ведуть розмінування буквально плазом. Вони прокладають шлях піхоті аж до російських окопів. А потім самі стрибають в окопи й теж вступають у бій. Іноді росіяни мінують навіть свої траншеї.

У бою за Роботине один зі штурмовиків запанікував і забіг на мінне поле, де йому відірвало ногу. Діду довелось під вогнем розміновувати широку смугу землі, щоб інші солдати змогли його дістати.

«Коли я працюю, то все в порядку, я зосереджений. Але між завданнями інколи задумуєшся, приходить страх і стає важко. Усе ж дуже важко прийняти, що я можу не вижити. Попри те, що вірю у свою роботу», — розповідає сапер Артур.

За 14 тижнів боїв українські підрозділи пройшли приблизно 13 кілометрів, і саме робота саперів визначає темп наступу.

Забруднення ґрунтів та засмічення земель через бойові дії: збитки на Запоріжжі сягнули 12 мільярдів гривень


Читайте також:

Били ракетами «Іскандер» та Х-35: нові деталі вчорашнього обстрілу Запоріжжя та передмістя, — ФОТО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0