USD: EUR:
... в Запорожье
Окупанти демонтували важливі елементи систем: ситуація на Запорізькій АЕС погіршується

Окупанти демонтували важливі елементи систем: ситуація на Запорізькій АЕС погіршується

Ситуація на захопленій на початку березня 2022 року Запорізькій атомній електростанції з кожним днем погіршується. Український персонал станції зазнає сильного тиску з боку окупантів. Загарбники завдають безпосередньої шкоди ядерній безпеці та захищеності станції.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

Співробітників Запорізької АЕС російські окупанти залякують, обшукують будинки та квартири, де мешкають атомники, забороняють спілкуватися з тими, хто виїхав на підконтрольну Україні територію. Крім того, атомникам погрожують конфіскацією майна, якщо вони намагатимуться залишити окуповану територію.

Представники «Росатому», які незаконно перебувають на Запорізькій АЕС, вербують персонал без відповідної кваліфікації.

«Через демонтаж чи крадіжку російськими загарбниками важливих елементів систем, виведення з ладу частини комп’ютерної техніки тощо, значних зусиль та ресурсів потребує відновлення система фізичного захисту на станції. Окупанти майже повністю деградували систему аварійної готовності та реагування на ЗАЕС», — йдеться у повідомленні.

За розпорядженням окупаційної «адміністрації» заблоковано передачу інформації з Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки Запорізької АЕС.

«Про цей випадок, який загрожує безпеці на ЗАЕС, український регулятор поінформував МАГАТЕ, однак не отримував повідомлень щодо можливих планованих заходів з боку Агентства для врегулювання цієї ситуації», — сказав Олег Коріков, виконуючий обов’язки голови Державної інспекції ядерного регулювання.

Він зазначив, що Державна інспекція ядерного регулювання високо цінує зусилля Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо забезпечення ядерної безпеки на майданчику Запорізької атомної електростанції і сподівається на швидку імплементацію озвучених на засіданні Ради безпеки Організації об’єднаних націй п’яти принципів Міжнародного агентства з атомної енергії щодо уникнення ядерної аварії.

Вибивають згоду на співпрацю: ворог посилив терор на Запорізькій АЕС.


Читайте також:

На захопленому заводі у Запорізькій області окупанти ремонтують військову техніку.

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0