USD: EUR:
... в Запорожье
На окупованій Запорізькій АЕС проросійська адміністрація незаконно перевела енергоблок №4 у стан «гарячого зупину»

На окупованій Запорізькій АЕС проросійська адміністрація незаконно перевела енергоблок №4 у стан «гарячого зупину»

Вчора, 24 липня, попри вимоги Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) та ДП «НАЕК «Енергоатом» на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва енергоблок №4 перевели у стан «гарячий зупин».

Про це повідомляє ДП «НАЕК «Енергоатом».

«Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин», – повідомляють у «Енергоатомі».

Як вже писав «Перший Запорізький», переведення енергоблок №4 ЗАЕС у стан «гарячої зупинки» створить нові істотні ризики для ядерної та радіаційної безпеки. Ризики пов’язані з тривалим простоєм обладнання, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на Запорізькій атомній електростанції, а також втратою надійного джерела водопостачання через підрив Каховської ГЕС.

«Окупанти продовжують вчиняти злочинні дії. Вони вкотре порушують вимоги ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України, про переведення всіх блоків станції у холодний зупин, а також вимоги МАГАТЕ. Це свідоме і навмисне порушення норм українського та міжнародного законодавства. На російських загарбників чекає невідворотнє покарання», – заявив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та  звернувся до Офісу Генерального прокурора України у зв’язку зі вчиненням протиправних дій, що містять ознаки складу кримінальних правопорушень.

Використовуючи стратегічний об’єкт як військову базу, підкреслив Петро Котін, і приймаючи подібні рішення – щодо переведення реактора у стан гарячого зупину, окупаційна адміністрація порушує всі норми ядерної та радіаційної безпеки станції.

Також президент ДП «НАЕК «Енергоатом» звернувся до Міністерства закордонних справ України, наголосивши на необхідності закликати МАГАТЕ вжити заходи впливу на окупаційну адміністрацію ЗАЕС для переведення всіх енергоблоків станції у стан «холодний зупин» і поширити відповідну ноту серед країн – членів Агентства.

На Запорізькій АЕС окупанти обмежують доступ експертам місії МАГАТЕ до усіх об’єктів та обладнання станції


Читайте також:

В окупованому Енергодарі росіяни посилюють репресії проти працівників Запорізької АЕС

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0