USD: EUR:
... в Запорожье
Молодий піаніст із Запоріжжя отримав стипендію від фонду шведського мецената

Молодий піаніст із Запоріжжя отримав стипендію від фонду шведського мецената

У рамках підтримки України Фонд Андерса Валля Вестерльовста започаткував щорічну премію у 100 тисяч шведських крон (орієнтовно 10 тисяч євро) для підтримки молодих українських піаністів. 

Наразі Український інститут у Швеції визначив перших двох молодих перспективних піаністів, які отримають стипендію.

«Ми надзвичайно вдячні Андерсу Валлю за запровадження премії для українських молодих музикантів. Як піаністка я завжди розуміла, наскільки важливо подати руку допомоги молодим піаністам на початку кар’єри, особливо українським піаністам, які завжди «приліплялися» до російських, навіть репертуарно, бо там було більше можливостей. З 2017 року, коли я почала бути дотична до конкурсу молодих піаністів пам’яті Горовиця, я надавала можливість двом українським піаністам представити себе на різних майданчиках Скандинавії. Але ця нова премія звичайно привертає набагато більше уваги і надає набагато більше можливостей. Бути поміченим в міжнародному середовищі, особливо на початку кар’єри, є надзвичайно важливим», – розповіла Наталія Пасічник, директорка Українського інституту у Швеції та концертуюча піаністка.

Першими одержувачами стипендії стали 19-річний Роман Федюрко з Києва та 21-річний Антон Бондаренко із Запоріжжя.

Антон Бондаренко займається музикою з 5 років. Він став лауреатом кількох національних та міжнародних конкурсів піаністів серед молоді, виступав із Запорізьким симфонічним оркестром та Київським державним симфонічним оркестром. У 2017 році отримав звання «Артист Запорізької філармонії». Зараз Антон навчається в Академії музики у місті Дніпро.

«Мета стипендій – надати перспективним українським талантам більше можливостей для подальшого розвитку в дуже складний для України час, але це також спосіб привернути увагу та підтримати українську культуру. Війна здебільшого полягає в тому, що російське керівництво заперечує існування української нації з власною культурою», – зазначила Шарлотта Уолл, голова Музичного фонду церкви Вестерлефста.

Стипендії будуть вручені під час концерту у церкві Вестерльовста в Хебю 4 травня. Концерт стане частиною програми фестивалю української культури «Європейський фестиваль: Українська весна», що почнеться у Швеції 24 квітня та триватиме два тижні.

В ще одному навчальному закладі Запоріжжя облаштували укриття: як воно виглядає, — ФОТО


Читайте також:

Суд обрав запобіжний захід мешканцю Запоріжжя, який готував теракт в обласному центрі

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0