USD: EUR:
... в Запорожье
МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками візиту на Запорізьку АЕС

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками візиту на Запорізьку АЕС

Сьогодні, 6 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) опублікувало звіт за підсумками візиту місії на захоплену російськими окупантами Запорізьку АЕС.

Звіт складається із 52 сторінок.

У висновках МАГАТЕ сказано, що зараз існує гостра необхідність вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС. Експерти МАГАТЕ, що залишилися на станції, відстежуватимуть ситуацію і отримуватимуть інформацію безпосередньо на місці, а їхня постійна присутність «матиме першочергове значення для стабілізації ситуації».

«До завершення конфлікту і відновлення стабільних умов існує нагальна потреба у проміжних заходах для запобігання ядерній аварії внаслідок фізичної шкоди, спричиненої військовими діями», – йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії, оприлюдненому після відвідування Запорізької АЕС, – Цього можна досягти шляхом негайного створення охоронної зони ядерної безпеки. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення такої зони ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС».

Місія зафіксувала такі пошкодження на ЗАЕС: цистерни з мастилом для турбін; дахів кількох будівель, зокрема гаража, де стоять машини для відпрацьованого палива; будівлі, в якій зберігається свіже ядерне паливо та тверде відпрацьоване паливо; нової будівлі навчального комплексу.

Нагадаємо, що місія МАГАТЕ розпочала свою роботу 1 вересня. Під час відвідування ЗАЕС делегацію та гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі супроводжували не керівники атомної станції, а представники країни-окупанта – російської корпорації «Росатом». Під час візиту росіяни влаштували «спектакль», щоб дискредитувати ЗСУ.

Вчора, 5 вересня, чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції.

Гендиректор МАГАТЕ дав першу пресконференцію після відвідин ЗАЕС, але не сказав головного


Читайте також:

Як окупанти спотворюють реальну ситуацію на ЗАЕС та поширюють фейки про візит МАГАТЕ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0